Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

NEUSPIO EKSPERIMENT

Švedska istraživačka raketa se pokvarila i pala u – Norvešku

Autor: Hina

26.04.2023. 07:54
Švedska istraživačka raketa se pokvarila i pala u – Norvešku

Foto: iStock/NLIstraživačka raketa koju je rano u ponedjeljak lansirala tvrtka Swedish Space Corp (SSC) iz Svemirskog centra Esrange u sjevernoj Švedskoj pokvarila se i pala 15 kilometara unutar susjedne Norveške.


Raketa je dosegnula visinu od 250 kilometara, gdje se u nultoj gravitaciji provode eksperimenti, priopćila je agencija.


“Sletjela je u planinama na 1000 metara visine i 10 kilometara daleko od najbližeg naselja”, rekao je u utorak Reutersu Philip Ohlsson, čelnik komunikacija u SSC-u.
Postoji procedura kad nešto krene krivo i obavještavamo švedsku i norvešku vladu, kao i druge aktere, rekao je.


U tijeku je akcija prikupljanja dijelova rakete i istraga kako bi se došlo do tehničkih detalja i utvrdilo što je uzrokovalo neplaniranu putanju rakete, rekla je agencija.


“Norveške vlasti shvaćaju vrlo ozbiljno bilo kakve neovlaštene aktivnosti na norveškoj strani granice”, rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova.


U slučaju bilo kakve povrede granice, odgovorni trebali bi odmah informirati odgovarajuće norveške vlasti, među koje spadaju ministarstvo vanjskih poslova, putem pravih kanala, kazala je.


Ministarstvo nije primilo nikakvu službenu obavijest o incidentu od švedskih vlasti, dodala je. Rad na norveškom teritoriju kako bi se došlo do bilo kakve olupine također zahtijeva prethodnu suglasnost, rekla je glasnogovornica.


Norveško ministarstvo vanjskih poslova reklo je da nije upoznato s tim je li prouzročena šteta na području gdje je raketa pala, dok je glasnogovornik SSC-a rekao da je raketa pala dalje od bilo kojeg naselja.