Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Problem s digitalnim signalom u Zadru

01.11.2010. 23:00
Problem s digitalnim signalom u Zadru


Udar groma prouzročio jejutros oko 3 sata prekid napajanja odašiljač Ugljan smješten na Sv. Mihovilu. Kako smo obavješteni u Odašiljačima i vezama, izgorio je jedan od katodnih odvodnika na dalekovodu, neka vrsta osigurača koji izgara kako ne bi došlo do oštećenja postrojenja. Nekoliko sekundi nakon prekida napajanja, kažu u Odašiljačima i vezama, upalio se agregat na Sv. Mihovilu, te je nastavljen prijem TV signala. Međutim, a prema dojavama građana, TV program se  nije mogao pratiti na području Vruljice, a u Odašiljačima i vezama je objašnjeno da su takvi prekidi mogući budući da se radi o prvremenom zastoju u napajanju iz agregata.
Odašiljač Ugljan, nema kao Ćelavac ili Labištica, stalnu posadu sastavljenu od tehničara koj i bi odmah popravili kvar. U tvrđavi gdje se nalaze postrojenja, postoji samo zaštitar koji nema pristupa uređajima i nije izobražen za brzo djelovanje, pa se prekid programa ostavlja na „milost” agregata dok ujutro ne stignu tehničari koj će otkloniti kvar.
Odašiljači i veze su zbog nekih 1.500 kn konorara odbili financirati jednog tehničara koji ima prebivalište na otoku, jer je ocijenjeno da ispadanja iz programa nisu tako alarmantna. Međutim, ispadanje odašiljača Ugljan, posebice zbog udara groma, relativno je česta pojava, neprimjerena eri digitalne, a posebice interaktivne televizije koja nadolazi. Štoviše, lokalni serviseri TV instalacija u zgradama kažu da je prekid TV emitiranja trajao prekjučer i od 12,10 do 14,20. Osim postrojenja HRT-a, na odašiljaču Ugljan su smješteni i repetitori koje koriste policija, pošta, vatrogasci hitna pomoć te komercijalni mediji.