Trešnje čine dio voćnih salata, nadjeva za savijače, biskvitne kolače, krustade i torte. Pire od trešanja može se upotrijebiti za pripremu sorbeta, sladoleda, pjenica i umaka. Može ih se kombinirati s drugim voćem, čokoladom ili vanilin kremama
Trešnje su jedan od najljepših simbola proljeća, prvo sa svojim živopisnim, raskošnim cvijetom, a potom i neodoljivim slatkim plodovima. Sada je vrijeme za uživanje u trešnjama jer njihova sezona traje od sredine svibnja do sredine srpnja. Trešnje su cijenjene u gastronomiji još od 300. godine prije nove ere, a u prošlom stoljeću su gastronomskim razlozima za konzumaciju trešanja pridodani i brojni zdravstveni razlozi.
Trešnja je voće u bliskom rodu sa šljivama, a nešto daljem s breskvama i nektarinama. Plod trešnje okrugla je mesnata koštunica, crvene do crno-ljubičaste boje, ovisno o sorti, veoma ukusno i korisno voće za jelo i preradu. U njima se uživalo još u kameno doba, a rimski su vojnici uvijek nosili trešnje sa sobom na svojim osvajanjima.
Najpoznatija vrsta trešanja je bing. Plod je velik, okrugao, osobito sladak te ima ljubičasto-crveno meso i tamnocrvenu kožicu koja gotovo pocrni kada je posve zreo. Druga najpoznatija vrsta je lambert. Nešto je manja od binga i više srcolikog oblika. Rainer je trešnja sa žutom ili roskastom kožicom. Blažeg je, ali i slađeg okusa od binga.
Velike, sjajne, mesnate…
Na zadarskoj tržnici kilogram trešanja stoji od 10 do 20 kuna. Prodavačice kažu da zrele trešnje trebaju bit velike, sjajne, mesnate i tamne boje.
– Bez obzira na sortu, trešnje imaju kratak vijek trajanja pa pri kupnji treba tražiti plodove s peteljkama, izrazite crvene boje i čvrste vanjske kožice. Izbjegavati treba plodove koji su natučeni, kažu prodavačice na zadarskoj tržnici, pojašnjavajući da trešnje treba čuvati na hladnom i dovoljno vlažnom mjestu jer u protivnom visoke temperature oštećuju teksturu i okus voća.
Trešnje se u hladnjaku mogu čuvati do tjedan dana. Plodove povremeno treba provjeriti i odstraniti one koji su se pokvarili. Trešnje se mogu zamrznuti na način da ih se opere, dobro osuši, zatim raširi na podlozi u jednom sloju i tek tada stavi u zamrzivač. Smrznute trešnje mogu se čuvati godinu dana.
Trešnje ne bi trebalo jesti prije obroka jer njihova lužnata reakcija koči izlučivanje probavnih sokova, što naročito otežava probavu mesa. Ako se jedu svježe, trešnje se peru neposredno prije posluživanja. Mogu se umočiti u rastopljenu čokoladu i koristiti za dekoraciju slastica. Bez peteljki i koštica upotrebljavaju se za pripremu slanih i slatkih jela. Trešnje čine dio voćnih salata, nadjeva za savijače, biskvitne kolače, krustade i torte. Pire od trešanja može se upotrijebiti za pripremu sorbeta, sladoleda, pjenica i umaka. Može ih se kombinirati s drugim voćem, čokoladom ili vanilin kremama.
Voćne juhe
U nekim zemljama trešnje se upotrebljavaju za pripremu voćne juhe ili umaka koji se poslužuju uz pečenu patku, puretinu ili svinjetinu. Osim zamrzavanjem, trešnje se mogu konzervirati sušenjem, sa šećerom u obliku džemova i kompota ili u kombinaciji s alkoholom. Od njih se priprema i rakija trešnjevača.
S nutritivnog stajališta trešnje su vrlo cijenjene: dobar su izvor antioksidansa vitamina C i prehrambenih vlakana, a siromašne su mastima i ne sadrže natrij i kolesterol. Zbog bogatstva nutrijenata i istodobno umjerene količine kalorija, trešnje su odličan izbor za sve one koji paze na tjelesnu masu.
Gledajući sa zdravstvene strane, trešnje, poput drugog voća, obiluju antioksidansima koji štite od slobodnih radikala i pomažu pri prevenciji karcinoma i bolesti srca te usporavaju proces starenja. Svoju tamnocrvenu boju trešnje duguju antocijaninima, antioksidansima snažnih protuupalnih svojstava. Istraživanja su pokazala da trešnje povoljno djeluju kod dijabetesa tako što snizuju razinu šećera u krvi. Osim toga, trešnje snizuju razinu LDL kolesterola te mogu biti od koristi pri prevenciji karcinoma debelog crijeva. U svježem stanju trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti. Peteljka trešnje obiluje taninima, organskim kiselinama, flavonoidima, šećerima i mineralima. Zahvaljujući svome sastavu peteljke su se u narodnoj medicini koristile za čajeve koji potiču izlučivanje mokraće i izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnog mjehura.
GRCI I RIMLJANI
Domovina trešnje nalazi se u pontskoj flori Turske, a donesene su u Rim oko 74. godine prije Krista. Grčki keratos – trešnja, koji je osnova za latinsku riječ cerasea, dolazi od grčke riječi keros, što znači rog. Pretpostavlja se da se to odnosi na tvrdoću trešnjina drveta. Grci su zaslužni za uzgoj trešnje, a Rimljani svojim legijama za njezino rasprostiranje po Starom kontinentu.
Tradicionalni clafoutis od trešanja
Sastojci
60 dag trešanja, 170 ml mlijeka, 6 dag glatkog brašna, 7 dag šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 3 jaja, 5 dag maslaca + malo za namazati kalup
Priprema
Namastiti kalup (promjera 26 cm), oprati i očistiti trešnje pa ih u jednom sloju rasporediti u kalup, jednu do kruge. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva Celzija. Zakuhati mlijeko i u njemu rastopiti maslac.
U zdjeli pomiješati brašno, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodati jedno po jedno jaje, miješati prije svakog dodavanja. Nakon jaja, dodati mlijeko i rastopljeni maslac te sve dobro izmiješajte. Preliti preko trešanja i peći oko 30 minuta, dok clafoutis ne uhvati zlatnu boju. Inače, u Francuskoj u klasičnom clafoutisu trešnje se ne čiste, već ostavljaju cijele jer se na taj način čuva dragocjeni sok.
Rolada s trešnjama
Sastojci
Za biskvit:
5 jaja, 120 g šećera, sol, 1 žlica limunova soka, 80 g oštrog brašna, 40 g gustina
Za nadjev:
100 g marmelade od šumskog voća, 350 g trešanja, 20 g šećera, 100 ml vode, 1 žlica gustina, 200 ml vrhnja za šlag, 1 vanilin šećer
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema
Trešnje oprati, očistiti i ocijediti. U posudi lagano karamelizirati šećer dok ne postane svijetlosmeđi. Dodati vodu i kuhati 3-4 minute sve dok se šećer ne otopi. Gustin razmutiti u malo vode i uliti u vodi i šećeru. Dodati trešnje, kratko prokuhati i ostaviti da se ohladi. U međuvremenu žumanjke miješati s prstohvatom soli i limunovim sokom dok masa ne postane kremasta. Istući bjelanjke u čvrst snijeg pa dodati šećer i miješati dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim umiješati žumanjke, brašno i gustin. Biskvit rasporediti po limu veličine 35×40 centimetara, na koji se stavi papir za pečenje, i peći u pećnici zagrijanoj na 180-200° stupnjeva Celzija oko 10 minuta. Pečeni biskvit istresti na vlažnu kuhinjsku krpu, ukloniti papir za pečenje, zarolati i ostaviti da se ohladi. Istući vrhnje s vanilin šećerom. Pažljivo odmotati biskvit i unutarnju stranu premazati marmeladom. Na trećinu tijesta staviti trešnje, a na preostalu površinu tučeno vrhnje i zarolati. Ostavite da se ohladi u hladnjaku barem sat vremena. Prije posluživanja roladu posuti šećerom u prahu.
Umak od trešanja
Sastojci
500 g trešanja, 100 ml vode, 50 ml bijelog vina, 40 g šećera, 30 g maslaca, malo muškatnog oraščića, malo cimeta u prahu
Priprema
U posudu staviti očišćene trešnje, vino i šećer te pustiti da zakuha. Kuhati na laganoj vatri 20 minuta sve dok trešnje ne omekšaju. Usitniti ih u električnoj sjeckalici tako da se dobije pire. Pire preliti u čistu posudu i pustiti da zakuha. Zatim dodati maslac te miješati dok se ne rashladi. Na kraju dodati muškatni oraščić i cimet.
Posluživanje
Umak od trešanja poslužiti uz pečenu svinjetinu, teletinu ili divljač. Uz ovako pripremljeno meso dobro idu kroketi od krumpira.
Savjet
Izvan sezone koristite zamrznute trešnje, a ako želite slatkasti okus umaka, koristite one iz kompota. Ovaj umak se može i zamrznuti. U tom slučaju, umak se priprema bez maslaca. Treba ga ohladiti, rasporediti u manje posudice ili plastične vrećice i zamrznuti. Kad se odmrzava, umak se stavi u posudu s malo vode i zagrija na laganoj vatri, dok se ne otopi. Tada se doda maslac i dovrši kao sa svježim trešnjama.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
PRVOMAJSKI PRAZNICI
Iskusite vrhunski “Pag na meniju” doživljaj
Zadar & Županija
RELIKVIJA
Svečana proslava Svetog Trna u Pagu ove subote
Zadar & Županija
JAVLJA HEP
Brojne ulice u Zadru i županiji dio utorka bez struje
Hrvatska
FINANCIJSKO TRŽIŠTE
Hrvati i dalje više vjeruju bankama nego dionicama. Ulagačke alternative ih baš i ne zanimaju
Hrvatska
DIP
Milanoviću uručeni konačni rezultati izbora, kreće rok od 20 dana za konstituiranje Sabora
Zadar
NAŠ ZADAR
Popularna zadarska stranica oduševila snimkom s vjenčanja: ‘Ne bude li mi ovakav pir, neću se udavat’
Zadar
Fra Andrija Bilokapić
Dobitnik županijske Nagrade za životno djelo: ‘Abortus, transrodnost, eutanazija, sve su to bolesti našega društva’
Zadar
NESREĆA
[FOTO] Nesreća kod City Gallerie, auto se zabio u stup
Crna Kronika
KRAĐA
BIZARNA KRAĐA U LISIČIĆU Zatečen kako vadi i krade kamene ploče
Županija
MAMAC MANIFESTACIJA