Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

PET milijuna eura

Privlaka osigurala znatna sredstva za kapitalne projekte

Autor: Vanja Mirčeta

24.04.2023. 08:44
Privlaka osigurala znatna sredstva za kapitalne projekte

Foto: Luka JeličićU 2023. godinu Općina Privlaka, najpoznatija po pomorstvu, ribarstvu, turizmu i sabunjarima, ušla je s proračunom vrijednim gotovo 5 milijuna eura. Svjesni su da bez ulaganja nema daljnjeg napretka općine, stoga su za kapitalna ulaganja osigurana znatna sredstva.


Kao i prethodnih godina, tako i ovogodišnji proračun za sve žitelje općine osigurava najvišu razinu javnih usluga uz zadržavanje standarda javnih potreba u svim segmentima.


– Svjesni smo da bez ulaganja nema napretka, pa smo osigurali znatna sredstva za kapitalne projekte. Jedno od najvažnijih ulaganja za ovu godinu je sanacija pokosa na plaži u Sabunikama u vrijednosti 300.000 eura. Rok za završetak sanacije je početak prosinca 2023. godine.
Za sanaciju pokosa dodijeljena su nam sredstva od 53.089,12 eura apliciranjem na javne pozive resornih ministarstava. Sanacija će se izvesti potpornim konstrukcijama – armirano betonskim zidovima, a sve kako bi se spriječilo daljnje erodiranje nožice pokosa, dok je zahvat uređenja plaže primarno sanacija uznapredovale erozije obalnog terena.


Pritom se planira i sanacija postojećeg puta prema obali, oblikovanje plaže, sunčališta te uređenje »gornjeg« prostora. Radovi su trenutno zaustavljeni jer je došlo do odrona terena, odnosno otvorilo se klizište, a radovi će se nastaviti nakon što nadzorni inženjer dostavi prijedlog kako riješiti problem, istaknuo je Gašpar Begonja, načelnik Općine Privlaka.


Socijalno ugroženi


Drugo najvažnije ulaganje u ovoj godini odnosi se na sanaciju pomoćnog nogometnog igrališta na Sabunikama, u vrijednosti 330.000 eura. Rok za završetak ovih radova je kraj lipnja ove godine.– Za sanaciju su nam dodijeljena sredstva u iznosu 99. 542,11 eura apliciranjem na javne pozive resornih ministarstava. Realizacijom projekta utjecat ćemo na razvoj sportske infrastrukture, potaknuti mještane na bavljenje sportom, a članovi Nogometnog kluba Sabunjar – Škole nogometa dobit će poboljšane uvjete za treniranje i poboljšanje svojih kapaciteta.


Velik broj djece s područja Privlake uključen je u Školu nogometa, koja ima 120 članova u pet uzrasta, od kojih se dva uzrasta natječu u dalmatinskoj ligi, a ostali u županijskoj ligi.


Po navedenom projektu započeli su zemljani radovi iskopa do dubine za nove slojeve terena, a zbog obilnih kiša dolazilo je do povremenih prekida radova, te su oni nastavljani nakon stvorenih uvjeta za rad, pojasnio je Begonja.


Osim ulaganja u osnovnu infrastrukturu i gospodarstvo jedan od najvećih privlačkih strateško-političkih ciljeva je i skrb o socijalno ugroženim skupinama te osobama s invaliditetom. Kao i do sada Općina Privlaka brine putem svojih socijalnih programa i za svu novorođenčad, a stipendijama podupire učenike i studente.


– Socijalno ugroženim skupinama pomažemo provedbom odluke o socijalnoj skrbi ovisno o socijalnom uvjetu odnosno uvjetu prihoda, jednokratnom novčanom naknadom, a iznimno je načelnik ovlašten u slučaju većih elementarnih nepogoda kao što su požar, potres ili poplava, kao i težih oboljenja i visokih troškova liječenja, odobriti jednokratnu novčanu pomoć do iznosa od 10.000,00 kuna (1.327,00 eura).


Što se tiče naknada za novorođeno dijete, one se kreću od 663.61 eura za prvo dijete, 1.327 eura za drugo, dok je za treće osigurano 1.990,84 eura. Imamo 20 korisnika stipendija koje iznose 106.18 eura mjesečno, a pravo na njih ostvaruju redovni studenti s prebivalištem na području općine Privlaka, kazao je privlački načelnik.


Projekt stoljeća


Projekt stoljeća za ovu općinu je svakako projekt proširenja i produbljenja Privlačkog gaza, vrijedan više od 2,3 milijuna eura, kojim će se povezati Zadarski i Velebitski kanal te skratiti plovni put i povećati sigurnost pomorskog prometa.


Privlački gaz je plitak te u nautičkom smislu iznimno atraktivan pomorski prolaz koji će ovim projektom postići skraćenje plovidbe za gotovo 12 nautičkih milja za sva plovila koja plove Virskim morem prema Povljanskom kanalu te dalje prema Ljubačkom zaljevu i Ljubačkim vratima.


– Zbog male dubine kanala plovidba je jedno vrijeme bila zabranjena. Godine 2013. projekt je dobio građevinsku dozvolu te smo nakon prekida zbog pandemije krenuli u njegovu realizaciju. Iskopani materijal koji otežava plovidbu je i dalje u moru uz koridor kanala te se sada planira početi s izvlačenjem iz mora i deponiranjem na području općine Privlaka na prostoru Sabunika, iza lovačkog i vatrogasnog doma, najavio je Begonja.Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Plovput financiraju više od 80 posto vrijednosti projekta, dok preostali iznos pokriva Zadarska županija i četiri jedinice lokalne samouprave.


– Radimo i na sanaciji, zamjeni i unapređenju 38 kilomenara dugačke naše vodovodne i kanalizacijske mreže. Izvođač koji radi i na aglomeraciji u Zadru ima velike probleme, tako da i nama zadaje velike glavobolje, no sada se radovi odvijaju na više lokacija, čak pet ekipa je trenutno na terenu, što od početka radova nije bio slučaj, rekao je načelnik Općine Privlaka, ističući da se nada da će projekt čim prije i bez velikih kašnjenja biti završen.


Kako bi odala počast svojim sabunjarima, Općina Privlaka u ovoj godini trebala bi krenuti i s izradom projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju centra Privlački Sabunjari.


Dječji vrtić


– Što se tiče izgradnje centra Privlački sabunjari, za sada smo još na idejnom rješenju. Potrebno je angažirati stručnjake koji će izraditi koncept centra, definirati muzeološku koncepciju i izraditi vizualni identitet te u suradnji s glavnim projektantom pripremiti projekt koji će biti prihvatljiv za apliciranje jer će se zasigurno raditi o visokim sredstvima koje Općina neće moći osigurati, kazao je načelnik Begonja.


Uređenje dijela obalnog pojasa uvale Batalaža još jedan je od projekata koji se planira pokrenuti u ovom proračunskom razdoblju kroz program »Izgradnja objekata i uređaja komunalne infrastrukture.« Predmetnim zahvatom planirana je realizacija javnog kupališnog prostora na dijelu uvale Batalaža, na dijelu gdje se i u postojećim uvjetima odvija kupališna aktivnost, ali u znatno manjem opsegu.


Planiranim uređenjem povećala bi se površina za boravak kupača na kopnu i moru. Planirana je realizacija novih pješčanih plažnih površina (oko 3.600 četvornih metara), zaobalne površine za sadržaje ugostiteljske ponude i boravak kupača, dječje igralište (oko 1.430 četvornih metara) te tri plažna sunčališta.


– Izrađen je prijedlog Urbanističkog plana uvale Batalaža s ciljem urbaniziranja prostora u obuhvatu uređenja novog javnog kupališnog prostora s planiranim sadržajima te izgradnja komunalne infrastrukture za potrebe planiranih sadržaja.


Uređenjem će se obuhvaćeni prostor kvalitetno i racionalno koristiti na nivou višem od postojećeg stanja okolnog područja. Nakon provođenja javne rasprave nastavit će se s postupkom izdavanja lokacijske dozvole i aplicirati na fondove Europske unije, poručio je Begonja.


Realizacijom projekta izgradnje Dječjeg vrtića Sabunić početkom ove godine mlade privlačke obitelji dobile su iznimno važan sadržaj koji u današnje vrijeme čini sastavni dio svakog mjesta, odnosno grada koji teži zadržavanju mladih ljudi na svojim prostorima te stvaranju kompletnih preduvjeta za normalan obiteljski život.


Ovim potezom Općina Privlaka dala je do znanja da su joj njezini mještani, pogotovo oni najmlađi, iznimno važni, jer oni su, kako je istaknuo načelnik Begonja, njezina budućnost.Objekt koji se prostire na čestici od 4.000 četvornih metara, ukupne površine 1.000 četvornih metara, vrijedan je dva milijuna eura, od čega je 1,5 milijuna eura utrošeno na izgradnju zgrade i dječjeg igrališta, a 265 tisuća eura na opremanje samog objekta brojnom didaktičkom opremom, igračkama te namještajem prikladnim najmlađim mještanima, korisnicima ovog modernog prostora.


– Premještanjem Dječjeg vrtića Sabunić u novi prostor osigurali su se poboljšani uvjeti za rad s djecom, a ono na što smo ponosni je i zapošljavanje edukacijske rehabilitatorice koja radi s djecom s poteškoćama u razvoju.


Gradnja vrtića bio je jedan od naših prioriteta nakon izbora. Kapacitet vrtića kakav trenutačno jest zadovoljava potrebe privlačke djece. Jedan od razloga zašto smo uopće krenuli u cijelu ovu priču jest činjenica da je svake godine bilo sve više zahtjeva za upis djece u predškolsku ustanovu, a ta brojka je bila u mnogome veća od raspoloživih kapaciteta vrtića koji je do otvaranja ovog novog objekta djelovao u jednoj prostoriji u sklopu osnovne škole.


S manjkom vrtićkih kapaciteta, odnosno zbrinjavanja djece dok roditelji odrađuju svoje radne obveze, raslo je nezadovoljstvo onih čija djeca nisu bila upisana, no s ovim potezom postigli smo da na području naše općine nema neupisanog, odnosno nezbrinutog djeteta.


U sklopu samog prostora vrtića opremljena je i nova multimedijalna dvorana. Ovaj novi prostor, osim što je na raspolaganju vrtiću, tako i svim zainteresiranim strankama, omogućio je i održavanje brojnih skupova, pa se tako upravo ovaj vikend u sklopu njega održava stručni skup odgojitelja na kojem će sudjelovati 60-ak sudionika.


Multimedijalnom dvoranom oplemenili smo ovaj prostor te svim mještanima omogućili još jedan novi sadržaj adekvatan za brojna društvena događanja, predavanja, predstave, sastanke i slično, zaključio je Begonja.