Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

S plaže na transplantaciju

26.10.2010. 22:00
S plaže na transplantaciju


Zahvaljujući međunarodnoj razmjeni organa prije tri mjeseca, novi bubreg je dobio i Žarko Perković. Novi bubreg Perkoviću je stigao iz Beča. Donor je bio 53-godišnji Bečanin, koji je doživio izljev krvi u mozak. Za Perkovića je dan kada mu je nakon 15 i pol godina dijalize, u KBC-u Rebro u Zagrebu, transplantiran bubreg, počeo novi život


Transplantacijska medicina u Hrvatskoj ove godine doživljava novi zamah. Hrvatska zbog rekordnog broja realiziranih darivanja organa od 52 posto preuzela je vodeće mjesto među zemljama članicama Eurotransplanta.
Bubreg iz Beča
Naime, do 1. listopada Hrvatska je imala rekordnih 95 darivanja organa, a broj transplantacija porastao je za skoro 39 posto u usporedbi s prošlom godinom. Tako je transplantirano 376 organa među kojima su njih 264 primili hrvatski primatelji. Ostalih 112 organa otišlo je u međunarodnu razmjenu putem Eurotransplanta.
Upravo zahvaljujući međunarodnoj razmjeni organa prije tri mjeseca novi bubreg je dobio i 55-godišnji Zadranin Žarko Perković. Novi bubreg Perkoviću je stigao iz Beča. Donor je bio 53-godišnji Bečanin, koji je doživio izljev krvi u mozak. Za Perkovića je 24. srpnja ove godine, kada mu je nakon 15 i pol godina dijalize, u KBC-u Rebro u Zagrebu transplantiran bubreg, počeo novi život.
– Ratni sam vojni invalid iz Bosne i Hercegovine, iz Travnika. Bez lijevog bubrega sam ostao još 1988. godine jer sam dobio tuberkulozu bubrega. Tako su mi lijevi bubreg još prije 12 godina odstranili u Ljubljani. Ratnih godina u Bosni i Hercegovini gomilale su se prehlade. Pehlade su učinile svoje i 1994. godine desni bubreg mi je prestao raditi. Od tada, dakle, gotovo 16 godina, bio sam na dijalizi, i to tri puta tjedno po četiri sata, govori Žarko Perković, prisjećajući se kako je ratne 1994. godine iz Travnika prebačen na liječenje u Split.
Nakon što mu je prestao raditi bubreg, Perković se morao priviknuti na nov način života. To je podrazumijevalo dijalizu na koju je Perković odlazio tri puta tjedno po četiri sata, ali i promjene životnih navika. U Zadru je 2003. godine kupio kuću, gdje se preselio s obitelji, suprugom i dvije kćeri.
– Kad mi je bubreg prestao raditi, hrabro sam se suočio s novom dijagnozom. Znao sam da mi jedino dijaliza omogućava nastavak života. Želio sam dalje živjeti i zato sam novu dijagnozu prihvatio kao sastavni dio života. Dijalize se ne treba bojati, samo s optimizmom treba prolaziti kroz to. Ja sam svoju obitelj morao osigurati, dovršiti kuću, i unatoč dijalizi, sve sam to uspio. Najvažniji je optimizam, kaže Perković, dodajući kako nije želio ići na transplantacijsku listu prije nego što završi ono što je zacrtao, dakle, dovrši kuću.
Snaga optimizma
Perković je obiteljsku kuću završio 2008. godine.
Tada je kao bubrežni bolesnik koji je godinama na dijalizi stavljen na listu za transplantaciju. Perković je i dalje odlazio na dijalizu, a zbog realiziranih životnih planova bio je miran i zadovoljan.
– Dijaliza nije smrt, ona omogućava život. Ja sam dijalizu dobro podnosio, a na nagovor liječnika prijavio sam se na listu za transplantaciju. Znao sam da ljudi bubreg čekaju godinama, stoga se nisam puno time opterećivao. No poziv, koji sam dobio 23. srpnja ove godine, promijenio mi je život, priča Perković, kojega je poziv za transplantaciju bubrega zatekao dok je bio ljetos na kupanju u Sukošanu.
Iznenađeni Perković gotovo direktno s kupanja iz Sukošana uputio se prema Zagrebu. U KBC-u Rebro čekao ga je bubreg 53-godišnjeg Austrijanca, koji je u Beču preminuo uslijed moždanog udara. Perkoviću je 24. srpnja transplantiran novi bubreg. Dvadeset i šest dana nakon operacije Perković se vratio kući u Zadar.
– Novi bubreg donio je niz novih životnih pravila. Prvih šest mjeseci je najkritičnije, treba se čuvati svega i svačega. Kako vrijeme prolazi postaje mi sve lakše, osjećam se kao novi čovjek. U početku sam u Zagreb na kontrolu odlazio svaki tjedan, sad se to već svelo na 30 dana. Treba vremena dok se ne ustali terapija, no ja sam strpljiv i optimističan čovjek. Pridržavam se liječničkih savjeta, pazim koliko, kada i što jedem, kuda se krećem, kaže Perković, dodajući da se njegovo opće zdravstveno stanje nakon transplantacije drastično poboljšalo, što mu daje snage da se pridržava svih liječničkih preporuka.
– Život je kratak, nema vremena za razmišljanje o odustajanju. Kroz život treba kročiti s optimizmom i uživati u svakom novom danu, zaključuje Perković.


 POZIV NA 15 TRANSPLANTACIJA




Zadarska Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika broji stotinjak članova. Ove godine 15 Zadrana pozvano je na transplantaciju bubrega, no četiri transplantacije iz različitih zdravstvenih razloga nisu se uspjele realizirati.
Agata Verbič iz zadarske Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika, zadovoljna je zbog sve većeg broja transplantacija, ali i sve većeg interesa za donorske kartice. Donorske kartice mogu se dobiti kod liječnika obiteljske medicine i u Udruzi dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika. Sve informacije o donorskim karticama mogu se dobiti na broj mobitela 098/9204492.