Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

U Sv. Filipu i Jakovu izbori za sedam mjesnih odbora

Autor: Velimir Brkić

27.05.2010. 22:00
U Sv. Filipu i Jakovu izbori za sedam mjesnih odbora

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nadolazeća nedjelja u općini Sv. Filip i Jakov je izborni dan tijekom kojeg će građani birali svoje predstavnike za nova vijeća mjesnih odbora za naselja Sv. Filip i Jakov, Turanj, Sv. Petar na Moru, Raštane Gornje, Raštane Donje, Sikovo i Tičevo-Veterinci. Vijeće mjesnog odbora biraju punoljetni građani s područja mjesnog odbora na vrijeme od četiri godine. Birališta se otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati.
Neinformiranost, izostanak plakatiranja i predizbornih kampanja, apatija, nezainteresiranost i izbori do izbora, zasigurno ne bi trebali biti razlozi da se u nedjelju ne izađe na izbore za svoj mjesni odbor, svoje selo. Naime, mjesni odbori imaju pravo predlagati mjere i akcije za unapređenje rada komunalnih službi, vrtića, škola, domova zdravlja, kulturnih i športskih ustanova na svom području, a mogu utjecati i na radno vrijeme javnih službi i ugostiteljskih objekata, regulaciju prometa i drugo. Upravo se u mjesnim odborima mogu dobiti savjeti, odgovori i pomoći u rješavanju svakodnevnih problema ili pitanja vezanih za poboljšanje kvalitete okruženja i življenja u svom dijelu općine.
Vijeće mjesnog odbora, u skladu sa statutom, zbog raspravljanja o potrebama i interesima građana te davanja prijedloga za rješavanje pitanja od mjesnog značaja, može sazivati i mjesne zborove građana. Mjesni odbor čine svi građani koji imaju prebivalište na području tog mjesnog odbora.
S obzirom na broj stanovnika za mjesni odbor Turanj i Sv. Filip i Jakov bira se po sedam članova vijeća mjesnih odbora, dok se u ostalim mjesnim odborima bira po pet vijećnika. HDZ ima kandidacijske liste u svih sedam mjesnih odbora, HNS 4, HSP 3, Nezavisne liste u dva mjesna odbora, a koalicija HSS-HSU za jedan mjesni odbor.
U Sv. Filip i Jakovu HDZ-ovu listu predvodi dosadašnji predsjednik mjesnog odbora mr.sc. Filip Đinđić. Protukandidati Đinđiću i njegovoj stranci HDZ su stranka HNS, čiju listu predvodi Milivoj Vuletić te Nezavisna lista Damira Majice. U Turnju nositelj HDZ-ove liste je nezavisni kandidat Jovita Pirović, dosadašnja predsjednica MO, kojoj je ovo najvjerojatnije najbolja provjera za ulazak u novi, reformirani HDZ u Turnju. Protukandidati HDZ-u i Joviti Pirović su HSP nositelja liste Vinka Pedisića i koalicija HSS-HSU nositelja liste Slavka Pedisića.
U malom Sv. Petru građani će odlučivati između čak tri kandidacijske liste, HDZ-a (Josip Colić), HNS-a (Aleksandar Colić) i Nezavisne liste Fedora Colića. Isti je slučaj i u mjesnom odboru Tičevo-Veterinci koji, također, ima tri kandidacijske liste. Birači će birati između HDZ-a (Marijan Colić), HNS-a (Željko Zrilić) i HSP-a (Mladen Zrilić).
Punoljetni žitelji Raštana Gornjih imaju dvije mogućnosti, HDZ (Željko Serdarević) i HSP (Mićo Birkić). U Donjim Raštanima su, također, dvije kandidacijske liste, HDZ (Zoran Galešić) i HNS (Ante Galešić). Neizvjesnosti jedino neće biti u Sikovu jer će građani na biračkom listiću imati samo kandidacijsku listu HDZ-a koju predvodi Josip Zrilić.