Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Poginuo pirotehničar, otac četvero djece

Autor: Suzana Bandić

12.01.2010. 23:00
Poginuo pirotehničar, otac četvero djece

Foto: Filip BRALA



Renato Polić Strinić, 39-godišnji pirotehničar poduzeća Piper d.o.o. iz Požege, u srijedu je ujutro smrtno stradao prilikom razminiranja na području između zaseoka Baričevići i Murvice kraj Zadra.
Dojavu o nesreći zadarska je policija zaprimila oko 9.40 sati nakon čega su se na mjesto tragedije odmah uputili djelatnici Krim policije i Hrvatskog centra za razminiranje kako bi obavili očevid.
– Očevidom je utvrđeno da je 39-godišnji pirotehničar koji je radio na poslovima razminiranja, nagazio na minu PROM-1 (Protupješačka rasprskavajuća odskočna mina) te je tom prilikom smrtno stradao – izvjestila je Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU Zadarske napomenuvši kako je istražni sudac naložio obdukciju koja će biti provedena na zadarskom Odjelu patologije.
Među kolegama smrtno stradalog pirotehničara koji je u trenutku pogibije bio sam na terenu na kojem je razminiravanje započelo samo dan prije tragedije,  jutros su vladali šok i nevjerica.
– Nemojte nas ništa pitati. Bio nam je prijatelj i kolega. Ima suprugu i četvero osnovnoškolske djece – kratko su prokomentirali.
Prema riječima predstojnika Ureda ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), Mladena Crnkovića, smrtno stradali Renato Polić Strinić radio je kao pitotehnički tehničar u privatnom, kooperantskom poduzeću Piper. d.o.o. na projektu pod nazivom “Područje uz cestu D8 između mjesta Musapstana i Murvice” vrijednom više od 4 milijuna kuna, a kojim se do 28. velječe trebalo razminirati ukupno 514 tisuća i 346 metara četvornih minski sumnjivog područja.
– U ponedjeljak ujutro je krenulo uvođenje u posao i eto, samo dan nakon što su radovi započeli dogodila se ova velika tragedija. Svi smo u šoku i čekamo rezultate očevida kako bismo shvatili što se točno i kako dogodilo – kazao je Crnković, dodajući kako HCR na području Zadarske županije ima ukupno 15 projekata razminiranja područja kojim je obuhvačeno oko tri milijuna metara četvornih.
Od početka rada HRC-a 1998. godine pa do danas na zadarskom je području stradalo ukupno 11 pirotehničara od kojih šest smrtno.
Posljednji slučaj stradavanja pirotehničara zabilježen je krajem srpnja prošle godine na području Kotar šume pokraj Petrinje. Tamo je prilikom razminiravanja,  dotaknuvši pipalicom minu koja je potom eksplodirala, poginuo djelatnik tvrtke Heksogen d.o.o. iz Dubrovnika, Marin Beretin iz Murvice, mjesta u kojemu je danas kao šesti po redu smrtno stradao Polić Strinić.
Renato Polić Strinić, otac četvoro djece u dobi od 4 do 7 godina, imao je osmogodišnje radno iskustvo na poslovima razminiranja, a posljednji posao obavljao je u svojstvu zamjenika voditelja radilišta. Bio je sudionik Domovinskog rata, a njegovi poznanici i kolege za njega imaju samo riječi hvale.


 OD ISTE MINE POGIUO I TALIJANSKI LOVAC


Zadnji slučaj stradavanja na zadarskom području od posljedica eksplozija  mina zaostalih iz Domovinskog rata zabilježen je na području Biljana Donjih  kada je nagazivši, također na minu Porm 1, smrtno stradao talijanski lovac.  On je jedan od ukupno 40 stradalih osoba na području Zadarske županije od  kojih 12 smrtno.