Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

MALI PROTOKOL

Milanovića i albanskog predsjednika dočekat će predsjednik MO-a Arbanasi

Autor: Marina Šaponja

27.04.2023. 09:15
Milanovića i albanskog predsjednika dočekat će predsjednik MO-a Arbanasi

Foto: DPA/Arif Sitnica



Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i predsjednik Albanije Bajram Begaj sa suprugom sutra će boraviti u jednodnevnom posjetu Zadru. Dvojicu predsjednika koji će ovom prilikom posjetiti Arbanase, neće dočekati nitko iz Zadarske županije, ali ni Gradske uprave.


Službeno će ih, kako saznajemo od glavnog organizatora i predsjednika MO-a Arbanasi, Zvonimira Rogića, dočekati on kao domaćin i Marko Vučetić, predsjednik Gradskog vijeća.


Pozdravni govori


– Gradonačelnik je imao prethodno dogovorene obveze i župan također, kazao je Rogić.




I dok službeno obrazloženje iz Grada Zadra zbog nedolaska Dukića nismo dobili, iz Zadarske županije saznaje se kako će u petak župan Božidar Longin sa suradnicima boraviti u Opatiji na obilježavanju 20 godina Hrvatske zajednice županija.


– Radujemo se dolasku dvaju predsjednika. Albanski predsjednik najprije dolazi u posjet Zagrebu pa je naknadno odlučio posjetiti Zadar, točnije doći u Arbanase. Arbanasi su najstarije naselje u Zadru, a njegovi mještani nisu Albanci, već Hrvati koji su ponosni na svoje podrijetlo, objasnio je Rogić.


Na pitanje je li nezgodno što dvojicu predsjednika ne dočekuje nitko od vladajućih, Rogić govori kao će ih dočekati on.


– Domaćin sam ja i dočekat ću ih. Uostalom ja sam član HDZ-a, a što je na višoj razini između hrvatskog predsjednika i premijera, odnosno predsjednika HDZ-a, ja u to ne bih ulazio, dodaje Rogić.


Kompletan program posjeta sažet je u sat i 20 minuta u sklopu kojeg je predviđen posjet crkvi Gospe Loretske i Samostanu školskih sestara franjevki. O samom programu detaljnije je kazala Maximiljana Barančić, predsjednica Udruge Vicko Zmajević.


– Njihov dolazak predviđen je u 10 sati na Trgu Gospe Loretske. Najprije će posjetiti mjesnu crkvu gdje će članovi Zbora Vicko Zmajević otpjevati dvije pjesme, jednu na albanskom i jednu na hrvatskom jeziku, a pozdravni govor održat će i župnik Mate Kujundžić.


Nakon toga slijedi posjet samostanu, a nakon sviranja hrvatske i albanske himne, na rasporedu su pozdravni govori, predsjednika MO-a Zvonimira Rogića, predsjednika Gradskog vijeća, gospodina Marka Vučetića i to na oba jezika jer će biti i službeni prevoditelj.


Predviđeni su nastupi djece iz Udruge Vicko Zmajević, nastup djece albanske nacionalne manjine iz OŠ Krune Krstića jer je to jedina škola u Zadru u kojoj djeca uče taj jezik.


Nakon toga oba predsjednika će održati govore, a za kraj je predviđen i nastup benda OŠ Krune Krstića koji će otpjevati pjesmu »Dite zadarsko«, kazala je Barančić koja već godinama aktivno uči djecu starom arbanaškom jeziku te se bori za njegovo očuvanje kao dio kulturnog identiteta Arbanasa.


Kulturni posjet


O nedolasku vladajućih Barančić nije željela javno govoriti, ali je navela kako je jako ponosna na dolazak obojice predsjednika, kao i na svoje podrijetlo zbog čega se već dugi niz godina trudi očuvati stari arbanaški jezik, ali i mlađim generacijama prenijeti svoje znanje.


Nedolazak djelatnika Gradske uprave kritizirao je Marko Vučetić, naglasivši kako je to diplomatski i politički skandal te kukavčki potez.


– S obzirom na sadržaj događaja u kojem se daje podrška učenicima i njihovim školskim aktivnostima u sklopu kojih imaju mogućnost učiti albanski jezik ja bih na ovaj događaj došao i da nisam pozvan, kao građanin. Dolazak predsjednika Milanovića koji predstavlja Hrvatsku i istovremeno nedolazak nikoga iz Grada Zadra jest nepriznavanje Hrvatske.


S druge strane, na taj način ignoriranjem predsjednika Albanije u Gradu Zadru pokazuju negostoljubivost i oblik ponižavanja druge države. Ljudski je to i nacionalni politički propust te diplomatski skandal, izjavio je Vučetić i dodao kako je i on osobno javno govorio o nedopustivim izjavama predsjednika Milanovića, ali i kako je u ovom slučaju riječ o kulturnom posjetu dvojice predsjednika kojem treba dati podršku.


Osim Milanovića i Begaja, u posjet Arbanasima dolaze i veleposlanik Albanije u Hrvatskoj, Risa Poda sa suprugom, Anton Dedaj, počasni konzul Albanije u Zadru, Zlatko Kramarić, veleposlanik RH u Albaniji i Ermina Lekaj, saborska zastupnica manjine.