Povod našeg razgovora sa Vinkom Bakijom, asistentom na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, je obrana njegovog magistarskog rada na katedri za turizam Ekononskog fakulteta u Zagrebu, naslova “Razvoj urbanog turizma”. Mr.sc. Bakija ima položen stručni ispit za turističkog vodiča, te je i član predsjedništva zadarske Udruge turističkih vodiča ‘Donat’.
Kako to da ste magistrirali u Zagrebu, a ne na Zadarskom sveučilištu na kojem radite?
– Stječući dragocjeno radno iskustvo u turizmu, osjetio sam manjak teoretskog znanja iz ekonomike turizma, te sam, bez obzira na moje humanističko obrazovanje (sociologija s jedne strane, i francuski jezik, s druge strane), s velikom voljom i znanstvenom radoznalošću, upisao magisterij na katedri za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Motiv više je i taj, nadodat će Bakija, što radeći na terenu kao turistički vodič osjećam usku povezanost ekonomije s kulturnom baštinom i humanističkim znanostima. Uvjeren sam, da samo kroz interdisciplinarni pristup možemo napraviti kvalitativni iskorak u pretvaranju sadašnjeg turizma koji je masovan i krajnje neodrživ, u održivi konkurentni turistički i globalni razvojni ciklus. Održivost turizma na ovim našim prostorima, po mom mišljenju, moguće je osigurati konstantnim razvojem specifičnih a turistima zanimljivijih turističkih proizvoda, usluga i cijelih aranžmana. Pa tako, urbani turizam ne može bez proporcionalnog razvoja ruralnog turizma, kulturni turizam ne može bez paralelnog razvoja poslovnog turizma, rekreativno sportski turizam ne bi trebao biti odvojen od manifestacijskog i zabavno potrošačkog, itd.
Na koji način približiti domaćim i stranim gostima autohtone proizvode Zadra i Zadarske županije. Odnosno, kako progresivno osmisliti proizvod na način da ovo okruženje bude po njemu prepoznato?
– Pored gore navedenih polja znanstvenog interesa, osobito je važno prepoznati autohtoni proizvod Zadra i Zadarske županije, ono što nas već stoljećima kulturološki i nacionalno obilježava, uvodeći pojam autohtonog identiteta hrvatskog i mediteranskog prostora na kojemu razvijamo turizam. Grad Zadar ima apsolutno najbolje razvojne potencijale koji mogu povezati tzv. plavu i zelenu razvojnu sinergiju. Autohtonu i potpuno ekološku hranu Ravnih kotara i zadarskih otoka trebamo skladno uklopiti u ponudu rekreativnog, sportskog i wellness turističkog proizvoda, povezujući na taj način ambijentalnost i bogatstvo prostora s potpunim duhovnim iskustvom kulture, baštine, gastronomije, rekreacije i zabave, koja ce dovesti do zadovoljnog posjetitelja i turista.
Mnogi koji osjete dašak Metropole ostaju u Zagrebu. Koji su vaši daljnji planovi?
– Volio bih nastaviti suradnju i rad na Sveučilistu u Zadru pri Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti, te kroz rad nastaviti istraživati segmente turizma na lokalnoj i globalnoj razini. Na primjer, jedna dosta neistražena tema na ovim prostorima je jezik turizma, koji je, na osnovu masovnosti turizma, postao jezikom svakodnevnice i izvan prostora i vremena kojeg provodimo na turističkom putovanju. Isto kao što postoji specifični jezik arhitekture ili dizajna, medicine i elektronike, tako, po meni još i više, postoji i jezik turizma kao gotovo svakodnevna komunikacijska paradigma, koje smo skoro nesvjesno prihvatili kao svakodnevni govor.
TKO JE MR. VINKO BAKIJA?
Rođen je u Zadru, gradu u kojem je stekao osnovnoškolsko, srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru na kojem je stekao zvanje profesora sociologije i profesora francuskog jezika i francuske književnosti. Od samog početka studiranja, tijekom ljeta radio je u turizmu, a prva iskustva je sticao u Clubu Mediterranee u Pakoštanima. Zavolivši rad u turizmu, nastavio je i nakon studija raditi u turističkom sektoru, na raznim poslovima (turistička agencija, direktor turističke zajednice, predstavnik turoperatora u hotelskom naselju, turistički vodič i voditelj poslovnice putničke agencije). Zadnjih godina radi kao asistent na Odjelu za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru. Na Katedri za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, obranio magistarsku radnju pod naslovom „Razvoj urbanog turizma” i stekao naslov magistra ekonomije. Osobni znanstveni i istraživački rad poglavito je usmjeren prema segmentima kao što su „sociologija turizma”, „specifični oblici turizma” (npr. urbani turizam, kulturni turizam, rekreacijsko-sportski turizam, poslovni turizam, ruralni turizam, itd.), održivi turizam, te „ekonomika slobodnog vremena”. Magisterij je branio ispred stručnog povjerenstva: predsjednice, prof. dr. sc. Nevenke Čavlek; mentora prof. dr. sc. Mate Bartolucija i doc. dr. sc. Olivera Kesara.
najnovije
najčitanije
Zadar
Okupljanje
Bivši učenici Pomorske škole veselo proslavili 45. godišnjicu mature: Ovo je rasadnik profesionalnog kadra
Novosti
antiratni pokret
Irski i švicarski studenti se pridružili valu prosvjeda protiv rata u Gazi
Nogomet
Englesko prvenstvo
Haaland zabio četiri od pet pogodaka Citya protiv Wolverhamptona, Gvardiol i Kovačić odigrali cijeli susret
Nogomet
Španjolsko prvenstvo
Barcelona izgubila kod Girone, Real Madrid i matematički osigurao novu titulu prvaka
Rukomet
1. HRL-Jug
Porazom završena sezona
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Subotnja špica bila je krcata Zadranima i turistima, pogledajte koga smo sreli
Zadar
BOKANJAC
ĐIR PO KVARTU (10) Bokanjac, selo na kraju grada: ‘Nitko ne vodi o nama računa, zatrpat će nas smećem…’
Županija
ŠTRAJK
VRTIĆ (NE)ĆE RADITI Štrajk najavljen 13. svibnja, Knez poručuje: ‘Ako im triba donit koji kolač, nek jave’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
UHVAĆEN PIJAN ZA VOLANOM S preko 2.50 promila u krvi vozio po Zadru, uhićen je
Zadar
uz blagoslov pape Franje