Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Umjetnici će oslikati “Glagoljašku kravatu”

23.09.2010. 22:00
Umjetnici će oslikati “Glagoljašku kravatu”


U organizaciji umjetničke udruge “Jadertina” u subotu će se u Zadru, preciznije ispred prostorija Jedriličarskog kluba “Uskok” u uvali “Vitrenjak”, održati neobična likovna manifestacija – umjetnici iz brojnih zemalja oslikavat će platno dugačko 40-ak metara na temu glagoljice. Tako je i čitava manifestacija u kojoj će sudjelovati 30 umjetnika iz Austrije, Bugarske, Njemačke, Rumunjske, Rusije, SAD, Slovenije, Ukrajine i Hrvatske nazvana “Glagoljaška kravata”.
– Lani je u sklopu naše redovne međunarodne likovne kolonije na dan 26. rujna, koji je Europska unija proglasila danom jezika, obrazovanja i pismenosti, likovna organizacija Jadertina pokrenula manifestaciju “Glagoljaška renesansa” u kojoj je sudjelovalo mnogo umjetnika iz mnoštva zemalja. Na zamisao smo došli znajući kako je među slavenskim narodima, pogotovo u Hrvatskoj, pismenost začeta mnogo prije nego li je to bio slučaj u ostalim zemljama europskog srednjeg vijeka. Program se odvijao pod pokroviteljstvom UNESCO-a i rezultirao je izložbom koja je postavljena u Zadru, Zagrebu i u bugarskom parlamentu. Izložba je čak dobila poziv na gostovanje u Moskvu. Potaknuti tako dobrim reakcijama sličnu smo manifestaciju u sklopu naših likovnih kolonija odlučili organizirati i ove godine. Naše će okupljanje započeti u subotu u 10 sati, a umjetnici će slikati do 16 sati. Nakon toga, u prostorijama Jedriličarskog kluba “Uskok” priredit ćemo izložbu likovnih radova sudionika i domjenak. Na događanje, kojem su pokrovitelji Jedriličarski klub “Uskok”, Grad Zadar i Zadarska županija, biti će pozvani predstavnici diplomatskih misija zemalja sudionica, kao i predstavnici grada Zadra, Zadarske županije, kulturne i športske javnosti. Također, koristim priliku da još jednom pozovem sve zadarske umjetnike da nam se u subotu pridruže u oslikavanju platna temama vezanim uz glagoljicu. Svi će umjetnici pokloniti “Uskoku” po jedan svoj rad. Najzad bih želio navesti kako su umjetnici sudionici likovnih kolonija “Jadertina” boravili i radili u Kukljici na otoku Ugljanu, na otoku Viru i u Ninu, a sve to u skladu s našim ciljem oživljavanja umjetničkog i kulturnog rada u manjim sredinama izvan redovne turističke sezone, kazao je Kosta Kostov, voditelj “Jadertine” na konferenciji za medije održanoj jučer prijepodne u prostorijama JK “Uskok”.
Tako će nastalo platno nazvano “Glagoljaška kravata” zajedno s izložbom “Glagoljaška renesansa” u listopadu biti gost u gradu Veliko Trnovo u Bugarskoj prilikom gostovanja izaslanstva Grada Zadra prijateljskom gradu.