Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Luki Mašini 18 mjeseci zatvora

01.12.2010. 23:00
Luki Mašini 18 mjeseci zatvora


Sudsko vijeće nije povjerovalo Luki Mašini da policajci lažu i podmeću mu kako bi ga zatvorili smatrajući da je u cijelosti dokazano kako je heroin pronađen na smetlištu nedaleko od Raštana njegov, te da ga je upravo on prodavao ovisnicima


Nakon što je Vrhovni sud RH već dvaput vraćao slučaj na ponovno suđenje, na Županijskom sudu u Zadru Luki Mašini je treći put izrečena nepravomoćna presuda kojom ga se osuđuje na godinu i pol zatvora zbog preprodaje heroina 2004. godine.
Mašinu se teretilo da je početkom travnja 2004. godine nabavio neutvrđenu količinu heroina, veću od 125,30 grama te je prodavao na zadarskom narko tržištu. Prema optužnici on je heroin pakirao u PVC vrećice te ga potom skrivao na smetlištu u šumskom predjelu zaseoka Sv. Petar – Donje Raštane. Tamo je držao skrivenu preciznu vagu, kutiju s 24 PVC izreska, škare i četiri PVC rukavice, a pretragom stana u Zadru policajci su mu pronašli 18 PVC vrećica, 6 PVC izrezaka, troje rukavice i 5.230 kuna za koje se sumnja da potječu od “dilanja”.
Vještak utvrdio da se prozor mogao otvoriti
U opširnom i detaljnom obrazloženju presude sudac Boris Radman pojasnio je kako Sudsko vijeće nakon svih provedenih dokaza smatra da je u cijelosti dokazano i utvrđeno kako je Mašina počinio djelo za koje ga se sumnjičilo. Suprotno njegovoj obrani da on nema veze s pronađenim heroinom, rekao je Radman, nedvojbeno je da je upravo on isključivi vlasnik pronađene količine heroina skrivene u šumarku zaseoka Podvršje nedaleko od Raštana Donjih. Radman je pod 13 točaka naveo sve dokaze koji upućuju na takav zaključak počevši od toga da je Mašina bio pod prismotrom policije od izlaska iz svog stana, sjedanja u automobil te odlaska do mjesta gdje je kasnije zaustavljen i uhićen nakon što su dvojica policajaca, koji su sudjelovali u akciji, primjetili da je kroz prozor automobila izbacio smotuljak za koji je kasnije utvrđeno da sadrži heroin. Taj smotuljak bio je zamotan u novinski papir, a policajci su tragom Mašinina kretanja i zaustavljanja te večeri svega nekoliko metara dalje, na skrovitom mjestu, odnosno na smetlištu u šumarku do kojega vodi makadamski put, pronašli količinu od 123,50 grama zamotanog u novinski papir istrgnut iz istih novina. Na tom je mjestu policija pronašla i pvc izreske, škare, pvc rukavice i vagu što sve upućuje na pribor koji koriste preprodavači prilikom pakiranja droge. Osim toga Radman je napomenuo i kako Mašinina obrana nije bila vjerodostojna već da je bila usmjerena izbjegavanju zatvorske kazne. Naime, tijekom iznošenja svoje obrane Mašina je nijekao bilo kakvu vezu s pronađenim heroinom, a policajce koji su sudjelovali u akciji u kojoj je on praćen i uhićen, prozvao je za podmetanje i laži s ciljem da ga se zatvori. Tvrdio je kako se staklo na vratima njegova BMW-a nije moglo otvoriti, a kada je sudski vještak Ante Šikić kazao kako ipak jest te do u detalje pojasnio zašto je donio takav zaključak, Mašina je i u tom dijelu pokušao okriviti policiju. Kazao je kako su oštećenja na gumama iznad podizača stakla za koja je vještak tvrdio da su nastala zbog guranja predmeta kojim se prozor otvarao, također djelo ruku istih policajaca koji su to namjerno oštetili kako bi njega okrivili.
Sudsko vijeće nije povjerovalo Mašini
To mu Sudsko vijeće nije povjerovalo, kao ni priču o porijeklu 5.320 kuna koje su tada kod njega pronađene. Naime, Mašina, koji inače nije zaposlen i nema nikakvih primanja, kazao je da je taj novac posudio od prijatelja za kupnju novih vrata za BMW upravo zbog kvara na podizaču stakla kako bi automobil potom prodao i od dijela vratio dug prijatelju. U svojoj je obrani naveo da ga uzdržava majka koja mu još i dnevno daje 30 do 40 kuna te ujak koji mu je davao od 1.500 do 2.000 tisuće kuna. No, naveo je i kako je novac od majke trošio na kavu i cigarete, a ovaj dobijen od ujaka na kladionice i izlaske. Takav iskaz Sudsko vijeće nije moglo prihvatiti kao vjerodostojan te ga je na koncu proglasilo krivim. U olakotne okolnosti, međutim, vijeće mu je uzelo njegovo teško zdravstveno stanje s obzirom da je teški bubrežni bolesnik na dijalizi, no nisu mogli zanemariti činjenicu da je on specijalni recidivist te da sam nije ovisnik, već da preprodajom zarađuje za život. Kako je djelo za koje se tereti počinio 2004. godine kada je na snazi bio “blaži zakon” osuđen je na godinu i pol zatvora.