Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Čobanković: Ne možemo lažnim obećanjima smirivati prosvjede

Autor: Z L

07.03.2010. 23:00
Čobanković: Ne možemo lažnim obećanjima smirivati prosvjede


Nitko iz Vlade nije obećao niti dogovorio da će premijerka Jadrakna Kosor pregovarati s predstavnicima poljoprivrednih udruga “na njihovom terenu”. U ime Vlade s poljoprivrednicima, ponovio je ministar Petar Čobanković, pregovara on. Ustuknuti pred maksimalističkim zahtjevima poljoprirednika Vlada neće, tvrdi Čobanković ponavljajući kako bi svaki dodatni financijski zahtjev, izvan onog proračunom utvrđenog, doveo do bankrota države.
– I danas smo u Vladi analizirali situaciju, zahtjeve proizvođača i tražili ima li neka mogućnost da im se udovolji. Ne možemo lažnim obećanjima primiriti prosvjede. Iznad realnih mogućnosti se ne može ići, ponavlja ministar.
Na sastanku u Vladi bili su i Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker i Tomislav Karamarko. Čobanković je dodao i kako je premijerka u stalnom kontaktu s koalicijskim partnerom Josipom Friščićem.
Ministar financija zadužen je provjeriti mogućnost da se poljoprivrednicima osigura prebijanje duga s državom, što je kao jednu od mjera prije nekoliko dana iznio Čobanković. “Ja kao financijski laik ne mogu reći bi li to bilo moguće ili ne, ali načelno to podupirem”, kazao je Čobanković novinarima.
Resorni ministar prosvjednicima je poručio i kako ne mogu kršiti zakone, odnosno prosvjedovati pozivajući se na jedan zakon i istovremeno kršiti drugi. “Ne znači da, ako si sedam dana na cesti, imaš pravo kršiti neki drugi zakon”, kazao je Čobanković podsjećajući kako je tijekom subote organiziran i prosvjed protiv prosvjeda. Prosvjedovali su stanovnici Nove Bukovice, koje su poljoprivrednici svojim prosvjedom blokirali. “Ako stane gospodarska aktivnost zbog nečijeg nezadovljstva, bit će još gore”, kazao je Čobanković. Iz svega što se proteklih dana i jučer zbivalo, proizlazi da policija neće intervenirati među prosvjednicima dok god oni svojim prosvjedom ne ometaju druge. Dakle, krenu li blokirati granične prijelaze ili ceste, kao što se najavljuje, intervenirat će policija kao što bi intervenirala i u svakoj drugoj zemlji.


Apel udruge prijevoznika


“Braći seljacima” jučer se obratila i Udruga Hrvatski cestovni prijevoznika. Kako navode u priopćenju, s velikom pažnjom prate događanja oko pregovara poljoprivrednika s Vladom, te uvažavaju njihovu potrebu da se izbore za ono što misle da bi realno trebali dobiti od države. No, prijevoznici istovremeno pozivaju poljoprivrednike da ne blokiraju ceste i granične prijelaze.
– Apeliramo na vas da nam ne blokirate naša radna mjesta i pustite nas da radimo jer i mi moramo živjeti – poručuju cestovni prijevoznici.