Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ZAJEDNIČKI PROJEKT

Zadarski arhipelag dobit će nove biciklističke, pješačke i avanturističke karte

Autor: Nikolina Lucić

30.12.2022. 19:13
Zadarski arhipelag dobit će nove biciklističke, pješačke i avanturističke karte

Foto: TZ PREKOU svim se kutcima Zadarske županije naveliko pripremaju dočeci Nove godine na trgovima i ulicama. Tako je i u Preku, gdje za doček svira A.C.A. Crescendo. Ove je godine blagdanski program raspršen po otoku s fokusom na velikim mjestima Ugljan i Preko. Fokus je na kulturnim programima te programima za djecu.


Posjećenost adventskih programa je dobra kao i prošlih godina, a većinu posjetitelja čini lokalno stanovništvo. Glavni organizatori su TZ općine Preko i POU Dom na žalu zajedno s udrugama iz Preka i iz Ugljana, kazao nam je Ivan Košta, direktor Turističke zajednice Općine Preko, kojeg smo upitali za kratki rezime turističke 2022. godine.


– Mi smo se u TZ-u općine Preko zadnjih godina fokusirali na razvoj aktivnog turizma na otoku Ugljanu, na razvoju kulturno –povijesnih interpretacijskih staza i brizi za što kvalitetniju infrastrukturu koja u to spada. Također smo radili i na digitalizaciji takvih sadržaja tj. mobilnim aplikacijama za posjetitelje.
Prije nekoliko godina cilj nam je bio animirati i potaknuti što više gostiju iz Zadra i njegovog okružja da barem na jedan dan posjete i dožive naš otok, te sada vidimo rezultate takvih napora, kazao je Košta i dodao kako redovno prate i apliciraju svoje projekte na nacionalne i EU natječaje.


– Uz redovne zakonske zadaće koje moramo napraviti – programe rada te financijske programe, kroz zimski period ćemo sudjelovati na nekoliko turističkih sajmova u Europi zajedno s TZ-ima sa zadarskog arhipelaga. Jedan smo već odradili skupa s Općinom Preko kao partneri na Interreg EU projektu.To je bio sajam BITES (Borsa internazionaledel turismo esperienziale) u Veneciji u studenom ove godine. Velik je i projekt kojeg trenutačno radimo skupa s udruženim TZ-ima zadarskog arhipelaga te TZ-om Zadarske županije za čije potrebe koristimo sredstva iz Nacionalnog fonda za udružene TZ-ove, vlastita te sredstva županijskog TZ-a.


S iskusnim stručnjacima iz Istre radimo na projektima novih zajedničkih biciklističkih, pješačkih i avanturističkih karata u tiskanim i digitalnim formatima te promotivnom filmu. Sve što sam naveo provodi se za područje zadarskog arhipelga uključujući područje od Silbe do kraja otoka Pašmana.


U projekt je uključeno devet projektno udruženih TZ- ova,što je omogućeno novim Zakonom o turističkim zajednicama iz 2020. godine, pojasnio je Košta, ističući kako je zajednički rad s udruženim kolegama – partnerima na zajedničkom području predstavlja veliki napredak na području turizma i komunikacije samog turističkog područja jer turistima administrativne granice ne znače ništa.


 


Članak je sponzoriran i nastao u suradnji s TZ Zadarske županije