ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

DOMAĆE DELICIJE

Zbog Ravnokotarskog gastrostola i načelnik Šarić uhvatio se kuhače

Autor: Antonia Vodan

11.08.2024. 19:00
Zbog Ravnokotarskog gastrostola i načelnik Šarić uhvatio se kuhače

Foto: Mislav Klanac



U Zemuniku Donjem održana je manifestacija Ravnokotarski gastrostol u organizaciji Općine Zemunik Donji i Turističke zajednice Ravni kotari.




Drugi je ovo Ravnokotarski gastrostol koji je ponudio mnoštvo lokalnih proizvoda i delicija. Posjetitelji su imali priliku okrijepiti se tradicionalnim jelima na žlicu za koja se pobrinuo, ni manje ni više, nego prvi čovjek Zemunika Donjeg – načelnik Ivica Šarić, kojeg smo pronašli uz kotao.


Foto: Mislav Klanac


Prisnac


– Danas imamo zemunički gastrostol koji smo lani imali prvi put, a ove godine smo nastavili s time. Lani smo se malo mučili s pekama, bilo je vruće, puno drva i puno truda. Ove godine odlučili smo se za malo jednostavniju varijantu: imamo dva kotla. U jednom je divljač, veprovina i manistra, a u drugom imamo janjetinu s bižima i krumpirima. Dva jela na žlicu. Bit će nekih tristotinjak porcija. Očekujemo velik odaziv ljudi i da će svi biti zadovoljni. Očekujemo jednu jako veselu večer i ugodno druženje, istaknuo je načelnik pa se ponovno prihvatio kuhače.


Ivica Šarić, načelnik Zemunika Donjeg/Foto: Mislav Klanac


Uz ravnokotarske kuhane specijalitete, manifestacija je ponudila i sajam lokalnih proizvoda gdje su se mogli nabaviti med, fritule, marmelade, kao i čuvena delicija benkovačkog kraja – prisnac.




– Donili smo malo prisnaca i kruva. Mi se bavimo stočarstvom. Imamo ovce, krave, koze, prasad. Kako rastu dica, pojačava nam se radna snaga, tako i mi širimo OPG, kazao je Mate Gašpar iz Ceranja Gornjih.


Mate Gašpar iz Ceranja Gornjih/Foto: Mislav Klanac


Prisnac je donijela i gospođa Rosa iz Raštevića te nam ukratko predstavila proces njegove pripreme.




– Ja sam iz Raštevića. Naše je selo poznato po hrastovima, zato se i zove Hraštević ili Raštević. Ubrali smo malo kupina uz naš vinograd, ništa nije prskano, slatke su i sočne. A imam tu i domaći prisnac, od ovčjeg mlika napravljen. U tijesto ide brašno, voda, malo ulja. Poslije se napravi nadjev i to se peče pola sata. Danas sam prvi put tu u Zemuniku, inače odem u Benkovac. Drago mi je izaći, družiti se, izjavila je Rosa, a radi dobrog društva u Zemunik je došla i njena kuma Živana iz Škabrnje koja je donijela domaće fritule.


Rosa i Živana/Foto: Mislav Klanac


Med i folklor


Domaći i ekološki proizvod ponudio je Domagoj Mikulić koji nam priznaje kako se na vlastitoj koži uvjerio da poljoprivreda više nije profitabilna djelatnost.


– Ja se bavim ekološkim pčelarstvom. Držim pčele tu u Gorici. Ove godine imam samo jednu vrstu meda: od drače. Priko lita, kad ima meda, odem na sajmove. Što se tiče prodaje meda, pala je. Nije onakva kakva je bila prije korone kada se bolje prodavalo. Vidim da nije kako je bilo. Poljoprivreda se u Hrvatskoj ne isplati uopće. Ja imam posla sa strane pa mi je ovo čisto razonoda. Ako ne prodam med, ja ga vratim pčelama. Ne moram prodati sve, u miru sam s tim. Ovi jači su u tom zbog poticaja i EU fondova pa im se i više isplati, to ih izvuče i gurne naprid, izjavio je pčelar.


Pčelar Domagoj Mikulić/Foto: Mislav Klanac


Da ne bi sve ostalo samo na gastroponudi, za kulturni su se aspekt pobrinuli članovi zemuničkog KUD-a »Sveta Kata« koji su prisutnima pokazali narodne nošnje te poneke stare alate.


KUD Seta Kata/Foto: Mislav Klanac


– Naš egzistira od 2007. godine. KUD radi kontinuirano. Do korone je bilo puno više aktivnosti, onda je, nažalost, korona zaustavila sve generalno. Sad se ponovno vraćamo, doduše u manjem obliku, ali i dalje nas ima dosta. Ima nas dvadesetak aktivnih i desetak pasivnih članova. Čuvamo običaje naših starih: ono kako su se oni zabavljali. Pokušavamo pokazati kako je to nekada bilo. Ono na čemu smo odrasli želimo živjeti i dalje. Mi pjevamo i plešemo. Imamo muško, žensko i mješovito pjevanje. Na našem štandu su rukotvorine. To su primjeri kako se nekada radilo, kako je nekada izgledala nošnja naših žena i muškaraca. Mladi su imali jednu nošnju, stariji i oženjeni drugu. Imamo povremeno i radionice izrade nošnje. Nošnja izgleda jednostavno, ali je komplicirana i ima jako puno detalja o kojima treba voditi računa, ispričala je Nada Pavin, dopredsjednica KUD-a, i sama odjevena u prepoznatljivu nošnju ravnokotarskog kraja.


Druženje i uživanje u domaćim proizvodima nastavili su se tijekom cijele večeri, a za zabavni program pobrinuo se zadarski glazbenik Duško Lokin.