Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nives Beneti: Koncesije su oduzete Muliću i dodijeljene poreznom dužniku

Autor: Nives Rogoznica

24.02.2013. 23:00
Nives Beneti: Koncesije su oduzete Muliću i dodijeljene poreznom dužniku


Kako objasniti povjerenje ukazano tvrtki Savaro d.o.o. gdje se kao direktor tvrtke potpisuje Mladen Kotrulja, jedan od najvećih poreznih dužnika Zadarske županije, osoba koja uopće nije plaćala koncesijsku naknadu Županiji?, rekla je direktorica tvrtke Mulić d.o.o. Nives Beneti


Trgovačko društvo u vlasništvu Općine Sali, Mulić d.o.o, uputit će Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture žalbu zbog gubitka koncesije za četiri sidrišta u “drugom krugu” odlučivanja. Riječ je o koncesijama u svrhu gospodarskog korištenja sidrišta na dva polja u uvali Čuna, te u uvalama Pantera i Stržna.
Dobili, pa izgubili
Koncesiju za ova četiri sidrišta Županijska skupština je na sjednici održanoj 30. siječnja dodijelila tvrtki Savaro d.o.o. iz Brbinja. Ovakva je odluka donesena nakon što je spomenuta privatna tvrtka u srpnju prošle godine Ministarstvu uputila žalbu na prvotnu odluku Županijske skupštine po kojoj je koncesija dodijeljena općinskoj tvrtki Mulić. Županijsko je Stručno povjerenstvo za dodjelu koncesija na pomorskom dobru, naime, u lipnju prošle godine, koncesiju za spomenuta četiri sidrišta dodijelilo tvrtki Mulić, iako je konkurentska tvrtka u svojoj ponudi nudila veći promjenjivi dio koncesijske naknade, veća ulaganja i zapošljavanje većeg broja osoba. Županijsko je povjerenstvo tada ocijenilo kako “ponuda društva Savaro d.o.o. u Studiji gospodarske opravdanosti sadrži proturječja koja se odnose na broj zaposlenih na sidrištu na način koji ne odgovara prikazu plaća istih u troškovima”.
– Javnim prikupljanjem ponuda je određeno da studija gospodarske opravdanosti, među ostalim, sadrži procjenu rentabilnosti projekta što se odnosi na broj novih radnih mjesta, prihode i rashode. U Studiji se navode stalno zaposleni, a u prikazu troškova nema prikazanog troška plaća za cijelu godinu, stajalo je u mišljenju Povjerenstva koje je zaključilo da je “netočan prikaz radnih mjesta bitan nedostatak studije i time cijele ponude”, dok je za ponudu društva Mulić utvrdilo kako “odgovara svim uvjetima javnog prikupljanja ponuda, posebnim propisima i gospodarskom značaju pomorskog dobra”.
Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture usvojilo je, međutim, u studenome prošle godine žalbu tvrtke Savaro kao djelomično osnovanu, pa je predmet vraćen u ruke Županijskog povjerenstva.
U rješenju Ministarstva je navedeno kako ponuda tvrtke Savaro d.o.o. nema nedostatke koje je navelo Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru i kako obje ponude udovoljavaju uvjetima objavljenoga javnog prikupljanja ponuda, te je Županijsko povjerenstvo na sjednici održanoj 8. siječnja donijelo odluku kojom je Županijskoj skupštini predloženo da koncesije dodijeli tvrtki Savaro.
Nanošenje štete Općini Sali
Direktorica tvrtke Mulić d.o.o. Nives Beneti ocjenjuje neshvatljivim što koncesije nisu dodijeljene tvrtki Mulić, tim više što su, napominje, u srpnju prošle godine izmijenjeni Zakon o koncesijama i Uredba o postupku davanja koncesija na pomorskom dobru u kojima, kako navodi, “Vlada RH ispravlja nepravilnosti u provođenju natječaja za koncesije i uredni koncesionari imaju prednost pred ostalima”.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU