Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zlatna misa u katedrali

04.07.2011. 22:00
Zlatna misa u katedrali


Prije 50 godina pod svodovima ove predivne katedrale primio sam sakrament svećeničkog reda po rukama blagopokojnog zadarskog nadbiskupa mons. Mate Garkovića i služio sam prvu svetu misu u ovoj katedrali. Želim zahvaliti Bogu što me po svojoj neizrecivoj ljubavi odabrao i pozvao da budem njegov svećenik, kazao je don Milivoj


“Veliča duša moja  Gospodina, jer mi učini djela  velika”, moto je pedesete  obljetnice svećeničkog  ređenja don Milivoja Bolobanića, generalnog vikara Zadarske nadbiskupije. Misno  slavlje sa svečanim “Tebe Boga hvalimo” u katedrali Sv.  Stošije u Zadru predvodio je  slavljenik don Milivoj Bolobanić, a propovijedao zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Misa se slavila na  staroslavenskom jeziku, kao  što je svoju prvu misu prije 50  godina slavio don Milivoj.
Darovi i zahvala
Proslavi ovog velikog jubileja nazočili su brojni  svećenici, Zadrani, vjernici iz  cijele nadbiskupije i drugih  gradova. Don Milivoju su na  kraju euharistijskog slavlja  uručeni prigodni darovi uz  riječi zahvale. Zlatomisniku  je, između ostalog darovana  misnica s likom Djevice Marije te kalež. Nakon euharistijskog slavlja, okupljeno  mnoštvo vjernika sudjelovalo  je i na zajedničkoj proslavi uz  bogat stol u Nadbiskupskom  sjemeništu “Zmajević” te  Nadbiskupskom dvoru uz  pjesmu, druženje, razgovor i  čestitanje don Milivoju.                         – Godišnjice i jubileji prigoda su  slavljenicima da se osvrnu na  protekli tijek vremena svoga  ovozemaljskog hoda, a kao  vjernici da zahvale Bogu na  daru života i svu njegovu  pomoć. I zato je moto ove  proslave koje je odabrao don  Milivoj “Veliča duša moja Gospodina, jer mi učini djela  velika”! Prigoda je da se pokaju za sve što nije bilo dobro  i bace pogled naprijed kako bi  budućnost bila još osmislenija  i ispunjena dobrim djelima  kako bi ostavili trag plemenitog življenja za druge i  prošli zemljom čineći dobro,  rekao je don Srećko Frka-Petešić na početku euharistije te predstavio  životni tijek jubilarca.
– Don Milivoj je  rođen 15. veljače 1937.  godine na jednom od  bisera našeg zadarskog  arhipelaga kojega oplakuje modro more. Olib  je mjesto koje je dalo  Crkvi i narodu najveći  broj svećenika u Zadarskoj nadbiskupiji,  preko 180, među kojima i nadbiskupa  mons. dr. Vinka Pulišića. U takvom duhovnom ozračju, nije nikakvo čudo, zapravo je  normalno da se mali  Milivoj oduševio  svećeničkim zvanjem i  rado odazvao Božjem  pozivu kako bi mogao  loviti ljude za velika  djela. Školovao se u  zadarskom Sjemeništu  “Zmajević”, a teologiju  završio na teološkom  fakultetu u Zagrebu.  Za svećenika je zaređen na blagdan Sv.  Petra i Pavla 29. lipnja  1961. godine po rukama zadarskog nadbiskupa mons. Mate Garkovića. Kanonikom  Stolnog kaptola u Zadru imenovan je 2001.  godine. Bio je prvi generalni vikar nadbiskupu Ivanu Prenđi, zatim privremeni upravitelj Nadbiskupije nakon smrti nadbiskupa  Prenđe. Nakon preuzimanja  službe zadarskog nadbiskupa,  mons. dr. Želimir Puljić imenuje ga svojim generalnim  vikarom. Bio je tajnik  Svećeničkog vijeća, predsjednik Dijecezanskog vijeća za  pastoral mladih, predsjednik  Dijecezanskog vijeća za proslavu Velikog jubileja 2000.  godine kršćanstva. Veliki je  doprinos dao u pripravi za  susret hrvatske katoličke mladeži,  govorio je don  Srećko istaknuvši  da je don Milivoj  zauzet u pastoralu   u nadbiskupiji i izvan nje, gdje je  održao velik broj  seminara i duhovnih obnova, oko  120.
– Pun je poleta i  rada za Božju stvar  na Njivi Gospodnjoj, otvoren novoj  evangelizaciji, crkvenim zajednicama i pokretima.  Ovo su vidljive  stvari i mogu se  zabilježiti, a za ono  što se događalo u  ljudskim srcima  vašom  svećeničkom  službom poznato  je mnogim vjernicima i dragom Bogu, kazao je don  Srećko Frka – Petešić opisujući don  Milivojev plodonosni pastoralni rad  kroz proteklih 50  godina  svećeništva.
– Neka veliki  svećenik Isus Krist  i dalje obnavlja  vašu ljubav, radost,  da pristupate njegovu žrtveniku i podrži vas da  i dalje radite na Njivi Gospodnjoj u njegovoj Crkvi,  njemu na čast, a ljudima na  spasenje, zaključio je don  Srećko. 
– Prije 50 godina pod svodovima ove predivne katedrale primio sam sakrament  svećeničkog reda po rukama  blagopokojnog zadarskog  nadbiskupa mons. Mate Garkovića i služio sam prvu svetu  misu u ovoj katedrali. Želim  zahvaliti Bogu što me po  svojoj neizrecivoj ljubavi odabrao i pozvao da budem njegov svećenik. Zahvaljujem  mu na bezbrojnim milostima  kojima me je obasuo kroz moj  svećenički život i rad, naveo  je don Milivoj zahvalivši se  Bogu i za sve milosti koje su  darovane brojnim vjernicima  po njegovoj službi.
– Slušajući čitanja koja su  određena za 14. nedjelju kroz  godinu, naš bi prečasni don  Milivoj mogao komentirati  kako su dobro pogođena za  ovu njegovu Zlatnu misu. I on  bi mogao ponoviti Isusove  riječi iz Evanđelja: “Slavim te,  Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo objavio malenima”. Ili, pak, sa Zaharijom iz prvoga čitanja vikati  od radosti i klicati iz svega  grla što 50 godina služi Gospodinu kao svećenik u njegovoj svetoj Crkvi zadarskoj.  Sa psalmistom mogao bi i on  ponavljati kako je naš Bog  doista milostiv i milosrdan,  spor na srdžbu i bogat dobrotom. I da je ispunio njegovo srce radošću i zahvalnošću pa je odlučio blagoslivljati ime njegovo dovijeka,  istaknuo je u propovijedi  mons. Puljić.