Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

NEMA PROMJENA

Za rugla na području Nina nitko ne mari. Šepurine i Ciglana i dalje prepuštene zubu vremena

Autor: Iva Bucić

08.03.2024. 14:05
Za rugla na području Nina nitko ne mari. Šepurine i Ciglana i dalje prepuštene zubu vremena

Foto: Luka JeličićMeđu 246 predmeta koja su u veljači iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dostavljena na postupanje Zadarskoj županiji nema ni Ciglane ni bivše vojarne Šepurine u Ninu.


Iako su minimalni pomaci napravljeni otkako su prošlo ljeto u Nin stigli predstavnici nadležnog ministarstva te Uprave za katastar i državnu imovinu, još uvijek nije poznato kada će se konačno riješiti ruglo devastirane tvornice opeke smještene u najatraktivnijem dijelu grada Nina te bivše vojarne, koja se s vremenom pretvorila u ilegalni deponij.


Naknadno zaprimanje


– U zaprimljenim predmetnima ne nalaze se predmeti bivše Ciglane i bivše vojarne Šepurine. Budući da će ministarstvo periodično dostavljati nove predmete na nadležno postupanje Županiji, nije isključeno da isti budu zaprimljeni naknadno, naravno uz pretpostavku da je kod istog ministarstva pokrenut postupak raspolaganja istima u prethodnom razdoblju, pojasnio je Nikica Miletić, pročelnik Upravnog odjela za nabavu i upravljanje imovinom.
Naime, svih ovih godina Grad Nin ne može ništa napraviti s navedenim područjem jer je riječ o državnom vlasništvu, a kako se koji ministar promijeni, rješavanje ove problematike opet kreće ispočetka.Za Nin bi idealno rješenje bilo i Ciglanu i vojarnu Šepurine dati u vlasništvo Gradu Ninu kako bi ove prostore konačno prenamijenio i spasio ih od urušavanja. Tako se još na sjednici Gradskog vijeća prije dvije godine najviše raspravljalo upravo o prostoru bivše vojarne Šepurine i Ciglane Nin.


– Kompleks vojarne u potpunosti je devastiran i pretvoren u nelegalni deponij. Prije devastacije Grad Nin je dugi niz godina pokušavao aktivirati navedeni prostor prema njegovoj planiranoj namjeni u čiju se svrhu čak i osnovala tvrtka Aenona d.o.o., a koja je imala za zadaću revitalizirati navedeni kompleks.


Nažalost, državne institucije u čijem je vlasništvu prostor vojarne Šepurine za sve gradske aktivnosti i prijedloge nisu imale sluha, za što kao posljedicu danas imamo devastirani prostor za čiju bi sanaciju trebalo izdvojiti višemilijunske iznose, navedeno je u izvještaju za bivšu vojarnu Šepurine.


Kako je Miletić pojasnio, predmet pokrenutih postupaka su državna neizgrađena građevinska zemljišta i građevine sa zemljištem nužnim za redovnu uporabu te građevine. Radi se o zemljištima na području Zadarske županije, ne računajući Grad Zadar kojem su samom dodijeljena 42 predmeta.Prihodi idu i JLS-ovima


Od 246 podnesena zahtjeva, 186 su podnijele fizičke, a 60 pravne osobe. S obzirom na vrstu raspolaganja, najčešće je riječ o prodaji (178 zahtjeva) i osnivanju prava služnosti (31 zahtjev, u četiri slučaja radi se o darovanju, a po tri zahtjeva odnose se na razvrgnuće suvlasničke zajednice, osnivanje prava građenja i zakup.


Od svih predanih zahtjeva, najviše ih se odnosi na državna zemljišta u Benkovcu (63) i Obrovcu (37), a sa znatno manje zahtjeva slijede Vir (16 zahtjeva), Biograd na Moru (14 zahtjeva), Gračac i Stankovci sa po 12 zahtjeva te Sv. Filip i Jakov (10 zahtjeva).


Nakon što je sredinom prosinca 2023. godine donesen novi Zakon o upravljanju pokretninama i nekretninama u državnom vlasništvu, sredstva od raspolaganja nekretninama više ne odlaze u državni proračun, nego se dijele između države, kojoj pripada 60 posto prihoda, županiji ide 20 posto, jednako kao i jedinici lokalne samouprave na čijem se području nekretnina nalazi. Stanovima i poslovnim prostorima u državnom vlasništvu i nastavit će upravljati tvrtka Državne nekretnine.


246 zaprimljena predmeta samo su početak za županiju – očekuje se oko 1500 predmeta, zbog čega je u Županiji formiran novi odjel i zaposleno je ukupno osam novih djelatnika.