Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»STRATEŠKI PROJEKT« Longina

Propada predizborno obećanje: Umjesto Poljoprivrednog centra ledina ograđena žicom

Autor: Marina Vlakić

27.01.2023. 13:29
Propada predizborno obećanje: Umjesto Poljoprivrednog centra ledina ograđena žicom

Foto: Arif SitnicaPoljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku, kao najmoderniji takve vrste u Hrvatskoj, bio je jedna od okosnica predizborne kampanje župana Božidara Longina. Strateški projekt za razvoj poljoprivrede Ravnih kotara najavljen je kao velika pomoć svim poljoprivrednicima koji nemaju vlastitu infrastrukturu, osobito mladim ljudima koji kreću od početka, a Županija ih želi zadržati u Hrvatskoj.


No, gotovo dvije godine nakon najave Centra, na tom je terenu samo – ledina ograđena žicom. Iako nema ni usjeva ni ičega što bi odavalo da će se ovdje graditi velebni Poljoprivredni centar, ledina je ograđena iz razloga što su pastiri na nju dovodili ovce. Dugo je vremena tako korištena za ispašu ovaca, ali na parceli od tri hektara koje nema u cijeloj u Hrvatskoj – kako je najavljeno u kampanji – ni lopata još nije bačena.


Ovce na ispaši


Ledina zarasla u korov i ograđena žicom protiv ovaca koje su je barem koristile za prehranu, sve je što je ostalo od županovog predizbornog obećanja iz 2021. godine. Na sjednici Županijske skupštine u studenom prošle godine oporbeni vijećnici stoga su pitali »zašto na mjestu gdje treba biti Poljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku ovce pasu travu«.
Iz Županije je odgovoreno kako su »do sada za izradu projektne i studijske dokumentacije za izgradnju Poljoprivredno edukacijskog centra utrošili 249.349,50 kuna«.


– Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je predan nadležnom odjelu te očekujemo da građevinsku dozvolu ishodujemo do kraja ove godine te bi odmah nakon toga pokrenuli postupak javne nabave za izgradnju centra, stoji u odgovoru Županije početkom studenog prošle godine vijećniku Akcije mladih.


No, pogledajmo što stoji u najnovijem odgovoru župana našem listu, na pitanje zašto projekt kojega je najavio još u predizbornoj kampanji ovoliko kasni.


– Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole je predan nadležnom odjelu te očekujemo da građevinsku dozvolu ishodujemo najkasnije do kraja ožujka ove godine te bi odmah nakon toga pokrenuli postupak javne nabave za izgradnju centra.


Za javnost uvijek isti odgovor


Potpuno isti odgovor! Samo je promijenjen rok ishodovanja građevinske dozvole. U županovom uredu očito više ne znaju kako javnosti pojasniti ovoliko kašnjenje izgradnje Centra te recikliraju stare odgovore, mijenjajući tek datume realizacije projekta.


Naime, na pitanja koliko je Županija dosad potrošila novca na izradu projektne i studijske dokumentacije, jesu li ishodili građevinsku dozvolu te kada planiraju početak radova i otvaranje Centra, iz županova ureda odgovoreno nam je kako su dosad za izradu projektne i studijske dokumentacije za izgradnju Poljoprivredno edukacijskog centra utrošili 33.094,4 eura (249.349,50 kuna) te da površina parcele 4682/22 k.o. Zemunik na kojoj se planira izgraditi Poljoprivredno edukacijski centar iznosi 27.512 metara četvornih.– U proračuna za 2023. godinu osigurana su sredstva za početak izgradnje centra koji se planira završiti u 2024. godini. Jedan od uvjeta za dobivanje građevinske dozvole za Poljoprivredno edukacijski centar bio je rješavanje građevinske dozvole za pristupnu prometnicu sukladno važećem UPU »Zona društvene namjene D« u Zemuniku Donjem.


Zbog složenih imovinsko-pravnih odnosa na č.z. za koju je trebalo ishoditi građevinsku dozvolu za pristupnu prometnicu postupak se odužio te nije bilo moguće nastaviti s postupkom dobivanja građevinske dozvole za Centar. Sada je to iza nas, Općina Zemunik Donji ishodovala je građevinsku dozvolu za pristupnu prometnicu te očekujemo da se i naš zahtjev za građevinskom dozvolom za Centar pozitivno riješi u prethodno navedenom roku.


Glavnim projektom predviđa se izgradnja montažnog objekta ukupne bruto građevna površina 427,14 m2 s dvije učionice, četiri ureda, čajnom kuhinjom, spremištem, sanitarnim čvorovima, komunikacijskim prostorom te natkrivenom terasom kako bi se omogućio boravak i edukacija na otvorenom vanjskom dijelu prostora.


Pokušalište će se sastojati od pet plastenika površine po 100 m2 koji će služiti za demonstraciju plasteničke proizvodnje (ekološki/konvencionalni uzgoj, hidroponija, presadnice i dr.), navodi Županija.


Obećanja obrasla u korov


– Plastenički se inkubator/akcelerator sastoji od pet plastenika svaki površine po 500 m2. Uz to, bit će izgrađena vodosprema i sustav navodnjavanja za plastenike. Korisnici plastenika moći će koristiti i savjetodavne usluge stručnjaka PEC-a.


Također se planira da Centar bude otvoren za provedbu praktične nastave učenika Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, kao i za studente Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, stoji u odgovoru iz Ureda župana Longina kojega smo prenijeli u cijelosti.


Naime, ako bilo koju od ovih rečenica upišete u internetski pretraživač, izbacit će vam odgovore javnosti i vijećnicima već ranije dostavljene, što znači da se, vezano za jedno od glavnih županovih obećanja u kampanji, odgovori samo ponavljaju jer ni sam župan očito više ne zna što reći poljoprivrednicima kojima je obećao ovaj centar, kao ni javnosti čiju je podršku u kampanji tražio.


Situacija jer, dakle, potpuno ista kao i s ostalim Longinovim predizbornim obećanjima: teretnim terminalom u Gaženici koji je također pod ledinom, ali i hospicijem na Babindubu koji je – obrastao u korov.