Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ranije od očekivanog

Županija objavila da su dobili građevinsku dozvolu za Poljo centar

Autor: Marina Vlakić

08.02.2023. 13:54
Županija objavila da su dobili građevinsku dozvolu za Poljo centar

Foto: Zadarska županijaNekoliko dana nakon objave našeg teksta o projektu Poljoprivredno-edukacijskog centra na čijoj lokaciji u Zemuniku Donjem još uvijek stoji ledina ograđena žicom, Zadarska županija na svojim je mrežnim stranicama objavila vijest da su dobili građevinsku dozvolu za taj centar.


Iako su nam na pitanje zbog čega projekt koji je župan Božidar Longin najavio još u predizbornoj kampanji ovoliko kasni, odgovorili da »očekuju da građevinsku dozvolu ishoduju najkasnije do kraja ožujka ove godine«, ona je, kako vidimo, dobivena puno prije toga.


Naime, u tekstu pod naslovom »Uskoro kreće izgradnja Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku«, u Županiji ističu kako je »sve bliži početak izgradnje Poljoprivredno-edukacijskog centra (PEC) u Zemuniku Donjem«.
– Nakon što su riješena sva imovinsko-pravna pitanja oko pristupne prometnice do budućeg centra, izdana je građevinska dozvola za izgradnju PEC-a, čime su stvoreni gotovo svi preduvjeti za realizaciju ovog strateškog projekta Zadarske županije. Preostaje postupak prethodnog savjetovanja i javne nabave za odabir izvođača radova te se očekuje da bi radovi mogli krenuti do ljeta ove godine, navode u Županiji.


Iako ne pojašnjavaju zbog čega su građevinsku dozvolu ishodili puno ranije od najavljenog roka, očito je da su prozivke vijećnika na sjednicama Županijske skupštine, ali i upiti medija, urodili plodom te će poljoprivrednici Ravnih kotara zaista dobiti u kampanji im obećan Poljoprivredno-edukacijski centar.


U navedenoj vijesti na županijskim mrežnim stranicama još pojašnjavaju da se Centar planira realizirati na prostoru površine oko tri hektara, a osnovni cilj projekta je izgradnja edukacijskog centra za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača.


Osim edukacije, ključna aktivnost PEC-a bit će plastenički inkubator. Cilj inkubatora je pomoći mladim obiteljskim gospodarstvima prelazak na proizvodnju u zatvorenom prostoru, a procijenjena vrijednost izgradnje Centra iznosi 865.000 eura. Sredstva su, kako ističu, osigurana u županijskom proračunu te ostaje vidjeti kada će ovaj projekt biti realiziran.