Foto: TZ Zadarske županije
Od velikih sanduka sa ribom, pršutom, paškim sirom i brojnim drugim zadarskim delicijama do sanduka sa vinom do najsitnijih zrnaca paške soli. Sve je to krenulo put Beča, gdje je Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s Falstaffom – renomiranim austrijskim časopisom za hranu, vina i putovanja organizirala ekskluzivno predstavljanje zadarske turističke regije i njezine gastronomije.
Zadarska delegacija sastojala se od turističkih djelatnika, chefova, sommeliera i vinskih stručnjaka spremnih austrijskom tržištu predstaviti najbolje od zadarske gastronomije. MasVin, Degarra, Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga, TZ – općina Kali i Preko, samo su neki od izlagača na druženju koji je u sam centar Beča privukao mnogobrojnu publiku.

U jedinstvenom, bajkovitom ambijentu Museumsquartiera, multifunkcionalnog malog grada posvećenog kulturi i umjetnosti, gdje se spajaju staro i novo, prošlost i budućnost, posjetitelji su imali priliku uživati u najboljoj lokalnoj ribi, vinima i maslinovim uljima.
Od tradicionalne gastronomije do fine dininga, predstavljena su sva lica naše gastronomske scene i njezini vodeći predstavnici – poznati zadarski chefovi Josip Vrsaljko i Saša Began, koji su sa svojim timovima predstavili sva lica Jadrana.
Terrine od orade, ragu od dimljene dagnje i inćuni u sauru s potpisom chefa Vrsaljka, te sashimi od tune i file dry aged brancima oduševili su nepca Austrijanaca, mnogi od kojih će ove godine ljetovati upravo na našoj obali.

Austrijsko je tržište za naš dio Jadrana izuzetno važno, stoga je kvalitetna gastro prezentacija naših blaga pun pogodak upravo na samom početku predsezone.
Falstaff je inače najveći časopis o hrani, vinima i putovanjima na njemačkom govornom području. U suradnji su Turističkom zajednicom Zadarske je županije profesionalcima u turističkoj industriji, medijima, ali i šotencijalnim turistima prezentirao rastući brend eno – gastro turizma Zadarske županije.
Za prezentaciju vina devet zadarskih vinarija i njihovo savršeno sljubljivanje s jelima bio je zadužen zadarski sommelier i osnivač Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik koji nam je kazao kako se u suradnji sa chefovima i vinarijama, među kojima su Degarra, Kraljevski vinogradi, Karaba i još šest drugih, potrudio osmisliti vinsku kartu prožetu svim vrstama vina – crnim, bijelim, rose i pjenušavim.

– Iako tržište u špici sezone najčešće zahtjeva bijela i rose vina, važno je ponuditi sve što imamo, jer nalazimo se u prijelomnom trenutku. Sliku naše regike ocrtat ćemo vinima i vinskim sortama našeg kraja i tako se još malo približiti najpotentnijim hrvatskim vinskim regijama, pojasnio je Stiblik, istaknuvši kako zadarska vinska regija, unatoč svim ulaganjima i porastu broja vinara i dalje kaska za najpoznatijim hrvatskim vinskim regijama.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
irena hrstić
SDP zbog skandala u Osijeku traži ostavku ministrice zdravstva
Ostalo
za svakog ponešto
VEČER KONTRASTA Porto Morto i Jole večeras nastupaju na zadarskom Adventu
Moda
Bijeg u glamur
Hrvatski modni brend Alduk, dizajnera Ivana Alduka, predstavio je novu kolekciju pod nazivom »Amichezza«
Hrvatska
duboko podijeljeni
VELIKE PROMJENE U HSS-U: Krešo Beljak danas odlazi, njegovi nasljednici – žele s HDZ-om
Zadar & Županija
pu zadarska
SVE ZBOG JEDNE APLIKACIJE Prevarant od 69-godišnjakinje ukrao 8 tisuća eura
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar
Prihvaćena ostavka
Ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović-Petani razriješena na vlastiti zahtjev
Zadar & Županija
boris jović