Ne tako davno prve svinjokolje započele bi na nekadašnji praznik Dan Republike 29. studenoga i završile do Nove godine ili Tri kralja, “rika” prasaca u selima se znala čuti iz dana u dan po nekoliko puta
U zadarskom okruženju danas tek rijetka seoska domaćinstva uzgaja svinje, prasce ili “gudine”. Na kušnji su običaji svinjokolje, pripremanja devenica, krvavica i kobasica, spremanja masti i čičaka (čvaraka), sušenja pršuta i panceta, tog tradicionalnog običaja za koji se do jučer vjerovalo da će prije propasti selo nego on.
Ne tako davno, prve svinjokolje započele bi na nekadašnji praznik Dan Republike 29. studenoga i završile do Nove godine ili Tri kralja, “rika” prasaca u selima se znala čuti iz dana u dan po nekoliko puta.
Svinja od 150 kilograma
Postalo je dovoljno tek se mobitelom najaviti kod mesara i dogovoriti termin, nakon čega on preuzima poslove klanja i osnovne obrade mesa, govori nam veteran Rajko Martinac dodajući kako bi taj jedan od najvažnijih događaja u godini nerijetko okupio 20, 30 što susjeda što rodbine.
Da tradicionalna svinjokolja u Sukošanu ne padne u potpuni zaborav pobrinula se druželjubiva, nerazdvojiva ekipa iz rukovodstva NK Zlatna luka. Kupili su u Raštanima svinju od oko 150 kilograma žive vage, nostalgično se vratili u ne tako daleku prošlost, a djeci uživo prikazali običaje svinjokolje, domaće “klanje pracov”.
Svinjokolja u Sudinja dvorima kod gostoljubivih domaćina Sandre i Emila po staroj tradiciji započela je isprobavanjem nekoliko suhih smokava i fritula i zagrijavanjem s čašicom domaće rakije “činčindraće”, da se održi običaj. Potom se krenulo na klanje posljednjeg ovosezonskog sukošanska prasca, kupljena dan prije “sudnjeg” dana.
Oko svinje natiskali su se Ivica Nadinić Golub, Šime Grginović Prdlin, Ante Dijan Kesa, Božidar Dijan Kesa, Neven Kezmić Car, Božo Gašparović Milanov, Ante Dijan Traljin, Ivan Keran Melkov i Krasimir Kraso Pavić. Emil Sudinja bio je zadužen za “fatanje” krvi, a presudio je općinski vijećnik Milan Gašparović Gazdin, građevinski poduzetnik s diplomom mesara. Predsjednik NK Zlatna luka Klaudio Pavić Kutle je bio zadužen za spremanje đigerice na kiselo dok su žene, djeca i ostali iz prikrajka s dozom uzbuđenja i napetosti bodrili svinjokoljce. Tek što ste rekli “keks” svi su odahnuli – i posljednji ovosezonski sukošanski prasac je pa’.
“Fešta od pracov”
Pod paskom Natali Pavić i Milke Dijan s obližnje “crne kužine” na kominu iz velikog crnog “bruncina” dizala se para. Svatko među muškarcima i ženama zna svoj posao. Nekoliko žena, stojeći po strani, čeka da se prasac stavi na stol, izvadi povismanka te da one pored krvi “hvataju drob” pa s crijevima sutra na pranje. A onda przanje ili šurenje, raspravljanje, sakupljanje krvi i vješanje svinje naglavačke o granu stabla.
Meso odnosimo na pregled kod veterinara u zadarskoj Biogradskoj ulici i onda nam jave telefonom nalaz da možemo početi sa spremanjem jela, pojašnjava Dijan.
Bilo je oko 11 sati kada je i zadnji posao napravljen, prerada slanine, odnosno topljenje svinjske masti i pravljenje čvaraka, ili po sukošanski “čičaka”. Djeca su se otimala za loptu od “čmara”, mure, mijura ili mokraćnog mjehura izvaljanog u lugu. A umjesto špaleta, pršuta i prvoklasnog svinjskog mesa napravljeno je čak 78 metara ili 53 kilograma prvoklasnih kobasica te 56 metara ili 37 kilograma devenica po stoljetnoj recepturi meštrice Anke Sudinja, za prste polizati. Nije odolio ni sukošanski načelnik Ante Martinac niti “nogometaš” Milivoj Dujela.
U kobasice idu paprika, luk, a o drugim dodacima ne pričam. Jedino je sol kupljena, sve ostalo je domaće, reći će Anka.
Domaćini nakon obilne marende s glavnim jelom, gradeladom đigerice s plućnom mrežicom lukom i maslinovim uljem, legvicama te đigericom na kiselo poziva sve na večeru, kuhano zelje s povismakom, oglavinoma i ostalom svježom svinjetinom. Treba se dobro najesti, napiti i zapjevati nakon što je pao “junak”. Bila je to, kako već biva, urnebesna “fešta od pracov” u Sudinjevim dvorima začinjena sa štruklama sukošanske neviste Štefice Kvatrenjak Kezmić.
– Ubuduće će djeci biti još teže objasniti što znači živa vaga, što se, kako i zašto je nekada sve započinjalo “dvadeset devetog jedanaestog”, baš kao što je sve teže objasniti da krava doista nije ljubičasta, zaključio je Klaudio Pavić.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Formula 1
Mnoštvo u Imoli odalo počast Ayrtonu Senni 30 godina nakon što je poginuo u nesreći
Hrvatska
SVEČANOST
U Okučanima obilježena 29. obljetnica VRO Bljesak
Nogomet
Englesko prvenstvo
Tottenham ostao bez dvije važne karike uoči vruće završnice sezone i serije teških utakmica
Zadar
dugačak 180 metara
[FOTO] Kruzer Azamara Pursuit stigao u Zadar
Hrvatska
HUMANITARNA AKCIJA
Počela je nicati vila Ljiljana, majka i kći napokon će imat kuću sa sanitarnim čvorom
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Zadar & Županija
PROPALI POGON