Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Friščić protiv hrvanja Vlade s Vatikanom

12.08.2011. 22:00
Friščić protiv hrvanja Vlade s Vatikanom


Od pisma premijerke Papi nema velike hasne, kaže predsjednik HSS-a koji bi rješavanje problema benediktinskog samostana u Dajli prepustio isključivo crkvenim institucijama
Dok se protekla dva tjedna Vlada Jadranke Kosor hrvala s Vatikanom, njezin glavni koalicijski partner, predsjednik HSS-a Josip Friščić, držao se nekako po strani. Premda je na čelu jedne tradicionalne stranke čiji je politički slogan nekad bio “Vjera u boga i seljačka sloga”, Friščić nije komentirao imovinsko-pravni spor u Katoličkoj crkvi u koji se vrlo aktivno uključila i Vlada u kojoj je sudjeluje i HSS. Jučer nam je objasnio i zašto. Friščić, naime, smatra, slično predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, da hrvatske svjetovne vlasti nisu trebale intervenirati.
– Ovo je spor unutar crkvene zajednice i trebalo je njezinim segmentima prepustiti da ga sami rješavaju, a ne da se u to miješa dnevna politika, pa da se onda stvaraju navijački tabori. Crkva ima svoja pravila temeljem kojih već stoljećima riješavaju ovakve stvari. Jasno je da se u prošlosti pogriješilo jer se Crkvi vraćala imovina za koju je ona bila obeštećena. Ali, i ova odluka Vlade kojom se te nekretnine sada vraćaju državi sigurno će izazvati burne reakcije zato što su dio toga neki u dobroj vjeri kupili i stavili u funkciju, rekao nam je Friščić.
Josipović nije zabrinut
Lider HSS vjeruje da je premijerkino pismo Papi bilo “namjenjeno umirivanju javnosti” i da nije moglo pomoći.
– Od tog pisma nema, kako bismo mi rekli, velike hasne. Ako ima problema u odnosima između države i crkvene zajednice, oni se rješavaju na drugi način, zaključuje Friščić.
Ni predsjednik Republike Ivo Josipović ne želi se, očito, previše miješati u spor u kojem jednog od glavnih aktera igra hrvatska Vlada. Nakon što je Vatikan promptno reagirao na odluku Ministarstva pravosuđa kojom se omogućava da se država ponovno uknjiži na spornim nekretninama, zanimalo nas je je li sukreator vanjske politike zabrinut zbog dugoročnih odnosa Hrvatske i Svete Stolice te koji bi trebao biti sljedeći potez hrvatske Vlade. No, iz Ureda predsjednika stigao je šturi odgovor: poručili su da su odnosi između Hrvatske i Svete Stolice “dobri” i da očekuju “da će takvi i ostati”.
Inače škrti na riječima
Da dugoročnog pogoršanja odnosa neće biti, smatraju i sugovornici iz hrvatskih diplomatskih izvora, koji ipak priznaju da je u najmanju ruku “neobično” da je Vatikan tako brzo reagirao priopćenjem u kojem je izrazio negodovanje “jer su inače škrti na riječima”. Jedan od naših sugovornika istaknuo je da “ne vidi moguće silne i dugoročne posljedice” sadašnjeg zatezanja odnosa, eventualno bi se, smatra, moglo dogoditi da Sveta Stolica počne “pritiskati” Hrvatsku da se međusobni ugovor, u dijelu koji se odnosi na povrat nekretnina, brže osvaruje.
U međuvremenu je, pak, Državno tajništvo Svete Stolice od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija zatražilo detaljno pojašnjenje odluke Ministarstva pravosuđa. MVPEI će na njihovu diplomatsku notu odgovoriti početkom sljedećeg tjedna kada će Vatikanu biti poslan i prijevod na talijanski jezik spomenute odluke.