Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

nastavljaju se investicije

Građani će dobiti novu šetnicu i novo igralište

Autor: Iva Bucić

25.09.2023. 09:00
Građani će dobiti novu šetnicu i novo igralište

Foto: IVAN ČORIĆ

Sa završetkom turističke sezone i okončanjem postupaka nabave, u Općini Starigrad nastavlja se realizacija planiranih projekata. Načelnik Marin Čavić ističe da je prvenstveno riječ o infrastrukturnim projektima, poput nastavka uređenja središnjeg obalnog pojasa Starigrada-Paklenice, na području od starog groblja prema upravi Nacionalnog parka.


– Projektom je predviđena rekonstrukcija i manja dogradnja obale, te potpuna rekonstrukcija i dogradnja prometnih, parkirališnih i pješačkih površina. Proširit će se obalni pojas, a završetkom prvih faza odvojit će se prometnica od pješačkog dijela i Starigrad će u konačnici dobiti lijepu šetnicu uz more. Radovi su započeli prošle godine, a u ovoj fazi radovi će se odvijati na području ispred crkve sv. Jurja, gdje će se urediti glavni gat šetnice, tumači načelnik Čavić.


Vrijednost radova iznosi 697.835 eura bez PDV-a, uz sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a projekt će se realizirati kroz proračunsku 2022. i 2023. godinu.


Sanacija cesta


Osim nastavka radova na uređenju obale u Starigradu-Paklenici, načelnik Čavić najavljuje i nastavak radova na proširenju groblja u Selinama.


– Okončan je postupak javne nabave te će započeti radovi na drugoj fazi proširenja mjesnog groblja u Selinama, u okviru koje će se uz izgradnju 22 nove grobnice izgraditi i dvorana za ispraćaje s mrtvačnicom, kazuje Čavić.


Asfaltiranje cesta


Vrijednost planiranih radova iznosi 516.876 eura bez PDV-a, a planirano razdoblje radova je 12 mjeseci.


Nadalje, u Selinama, Tribnju i Starigradu-Paklenici nastavljaju se radovi na cestovnoj infrastrukturi. Potpisan je ugovor o sanaciji i asfaltiranju nerazvrstanih cesta na području Općine Starigrad, odnosno u naseljima Seline, Tribanj i Starigrad-Paklenica. Vrijednost radova iznosi 143.339 eura bez PDV-a, a projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz programa podrške brdsko-planinskim područjima te sredstvima Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine iz programa poticanja razvoja komunalne infrastrukture.


– Posljednjih nekoliko godina počeli smo sa sanacijom cesta, što nastavljamo i ovu godinu. U ovoj fazi radi se o oko dva kilometra cesta, bilo da je riječ o asfaltiranju novih ili rekonstrukciji postojećih prometnica, tumači Čavić.


Pored navedenih projekata, treba spomenuti i projekt izgradnje novog dječjeg igrališta u Starigrad-Paklenici, na mjestu postojećeg dotrajalog igrališta u Ulici Sv. Jurja. Načelnik kazuje da je u pripremi postupak javne nabave, a procijenjena vrijednost iznosi 85.000 eura bez PDV-a. Projekt će dijelom biti sufinanciran sredstvima iz Programa ruralnog razvoja RH preko natječaja koje je proveo LAG Bura.


Opremanje igrališta


– Na mjestu postojećeg, dotrajalog igrališta na Bikariji napravit ćemo igralište s potpuno novom opremom i tartanskom podlogom, a fokusna točka dječjeg igrališta bit će višefunkcionalna sprava velikog broda, najavljuje načelnik Čavić.


Uz spomenuto dječje igralište, u Općini najavljuju i uređenje sportskog igrališta u Selinama, koje će dobiti novu podlogu, opremu i zaštitne ograde, a uz to će se urediti i tribine.


– Na igralište se po projektu stavlja tartanska podloga. Igralište će, kao i do sada, biti za mali nogomet i košarku, a predviđena je nabava novih golova, koševa, zaštitnih mreža, a nabavit će se i sjedalice za tribine, najavljuje Čavić.


Priprema postupka nabave je u tijeku, a procijenjena vrijednost radova i opreme iznosi 82.000 eura bez PDV-a.


Projekt rekonstrukcije obale u Starigradu


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Starigrad.