Foto: Pexels
Iako strogih pravila nema, postoje određene stvari i smjernice koje će vaš pladanj odvesti na iduću razinu
Daleko smo došli od serviranja suhomesnatih proizvoda i tvrdih sireva na demode tanjure.
Ono što ih je zamijenilo su estetski impresivni i pomno promišljeni ‘charcuterie’ pladnjevi, koji osvajaju kako izgledom tako i okusom!
Inače, charcuterie je francuski izraz za ‘umijeće pripremanja mesa’, ali danas je to postao sinonim za drvene pladnjeve prepune suhomesnatih proizvoda, sireva i ukusnih dodataka kao što su krekeri, tostovi, umaci i slično.
Iako strogih pravila nema, postoje određene stvari i smjernice koje će vaš pladanj odvesti na iduću razinu, a donosimo ih u nastavku!
Pladanj je bitan!
Izbor pladnja za posluživanje važan je primarno zbog količine hrane koju želite poslužiti. Ako se radi o hrani za veći broj ljudi, posluživanje na malom pladnju neće ići na ruku estetici i funkcionalnosti, tako da je logična smjernica – što veća količina pladnje, veći pladanj.
Kombinirajte okuse i teksture sireva
Odaberite najmanje dva do tri sira iz različitih kategorija. To znači da miješate sireve prema čvrstoći, odnosno teksturi i okusu za širok.
Slijedite preporučene mjere
Nepisano je pravilo po osobi poslužiti oko 50 g suhomesnatih proizvoda kako bi se izbjeglo bacanje ili nedostatak istih.
Također, kada su u pitanju naresci, poigrajte se s njihovom prezentacijom. Primjerice, možete ih poslužiti u obliku ruže!
Ne zaboravite na kruh
Iako su krekeri, tostevi i pereci sastavni dio charcuterie pladnja, ne zaboravite uz pladanj poslužiti i svježe narezan kruh. Dodatni savjet je na nekoliko ga minuta ubaciti u pećnicu prije posluživanja kako bi bio topao i hrskav.
Sezonsko voće i povrće paše odlično
Kako biste obogatili vaš pladanj, poslužite sezonsko voće, povrće i začinsko bilje, kako bi vaš pladanj postao bojom i aromom bogatiji i primamljiviji.
Raznolikost je ključ
Pri izradi charcuterie pladnja mogućnosti su beskrajne. Pladanj možete dodatno ukrasiti orašastim plodovima, džemovima, medom, maslinovim uljem i slično.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
nepoštivanje propisa
Zadarska policija ponovno nadzirala bicikliste, dobar dio dobio kazne
Style
korisni savjeti
Neke stvari ipak nije najbolje sušiti na sušilu, donosimo popis
Nogomet
LIGA NACIJA
Dalić: Francuska je jaka, ali želimo u polufinale
Zadar
SVEČANOST
[FOTO] Dodijeljene nagrade zasluženim dobitnicima javnih priznanja Grada Zadra
Svijet
NEVRIJEME
Eiffelov toranj zatvoren dok obilan snijeg remeti promet u Njemačkoj i Francuskoj
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!