Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Bračni zavjeti odoljeli testu vremena

Autor: Velimir Brkić

08.09.2009. 22:00
Bračni zavjeti odoljeli testu vremena

Foto: Velimir BRKIĆ



Prije punih pedeset godina, u utorak 8. rujna 1959. godine, na blagdan Male Gospe svoje vjenčane zavjete razmijenili su tada 22-godišnja Milka rođ. Dušević i dvije godine stariji sumještanin Božo Marelja. Vjenčanje je održano u ljubačkoj crkvi gdje su pedeset godina kasnije, opet u utorak i na Malu Gospu, obnovili svoje bračne zavjete. Prije pola stoljeća kumovi su im bili sad već pokojni Mijo Dušević i Ive Katić, dok je obred predvodio don Joso Bobić. Obnovu vjenčanja predvodio je ovom prilikom don Ante Ivaničev.
Zatrebate li “recept” za dugi bračni život, jedan od parova kojem se svakako možete obratiti bračnom paru Marelja. Danas je prava rijetkost održati brak dugovječnim, ispuniti ga povjerenjem i ljubavlju tolike godine.
– Vjera, ufanje, ljubav i domoljublje od prvog dana braka su nam bili vodilja bračne sreće, rekla nam je 72-godišnja slavljenica Milka koja je zajedno sa svojim Božom podredila obitelji, radeći i stvarajući kako bi njihovoj djeci, Marinu i Snježani udanoj Bobanović, bilo što bolje. Sad su im najveća ljubav njihova unučad, Šime, Marina, Josipa i Anđela.
– Iz Ljupča smo se 1960. godine odselili na zadarski Vidikovac, prisjeća se slavljenik Božo koji je mirovinu zaslužio u zadarskom Vodovodu nakon što je 20-ak godina radio u ugostiteljstvu a dvije godine u Njemačkoj. Milka je kao većina naših žena za vrijeme braka bila domaćica, odgajala djecu i držala tri kantuna kuće
– Obitelj je najvažnija i bez nje nema ničega, zaključili su Milka i Božo kojim je ljubav i poštovanje koje su jedno za drugo uvijek imali bilo najvažnije u svemu, pa su zahvaljujući tome sretno i zadovoljno dočekali i proslavili i ovu obljetnicu.
Slavljenike je na izlasku iz crkve dočekala pjesma koju je predvodio ražanački župnik i dekan ražanačkog dekanata don Damir Juričin. Slavlje se potom uz bogat stol i živu glazbu nastavilo u Ljupču u Mareljinim dvorima. Slavlje je potrajalo dugo u noć uz tople i skrene želje – “vidimo se na dijamantnom piru”.