ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nazor: Ovaj derbi puno toga odlučuje

Autor: Roman Morović

18.01.2013. 23:00
Nazor: Ovaj derbi puno toga odlučuje

Foto: PIXELL



Do sada smo pokazali da možemo igrati jedino ako smo maksimalno unutra trkački, obrambeno i skakački. Kad god nismo bili takvi, nismo imali što tražiti ni protiv lošijih momčadi od Cibone – kaže Nazor


Napetost pred večerašnji drugi veliki derbi ove sezone raste. Ulaznice su puštene u prodaju još jučer, a danas se na Višnjiku mogu kupiti od devet sati. Očekuje se da bi Krešin dom ponovno mogao biti pun kao protiv Partizana. U takvoj atmosferi košarkaši Zadra tražit će još jednu veliku i važnu pobjedu protiv Cibone, s kojom dijele mjesto na tablici (omjer 6-11).
– Neki su ovu utakmicu nazvali najvećim derbijem Hrvata i slažem se s tim. Smatram da je ovo jedan od najvećih klubova, iako situacija trenutačno nije bajna. No, svim snagama ćemo tražiti pobjedu, jer ovaj susret puno toga odlučuje. Spremni smo. Stanje u momčadi je odlično. Momci su maksimalno unutra, koncentrirani i motivirani. Jedva čekamo početak utakmice – kaže Ante Nazor.
Trener Zadra priznaje da njegova momčad ima problema s oscilacijama i kontinuitetom igara, ali…
– Nadam se da će oscilacije biti sve manje kako se ABA liga bude bližila kraju, odnosno kako se bude bližilo prvenstvo Hrvatske. Do sada smo pokazali da možemo igrati jedino ako smo maksimalno unutra trkački, obrambeno i skakački. Kad god nismo bili takvi, nismo imali što tražiti ni protiv lošijih momčadi od Cibone, koja je objektivno jako dobra za ovaj rang natjecanja i pretendira na veću poziciju od one na kojoj se nalazi. Ovaj Zadar bez agresije, skoka i trke jednostavno ne može igrati i zato očekujem upravo takvu utakmicu.
Šarić, Strawberry, Kus, Žižić
U kolikoj mjeri igra Cibone ovisi o talentu Darija Šarića?
– Njihov sustav se dosta oslanja na njegovu kreaciju. Čak su postojale i opcije po kojima u određenim trenucima igra playmakera. Odlaskom Parkera možda i preuzme tu ulogu. On to može. Vodio sam ga u juniorskoj reprezentaciji 2010., kada je bio uvjerljivo najmlađi, a cijeli koncept je počivao na njemu. Kada ga je čuvao niži igrač, igrao je ispod koša i stalno ostvarivao prednost ili realizatorski ili povratnim dodavanjem nakon udvajanja. A kada ga je čuvao visoki igrač, znao je izvana kreirati svaku situaciju za koš ili proigravanje. Ima izuzetno dobar osjećaj za dodavanje, rekao bih četvrti stupanj dodavanja, što je najveća razina u košarci. Ipak, mislim da fizički još nije na takvoj razini da može parirati u svakom trenutku. To je najbolje potvrdila utakmica protiv Partizana, gdje su ga čuvali dosta mobilniji i čvršći igrači pa je malo lošije reagirao. Smatram da će imati glavnu ulogu i da će se dosta toga bazirati na njemu, ali igrat će onoliko koliko mu mi budemo dopustili.
Najbolji igrač Zagrepčana ove sezone je Darryle Strawberry, američki šuter, koji je u ABA ligi na prosjeku od 13,5 poena, 4,4 skoka i tri asistencije za 31 minutu po utakmici. Uz njega, Nazor kao glavne karike protivničke momčadi ističe iskusne Davora Kusa i Andriju Žižića, koji je u prvom ovosezonskom derbiju u Zagrebu sa devet poena u produžetku riješio pitanje pobjednika.
– Strawberry je NBA potencijal, ali više kreira za sebe nego za momčad i tu je naša prilika. Kus će vjerojatno veći dio utakmice igrati na poziciji prvog beka. Treba ga maksimalno zaustaviti i pritiskom prisiliti da ne može kreirati neke situacije na onaj način i u onom ritmu, kako je mogao na našoj prvoj utakmici. Trebamo adekvatno odgovoriti na te igrače i na Žižića. On je možda njihov najvažniji igrač, koji dole ima maksimalan napadački učinak i na to treba obratiti posebnu pozornost. Što se tiče timske igre, mislim da smo tu u prednosti. Moramo biti pravi, jer kada obrambeno i trkački igramo na pravi način, uvijek nas krasi da smo u asistencijama ispred protivnika. Cibona se više oslanja na individualne realizatorske sposobnosti.
Vraća se Vrbanc
Koliko je Cibona izgubila odlaskom nekolicine igrača (Zubčić, Parker, Ware, prije toga Mašić) posljednjih dana?
– To može biti dvosjekli mač. Sigurno će priliku dobiti neki igrači, koji nisu igrali i nastojat će je iskoristiti. Oni će definitivno doći maksimalno mobilizirani, “na nož”, smatrajući da im ova utakmica rješava sve probleme. Ipak, mislim da im je hendikep neigranje Tomislava Zubčića, koji je izvrstan igrač i protiv Zadra tradicionalno dobro igra. I prvi dio utakmice u Zagrebu, do ozljede, odigrao je fantastično.
A kakva je situacija u zadarskoj momčadi? Vraćaju li se Goran Vrbanc i Jozo Brkić, koji nisu putovali u Ljubljanu prošli tjedan?
– Vrbanc je posljednjih dana dobro trenirao i nadam se da će participirati u igri što je više moguće. Ima određenu svježinu, jer je bez obzira na problem s rukom, odrađivao atletski dio treninga, tako da je ostao u formi. Brkiću je stopalo još uvijek upaljeno i trebamo još malo pričekati pa donijeti odluku hoće li biti u sastavu. Imperativ je takav da svih 12 igrača moraju biti maksimalno spremni.
Osjeća li Nazor posebnu nervozu uoči prvog derbija s Cibonom na klupi Višnjika?
– Uvijek se osjeća nervoza, pred svaku utakmicu, čak i pred Kup dvoboj s Puntamikom, jer je to svojevrsna draž i naboj, a posebno pred utakmicu s Cibonom. Ali to je pozitivna nervoza i onog trenutka kada se podbaci lopta, ona nestaje – za kraj će trener Zadra.


ABA liga




Raspored 18. kola: Danas: Zadar – Cibona (17), Szolnoki Olaj – Radnički (17), MZT Skoplje – Split (19), Igokea – Crvena zvezda (19), Cedevita – Olimpija (19), Partizan – Budućnost (19). Nedjelja: Krka – Široki (19).


Tri bivša “cibosa” u ZAdru, jedan Zadranin u Ciboni


Kroz povijest je u derbijima Zadra i Cibone mnogo češći slučaj bio da bivši igrači Zadra igraju za Zagrepčane, nego da bivši igrači Cibone igraju za Zadar. Ovaj put je situacija obrnuta. U redovima Cibone je samo jedan Zadranin, Pavle Marčinković, dok su u sastavu Zadra tri bivša “cibosa”, Goran Vrbanc, Bariša Krasić i Franko Kaštropil.