Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obiteljski liječnik brine o zdravlju cijele obitelji

28.10.2010. 22:00
Obiteljski liječnik brine o zdravlju cijele obitelji


Mislim da upisivanje djece kod liječnika obiteljske medicine nije loša zamisao. Naime, intencija je da obiteljski liječnik brine o zdravlju cijele obitelji. Ako su kod njega upisani i roditelji i djeca, liječnik ima sliku cijele obitelji te može pratiti obiteljsku situaciju, kao i eventualna obolijevanja, kaže Finka


Posljednjih nekoliko godina na području cijele Hrvatske, a tako i Zadra, roditelji školsku djecu moraju upisivati kod liječnika obiteljske medicine, gdje se liječe zajedno s odraslim pacijentima. Brojni roditelji smatraju da ordinacije opće medicine nisu primjerene maloj djeci jer djeca nerijetko moraju čekati u pretrpanim čekaonicama okruženi odraslima i po nekoliko sati. Osim toga roditelji se boje da zbog velikog broja pacijenata, ali i nedostatne prakse liječnici obiteljske medicine ne mogu djeci pružiti odgovarajuću liječničku zaštitu. Ipak, Zakon je jasan jer prema njemu roditelji s prvim danom polaska u školu djecu moraju od odabranog pedijatra prebaciti liječniku obiteljske medicine.
Preventiva i savjetovanje
 – Mislim da upisivanje djece kod liječnika obiteljske medicine nije loša zamisao. Naime, intencija je da obiteljski liječnik brine o zdravlju cijele obitelji. Ako su kod njega upisani i roditelji i djeca, liječnik ima sliku cijele obitelji te može pratiti obiteljsku situaciju, kao i eventualna obolijevanja. Naime, ako neki roditelj ima neku kroničnu ili nasljednu bolest liječnik će onda veću pozornost obratiti i na zdravlje te djece i znat će koji su potencijalni rizici za zdravlje, objasnila je Dubravka Finka, predsjednica zadarskog Ogranka Hrvatske udruge za zaštitu prava pacijenata. Dodala je da pored liječnika obiteljske medicine o zdravlju školske djece brigu vode i specijalisti školske medicine. Oni su posljednjih desetak godina preuzeli preventivnu ulogu u brizi oko zdravlja školske djece. Ipak, kod njih se pacijenti ne mogu upisati niti ti liječnici mogu liječiti djecu, ali mogu savjetovati roditelje te surađivati sa školama i ostalim institucijama kako bi se nekom djetetu omogućila što je moguće bolja zdravstvena njega.
 – Od 1998. godine služba za školsku medicinu bavi se preventivom u koju spadaju brojni poslovi. Mi ne možemo upisati pacijente već smo zaduženi za određene škole preko kojih onda provodimo svoje programe. Svjesni smo da je određeni broj roditelja nezadovoljan odlukom da školsku djecu moraju upisati kod liječnika obiteljske medicine, jer su ti liječnici često prebukirani i imaju starijih i kroničnih pacijenata. Ipak, ti roditelji mogu doći do nas po savjet, a mi im možemo reći što bi bilo najbolje da naprave te ih uputiti gdje mogu dobiti odgovarajuću pomoć, rekla je Nadia Cavenago Morović, dr. med. spec. školske medicine. Dodala je da se roditelji školske djece mogu javiti u njihovo savjetovalište te potražiti savjet o problemima koji muče njih ili njihovu djecu.
Služba za školsku medicinu provodi specifične i preventivne mjere zdravstvene zaštite djece i mladeži školske dobi te redovitih studenata među kojima su sistematski pregledi djece prije upisa u prvi razred osnovne škole, sistematske preglede petih razreda osnovne škole te praćenje psihofizičkog razvoj. Provodi i sistematske preglede u osmom razredu osnovne škole radi utvrđivanja zdravstvenog stanja i sposobnosti s obzirom na izabrano zvanje, zatim u prvom razredu srednje škole radi praćenja prepoznavanja zdravstvenih rizika i rizičnih ponašanja. Provodi i sistematske preglede redovitih studenata prve godine studija radi kontrole zdravstvenog stanja, uvida u navike i ponašanje te prilagodbe na studij.
Dr. Morović je dodala da pored obavljanja sistematskih pregleda služba za školsku medicinu radi i kontrolne preglede, ako za njih postoji medicinska indikacija, te namjenske preglede prije cijepljenja, preglede sportaša prije počinjanja bavljenja sportskom aktivnošću i prije natjecanja te preglede za upis u srednju školu, fakultet i studentski dom. Služba školske medicine radi i probire za čitavu populaciju (rast i razvoj, vid, vid na boje, anemija, krvni tlak, proteinurija, skolioza, sluh, gušavost, spolni razvoj, ponašanje, rizične navike i mentalno zdravlje) te za učenike/studente s rizikom (hiperkolesterolemija, sluh, psihoaktivne droge, spolna aktivnost). Osim toga provode i brojne mjere zaštite od zaraznih bolesti, kao što su cijepljenje i docjepljivanje djece prema obveznom godišnjem programu te kontrolne preglede prilikom prijave neke zarazne bolesti u školi i poduzimanju mjera protuepidemijske intervencije.
Oni se brinu i za zaštitu i unapređenje školskog okruženja tako da provode higijensku kontrolu škola i učeničkih/studentskih domova te nadzor nad školskom kuhinjom i prehranom učenika.
Kroničan nedostatak pedijatara
 – Osim preventivnog rada bavimo se i savjetovalištem i to induvidualnim savjetovališnim radom s djecom, mladeži, studentima te roditeljima prema psihosocijalnim indikacijama i programu rada. Osim s njima radimo i konzultacije s profesorima i stručnim suradnicima škola. Skrbimo o djeci i mladeži s kroničnim poremećajima zdravlja, psihofizičkim ometenostima i rizicima za zdravlje. Bavimo se, također, zdravstvenim odgojem i promicanjem zdravlja kroz brojna predavanja, rasprave, intervencije, rad u malim grupama i tribinama, objasnila je širok obujam posla kojim se bavi Služba za školsku medicinu.
O nedovoljnom broju pedijatara svjesni su i u Zadarskoj županiji gdje smo razgovarali s Josipom Kraljićem, pročelnikom županijskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb.
 – Nedovoljan broj pedijatara nije samo problem u Zadru već na razini cijele Hrvatske. Naime, prije godinu dana na području cijele Hrvatske nedostajalo je 59 pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, odnosno u ambulantama, i 69 u bolnicama. U Zadarskoj županiji u mreži imamo 12 pedijatrijskih timova, od čega je devet ugovoreno. Na području grada Zadra u mreži imamo osam pedijatrijskih timova, u Biogradu dva tima te u Obrovcu i Benkovcu po jedan tim. No od ugovorenih timova sedam je u Zadru te jedan u Biogradu i Benkovcu, a u Obrovcu niti jedan, rekao je Kraljić. Objasnio je da je potreba za pedijatrima vrlo velika, ali da njih ima vrlo malo na tržištu rada jer je fakultet dug i težak te se sve manje studenata odlučuje upisati medicinski fakultet. Zadarska županija tražila je pedijatre, ali nitko se nije javio na natječaj.
 – Trenutačno imamo dva specijalizanta pedijatrije i oni bi trebali za godinu dana završiti te otvoriti svoje ambulante ili otići u bolnicu, što bi trebalo rasteretiti ostale kolege. Ipak, jedan od pedijatara, koji trenutačno rade, ide u mirovinu, tako da ćemo po završetku specijalizacije imati jednog pedijatra više, zaključio je Kraljić. Dodao je da od zadarskih sedam pedijatrijskih timova šest ima oko 1.500 upisane djece, dok jedan ima 1.300 djece, što je velik broj jer je normativ 1.000 djece, a maksimalan broj je 1.250 djece.
Na području Zadarske županije 12.170 djece je u bazi podataka upisano kod pedijatara, ali pretpostavlja se da ih je upisano i nešto preko 13.000 jer mnogo djece ostaje kod pedijatra i nakon što navrše sedmu godinu, odnosno dok ih roditelji ne upišu kod liječnika obiteljske medicine. Kraljić je upozorio da će za nekoliko godina biti još veća potreba za pedijatrima jer će se u standardu smanjiti broj djece prema pedijatrijskom timu.