Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Graditeljska godina

Općina Bibinje potpisala ugovore za izgradnju dječjeg vrtića i sportskog vježbališta

Autor: Nina Vigan

29.01.2024. 08:42
Općina Bibinje potpisala ugovore za izgradnju dječjeg vrtića i sportskog vježbališta

Foto: Općina Bibinje

Mališane Općine Bibinje, a i njihove roditelje, sigurno je razveselila vijest o gradnji novog vrtića. Naime, 19. siječnja u prostorijama Općine Bibinje potpisan je ugovor s izvođačem radova na izgradnji zgrade novog dječjeg vrtića u Bibinjama kojem su prisustvovali općinski načelnik Šime Sekula, pročelnik JUO Marin Diklan, viši stručni suradnik za Opću upravu Šime Sikirić, Siniša Krekić, direktor tvrtke Krekić Avangard d.o.o., Marija Perinić direktorica financija tvrtke Krekić Avangard te predstavnik nadzora Josip Karamarko iz tvrtke Civil Engineering Consultancy d.o.o.


Dugoočekivani projekt


Vrtić je mjesto razvoja pojedinaca i svako dijete zaslužuje mjesto u vrtiću. Iz tog razloga, Općina kreće u projekt koji su svi dugo očekivali, a koji će zasigurno doprinijeti zadovoljstvu i razvoju najmlađih. Načelnik Općine Bibinje, Šime Sekula, zahvalio je svima koji su sudjelovali u pripremi ovog projekta.


– Ovo je nastavak našeg velikog projekta i kontinuiranog ulaganja u budućnost naše djece. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u pripremi ovog dugoočekivanog projekta. Ovo je za našu Općinu uistinu veliko ulaganje, ali smo veliki optimisti, te vjerujem kako će ova 2024. za naše mjesto biti prava graditeljska, rekao je Sekula.


Bibinje su mjesto je koje može pružiti miran život svojim mještanima, a neposredna blizina grada Zadra pruža mladim obiteljima sve što je potrebno za skladan život te odrastanje djece u sigurnom okruženju. Izgradnjom novog dječjeg vrtića dobit će se prostor za dvije jasličke skupine, a sam novi vrtić imat će šest odgojnih skupina.– Sretni smo jer ćemo ovime dobiti novi prostor za jasličke skupine, jer sada smo prisiljeni sufinancirati boravak naše djece u drugim vrtićima diljem županije. Sretan sam jer uz dva postojeća vrtića u Bibinjama, moramo graditi i treći što je svakako dobra vijest, kazao je Sekula.


Početak radova


U ovoj pedagoškoj godini u Bibinjama upisano je 107 djece. U vrtićima drugih osnivača, kojima Općina Bibinje sufinancira 50 % iznosa cijene vrtića, sveukupno boravi 14 djece. Šime Sikirić, viši stručni suradnik za opću upravu, istaknuo je kako se kroz veljaču očekuje uvođenje izvođača radova u posao.


– Izgradnjom novog vrtića Općina Bibinje povećava infrastrukturni i materijalni kapacitet za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Projekt je sufinanciran iz sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. u iznosu od 1.146.725,00 eura iz javnog poziva »Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, prvi Poziv, istaknuo je Sikirić dodavši kako vrijednost ugovorenih radova iznosi 3.931536,71 eura, a uvođenje izvođača radova u posao očekuje se kroz idući mjesec.


Osim potpisanog ugovora za izgradnju novog vrtića, potpisan je još jedan ugovor od velikog značaja za lokalnu zajednicu. Općina Bibinje 23. siječnja potpisala je ugovor za projekt vježbališta u Bibinjama, koji će biti izgrađen u sklopu sportskog centra Franka Lisice.


Podizanje kvalitete stanovanja


– Riječ je o projektu » Izgradnja i opremanje vježbališta Bibinje«, dakle to je vježbalište koje će biti izgrađeno pored postojećeg nogometnog igrališta Franka Lisice u Bibinju, vježbalište koje će biti sasvim dovoljno za potrebe mještana. Do sad je postojao interest mještana koji se već tamo svakodnevno rekreiraju i aktivno provode vrijeme na otvorenom. Dobili smo i povratnu informaciju da su jako zadovoljni s projektom i da jedva čekaju da se krene s radovima, istaknuo je Sikirić.


Projekt izgradnje vježbališta financira se iz 7.4.1 »Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu«.


– Dobili smo potporu u iznosu od 32.318,30 eura, a nakon potpisivanja ugovora slijedi postupak provedbe javne nabave i u konačnici sama izgradnja. Vjerujemo kako će do jeseni, ako sve bude u redu, vježbalište već biti u funkciji. Važno je napomenuti kako je intenzitet potpore 90 % od ukupnih prihvatljivih troškova projekta, a 10 % je osigurano iz vlastitih sredstava, istaknuo je Sikirić.


Izgradnja dječjeg vrtića i vježbališta, jedne su od važnijih aktivnosti za poboljšanje i podizanje kvalitete stanovanja na području Općine Bibinje.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Bibinje.