Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ukrajinci, dođite u Zadar!

23.03.2011. 23:00
Ukrajinci, dođite u Zadar!


Od kada vodim štandove na turističkim manifestacijama, nikad nije bilo ovoliko upita i ovolikih potražnji za promidžbene materijale turističkih destinacija Zadarske županije, istaknula je Ina Sikirić, voditeljica štanda


Zadarska županija jučer je  na XVII. međunarodnom turističkom sajmu “UITT 2011”  (Ukraine travel and tourism  2011) u glavnom ukrajinskom  gradu Kijevu održala, moglo  bi se reći, spektakularnu turističku prezentaciju. Na sajmu sudjeluje oko 700 izlagača  iz preko 50 zemalja i regija  Europe i svijeta, među njima  Hrvatska turistička zajednica.
Zadarsku ekipu u 48-milijunskoj Ukrajini predvode  župan Stipe Zrilić, direktor  TZ Zadarske županije Ivo  Dunatov, tajnik HGK Županijske komore Zadar Denis  Ikić, direktor Uprave Turisthotela Frane Skoblar, direktor Maraske Vandri Montabello, voditelj Ureda za znanost Sveučilišta u Zadru mag.  inž. Darko Frleta te Ana Polegubić iz biogradske Ilirije,  Grga Zrilić iz Tehno Zadra i  Željka Milivojević  iz putničke  agencije Pitter iz Tkona na  otoku Pašmanu.
Izaslanstvu Zadarske županije se pridružio i Ante Fabijanić, gradonačelnik grada  Paga, koji je pred bratimljenjem s obližnjim ukrajinskim gradom Mukachevom.
Nismo zadovoljni sa  2.000 turista
– Ukrajina je velika zemlja i  ima velik utjecaj na sadašnjost  i budućnost Europe, rekao je  župan Zrilić, pa podupiremo  svaki oblik suradnje. Između  Hrvatske i Ukrajine nema otvorenih pitanja, a velik je prostor za napredak u svekolikim  odnosima, osobito gospodarskim.
Prema statističkim podacima prošle godine 20 posto više  Ukrajinaca je posjetilo Hrvatsku, što opravdava uspostavu zračne veze s Kijevom. S  obzirom na to da je riječ o 48  milijuna potencijalnih turista,  ideja se ne čini neopravdanom. Tu su i projekti kupnje i  investicija.
– Prošle godine općenito  imali smo veliki turistički uspjeh, a siguran sam da će ove  godine rezultati biti još bolji.  Naročito se to odnosi na broj  gostiju i noćenja gostiju iz  Ukrajine koja je sa 48 milijuna  stanovnika veliki turistički potencijal. Brojka od dvije tisuće  Ukrajinaca u Zadarskoj županiji protekle godine nikako  nas ne zadovoljava. Svojevrsnom turističkom ofenzivom,  uključujući i sudjelovanje na  ovom velikom međunarodnom turističkom sajmu,  očekujemo veći broj Ukrajinaca, naročito od kraja lipnja  do kraja rujna, kada će i letjeti  najviše chartera iz Ukrajine  prema Hrvatskoj, istaknuo je  Ivo Dunatov.
Iako prvi put uopće na sajmu u dalekoj Ukrajini Zadarska županija je jučer tijekom drugog dana sajma bila  svojevrsni hit, pravo vizualno,  glazbeno i gastronomsko osvježenje. Maštovito uređeni  štand Turističke zajednice Zadarske županije, pored milozvučne dalmatinske pisme  paškog dua Đir i promidžbenog turističkog materijala nudio je degustaciju vina i autohtonih proizvoda, dok se  poput lajtmotiva prikazivao  film o prirodnim ljepotama i  kulturnim znamenitostima  Zadarske županije.
– Od kada vodim štandove  na turističkim manifestacijama, nikad nije bilo ovoliko  upita i ovolikih potražnji za  promidžbene materijale turističkih destinacija Zadarske  županije, zadovoljno će Ina  Sikirić, voditeljica štanda.
Kontakti s  poduzetnicima
Na prezentaciji su prvog dana sajma bile i turističke tvrtke i turoperatori koje surađuju s RH, novinari vodećih  turističkih časopisa te ukrajinski poduzetnici i predstavnici institucija zainteresiranih  za uspostavu međunarodne  suradnje sa Zadarskom županijom.
– Hrvatska turistička zajednica i predstavnici Zadarske  županije uspješno su održali i  poslovnu radionicu seminar  za nositelje hrvatske turističke  ponude te zainteresirane turističke agencije, turoperatore  i gospodarstvenike iz Ukrajine. Od osnovnih obilježja hrvatskog gospodarstva navedene su turizam, graditeljstvo,  industrija, poljoprivreda,  šumarstvo, ribarstvo i proizvodnja hrane, pića i duhana,  promet i komunikacije te trgovina, rekao je Denis Ikić,  tajnik županijskog HGK.
Prezentaciji, potom i radnim sastancima s ukrajinskim  poduzetnicima i gospodarstvenicima nazočio je i veleposlanik RH u Ukrajini  Željko Kirinčić te Nikola Malić, počasni konzul veleposlanstva Ukrajine u RH.
Zadarska županija danas  ima sastanak s visokim predstavnicima Ministarstva gospodarstva Ukrajine i Državnog odjela za turizam i turistička naselja.
 


Pun pogodak Ilirije




Hotelska kuća Ilirija d.o.o.  Biograd na Moru sa sajmom u  Kijevu itekako može biti zadovoljna. Ugovorila je 33 dvokrevetne sobe na 90 dana za  Ukrajince koji će ljetovanje provesti u kraljevskom gradu Biogradu, doznajemo od Anele Polegubić i Sanje Lakić-Bojanić, iz  biogradske Ilirije, koje su na  kraju dana od iskazanog velikog  interesa za Ilirijin promidženi  materijal, dijeleći ga, gotovo  pale s nogu. Uspješne poslovne  kontakte uspostavio je i zadarski Turisthotel.


 


Vlada olakšala dolazak Ukrajinaca


Hrvatska je Vlada odlučila i  ove godine olakšati dolazak turista u Hrvatsku, pa tako turisti  iz Ukrajine, Rusije i Kazahstana  za ulazak u Hrvatsku u razdoblju od 1. travnja do 31.  listopada ove godine neće trebati vize (za boravke do 90  dana). Uz privremenu suspenziju viznog režima za te tri  države, Vlada je donijela i odluku o privremenom olakšanom  ulasku stranaca u Hrvatsku na  osnovi valjanih šengenskih  dozvola boravka i viza.


 


Prijateljska Kijevska regija


Tijekom dana zadarski župan Stipe Zrilić imao je prijateljski i radni  sastanak s kolegom, županom Kijevske regije Anatolijem Prisjažnjukom,  zamjenicom župana Tatjanom Podasenkom i načelnikom Uprave za  gospodarstvo Volodimirom Kovaljem. Na sastanku su nazočili i veleposlanik Kirinčić, tajnik HGK Denis Ikić, pročelnik Ivan Šimunić i stručna  suradnica Renata Kapitanović. Svakako treba napomenuti da je župan  Prisjažnjuk bio u UN-ovoj mirovnoj misiji u BiH, a njegova zamjenica na  Kosovu, te nose ukrajinske vojne činove generala. Dvojica župana izrazila  su očekivanje da se politika prijateljstva nastavi. Obojica se zalažu i za  jačanje regionalne suradnje između hrvatskih županija i ukrajinskih regija  koje će u mjesecu svibnju biti u uzvratnom posjetu u Zadru.
Zadarska županija je u sajmenom paviljonu bila i gostom Hersonske  regije, smještene na obali Crnog mora, koju je predvodio dožupan Andrij  Jatsenko.


 


Veliki korak za zarkoplovnu liniju


Pred finalnim smo dogovorom da u Kijevu otvorimo poslovnicu agencije Obzor putovanja Zagreb, koji djeluje u  sastavu Croatia Airlinesa. To je  veliki korak za uspostavu zrakoplovne linije Kijev-Zadar, ali i  za druge turističke gradove u  Hrvatskoj koje imaju zračne luke, najavila je direktorica Obzor  putovanja Jadranka Skelin-Hrvoj, članica Uprave Croatia Airlinesa.
Na sajmu je bilo još 15-ak  turističkih agencija iz Hrvatske  koje su također uspostavile  brojne poslovne kontakte.