Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Izvjesna je jedino neizvjesnost

30.03.2011. 22:00
Izvjesna je jedino neizvjesnost


Gledano iz zadarske perspektive, gotovo je sigurno da će izabranicima Romana Perinovića trebati više od tri domaće pobjede. Iz jednostavnog razloga što im Dragovoljac već u startu bježi za dva boda, a Mladi rudar igra sve bolje


Prošle godine Umag je kao 11-plasirana momčad Prve HRL osigurao ostanak s 15 bodova iz 26 utakmica. Drugačija konstelacija snaga, koja se odrazila na poredak na vrhu i na dnu ljestvice, Istranima je omogućila da sa sedam pobjeda i jednim remijem riješe sve nedoumice, međutim, ove smo sezone svjedoci kudikamo izjednačenije, neki će reći i slabije Lige. Tako trenutačno vodeća Spačva (28) u preostalih šest kola ne može niti teoretski sustići 42 boda koliko je 2010. imala Gorica, dok 15 bodova na kontu Hrvatskog dragovoljca, prvog među davljenicima, jamče jedino neizvjesnost. Razvidno je, naime, da će sastavu iz Dugog rata, odnosno Zadru i Mladom rudaru – najvećim mu konkurentima, ove sezone trebati puno više.
Izuzmemo li Umag s 18 bodova i najvećim šansama za ostanak, te neuvjerljivi i posljednji Prelog sa samo devet, doći ćemo do jednostavnog zaključka da će trolist H. dragovoljac, Mladi rudar i Zadar sve do posljednjeg kola voditi grčevitu borbu za plasman na 11. mjesto. Sva tri kluba pod prioritete su upisali domaće utakmice, no pitanje je hoće li im šest imperativom označenih bodova biti dovoljno.
U slučaju ostvarenja scenarija po kojem bi kod kuće svi uzeli maksimalan broj bodova, a na gostovanjima ostali praznih ruku, Dugoraćani bi se zadržali na spasonosnoj 11. poziciji, dok bi se Mladi rudar (12.) i Zadar (13.) morali suočiti s bolnom činjenicom da ih je samo korak dijelio od primarnog ovosezonskog cilja. Međutim, ovo je samo jedna od više mogućih i nadasve neizvjesnih kombinacija. Ona odgovara jedino Dragovoljcu, no s druge strane, ugodna iznenađenja Zadra i Labina s nekog od tri preostala gostovanja nikako ne bismo mogli svrstati u red neočekivanih rezultata. U prijevodu, jedina izvjesnost bit će neizvjesnost, dok su više nego realne šanse da će prevagu na kraju odnijeti momčad s boljom međusobnom gol razlikom.
Gledano iz Zadarske perspektive, gotovo je sigurno da će izabranicima Romana Perinovića trebati više od tri domaće pobjede. Iz jednostavnog razloga što im Dragovoljac već u startu bježi za dva boda, a Mladi rudar igra sve bolje. To je pokazao i u prošlotjednom međusobnom ogledu, kada je, priskrbivši i bolju gol razliku, uzeo puni plijen. Ipak, sve navedeno ne znači da je pred “plavima” nemoguća misija. Zadar u proljetnom i Zadar u jesenskom dijelu Prvenstva definitivno nije isti. Perinović je uspio motivirati momčad, a rad, igru i rezultate podignuti barem za dvije stepenice više. Slavljima protiv momčadi iz gornjeg doma ljestvice Zadrani su poručili da njihov potencijal nije proporcionalan bodovnom stanju. Sada se moraju potruditi dokazati kako istu poruku nisu uputili nekoliko mjeseci prekasno.


  PRVA HRL




Spačva 28, Kaštela i Brod 27, Senj 26, Đakovo 24, Osijek i Ivančica 21, Županja i Crikvenica 19, Umag 18. H. dragovoljac 15, Mladi rudar i Zadar 13, Prelog 9.


  TKO S KIM


Zadar: HRVATSKI DRAGOVOLJAC, Crikvenica, SENJ, Umag, PRELOG, Županja.
Hrvatski dragovoljac: Zadar, IVANČICA, Brod, MLADI RUDAR, ĐAKOVO, Crikvenica.
Mladi rudar: Ivančica, BROD, ĐAKOVO, Hrvatski dragovoljac, CRIKVENICA, Senj.
Napomena: Velikim slovima su označene domaće utakmice.