Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

gastro prezentacija

Zadarska županija se u Beču predstavlja kroz bogatu gastronomiju

Autor: Nikolina Lucić

24.04.2023. 17:02
Zadarska županija se u Beču predstavlja kroz bogatu gastronomiju

Foto: TZ Zadarske županijeOd velikih sanduka sa ribom, pršutom, paškim sirom i brojnim drugim zadarskim delicijama do sanduka sa vinom do najsitnijih zrnaca paške soli. Sve je to krenulo put Beča, gdje je Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji s Falstaffom – renomiranim austrijskim časopisom za hranu, vina i putovanja organizirala ekskluzivno predstavljanje zadarske turističke regije i njezine gastronomije.


Zadarska delegacija sastojala se od turističkih djelatnika, chefova, sommeliera i vinskih stručnjaka spremnih austrijskom tržištu predstaviti najbolje od zadarske gastronomije. MasVin, Degarra, Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga, TZ – općina Kali i Preko, samo su neki od izlagača na druženju koji je u sam centar Beča privukao mnogobrojnu publiku.

U jedinstvenom, bajkovitom ambijentu Museumsquartiera, multifunkcionalnog malog grada posvećenog kulturi i umjetnosti, gdje se spajaju staro i novo, prošlost i budućnost, posjetitelji su imali priliku uživati u najboljoj lokalnoj ribi, vinima i maslinovim uljima.


Od tradicionalne gastronomije do fine dininga, predstavljena su sva lica naše gastronomske scene i njezini vodeći predstavnici – poznati zadarski chefovi Josip Vrsaljko i Saša Began, koji su sa svojim timovima predstavili sva lica Jadrana.


Terrine od orade, ragu od dimljene dagnje i inćuni u sauru s potpisom chefa Vrsaljka, te sashimi od tune i file dry aged brancima oduševili su  nepca Austrijanaca, mnogi od kojih će ove godine ljetovati upravo na našoj obali.Austrijsko je tržište za naš dio Jadrana izuzetno važno, stoga je kvalitetna gastro prezentacija naših blaga pun pogodak upravo na samom početku predsezone.


Falstaff je inače najveći časopis o hrani, vinima  i putovanjima na njemačkom govornom području. U suradnji su Turističkom zajednicom Zadarske je županije profesionalcima u turističkoj industriji, medijima, ali i šotencijalnim turistima prezentirao rastući brend eno – gastro turizma Zadarske županije.


Za prezentaciju vina devet zadarskih vinarija i njihovo savršeno sljubljivanje s jelima bio je zadužen zadarski sommelier i osnivač Zadar Wine Festivala Ivan Stiblik koji nam je kazao kako se u suradnji sa chefovima i vinarijama, među kojima su Degarra, Kraljevski vinogradi, Karaba i još šest drugih, potrudio osmisliti vinsku kartu prožetu svim vrstama vina – crnim, bijelim, rose i pjenušavim.– Iako tržište u špici sezone najčešće zahtjeva bijela i rose vina, važno je ponuditi sve što imamo, jer nalazimo se u prijelomnom trenutku. Sliku naše regike ocrtat ćemo vinima i vinskim sortama našeg kraja i tako se još malo približiti najpotentnijim hrvatskim vinskim regijama, pojasnio je Stiblik, istaknuvši kako zadarska vinska regija, unatoč svim ulaganjima i porastu broja vinara i dalje kaska za najpoznatijim hrvatskim vinskim regijama.