Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

STVORENI ZA POSEZONU

Ravni kotari profiliraju se kao gastro i biciklistička destinacija

02.10.2023. 18:04
Ravni kotari profiliraju se kao gastro i biciklistička destinacija

Foto: Vesna BenićRavni kotari se sve uspješnije profiliraju kao prepoznatljiva gastro destinacija i destinacija za biciklistički turizam, a ove su godine zabilježili 19 tisuća dolazaka stranih i domaćih turista.


Turističke sezona u Ravnim kotarima zatvorena je krajem rujna Danima otvorenih vrata agroturizma Ravnih kotara, gdje su se posjetiteljima nudili domaći proizvodi po promotivnim cijenama.


Kako ističe Jasna Babić, pomoćnica direktora TZ-a Ravni kotari, upravo je gastro turizam glavni adut ovoga područja.


Gastronomija i biciklizam
– Mi se najviše baziramo na gastro manifestacijama, primjerice, ‘Prisnaca’ i ‘Bukare’, koje organizira Grad Benkovac, a mi u realizaciji sudjelujemo kao partner. Ove godine je bio organiziran i Ravnokotarski gastro stol u Zemuniku Donjem i tu su se skupili različiti proizvođači eko proizvoda vina, maslinovog ulja, sira, meda, sve onoga što Ravni kotari nude. Ta je manifestacija bila ove godine uvrštena u kulturno ljeto i baš je bio velik odaziv, ističe Babić.


Organiziran je i niz manifestacija u Kaštelu Benkoviću, kao i svake godine, a novost u ponudi ove sezone bio je Gastro&wine shop otvoren u sklopu Turističko informativnog centra Ravni kotari u Benkovcu.


– U Gastro&Wine shopu u sklopu TIC-a Ravni kotari izloženi su svi proizvodi Bukovice i Ravnih kotara. Želimo da se što više čuje za naše proizvođače i da na jednom mjestu imamo cijeli taj skup ekoloških proizvoda, vina, maslinovih ulja, marmelada, likera i slično. To je velika novost ove godine i zaista je dosta ljudi došlo, što turista, što domaćih, i kupilo proizvode, kaže Babić.


Jasna Babić


Ravni kotari se, osim kao gastrodestinacija, nastoje što bolje predstaviti i kao biciklistička destinacija.


Naime, u službi interpretacije bogate kulturne baštine ovoga kraja, razvijena je mreža biciklističkih i pješačkih staza, a u sklopu projekta Razvoj tematskih ruta realizirana je i aplikacija u kojoj posjetitelji mogu dobiti sve informacije o rutama koje valja posjetiti.


Kotari su naširoko poznati i po individualnom pristupu gostu koji se ne može vidjeti u masovnom turizmu.


400 objekata


– Kotari su najpoznatiji po gostoprimstvu, po pristupu gostu i po uslužnosti domaćina. Kada gost dođe u kuću za odmor kao turist, dočeka ga piće dobrodošlice i narezan sir i pršut, a domaćini gostu objasne gdje su i što treba posjetiti, kaže Babić.


Razvoj turizma u Ravnim kotarima prati i porast broja smještajnih kapaciteta, no ne nauštrb kvalitete, ističe Babić.đ


 


– Dosta je novih smještajnih objekata otvoreno ove godine, sada imamo oko 400 objekata. Kuće za odmor s bazenima glavne su u strukturi našeg smještaja, a ove smo godine zabilježili oko 175 tisuća noćenja i 19 tisuća dolazaka.


– Iz godine u godinu bilježimo porast broja turista, ali treba naglasiti da je važna kvaliteta, a ne kvantiteta. Važnije je da imate kvalitetne iznajmljivače koji će profilirati ovaj prostor i ponuditi gostu ono što Ravni kotari nude, a ne samo ključ u ruke. Iznajmljivači se trude, sve više i sami shvaćaju da je jako važno reklamirati cijeli kraj. Iznajmljivači nam sve više apliciraju na javni poziv za najbolje iznajmljivače, i lani ih je dosta na našem području nagrađeno. Sigurni smo da imamo kvalitetne kandidate za tu nagradu, tvrdi Babić.