Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

KOMUNALAC BIOGRAD

Za proširenje vodoopskrbne mreže 4,3 milijuna eura bespovratnih sredstava

Autor: Nikolina Lucić

09.01.2023. 10:47
Za proširenje vodoopskrbne mreže 4,3 milijuna eura bespovratnih sredstava

Foto: Komunalac BiogradDirektor biogradskog Komunalca d.o.o., Marin Colić, ovih je dana u Zagrebu potpisao Ugovor o sufinanciranju projekta »Proširenje vodoopskrbne infrastrukture na vodoopskrbnom području Komunalca d.o.o., Biograd na Moru«.


Uz nazočnost predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Ugovor o sufinanciranju uručili su mu ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, a čime je Komunalcu d.o.o. dodijeljeno 32 milijuna kuna, odnosno 4,3 milijuna eura, bespovratnih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, od skoro 50 milijuna kuna (6,7 milijuna eura) kolika je ukupna vrijednost projekta.


Preostali iznos financirat će se u jednakom omjeru od strane Hrvatskih voda, te Komunalca d.o.o.


Korak prema smanjenju gubitaka
– Projektom je planirana izgradnja nove vodoopskrbne mreže u dužini od 12.918 metara, dogradnja jedne vodospreme, izgradnja tri crpne stanice i izgradnja vodospreme vodospreme, a očekivani datum završetka projekta prosinac 2025. godine, kazao nam je Colić i dodao kako će žitelji Biograda i njegove okolice nakon završetka projekta uživati u mnogim povlasticama.


– Smanjit će se vodni gubici, hidraulički poboljšati sustav s ciljem boljeg funkcioniranja sustava i dostave dovoljnih količina vode, te proširiti vodoopskrbni sustav do novih korisnika. Doprinos izgradnje predmetnih objekata očitovati će se prvenstveno u vodoopskrbi do sada vodom neopskrbljenog područja.


Opskrba je na predmetnom području do sada bila individualno rješavana iz podzemnih cisterni, a uglavnom se kao izvor za punjenje cisterni koristila kišnica. Izgradnjom novih vodoopskrbnih objekata prosječna potrošnja energije utrošena u vodoopskrbu bit će niža od 0,5 kWh/m3, pojasnio je Colić i kazao kako će se završetkom projekta stvoriti i pretpostavke za nadzor vodoopskrbnog sustava kroz ugradnju mjerne opreme u planirane objekte, prvenstveno crpne stanice i vodospremnike.


Osnovni problem u stabilnoj vodoopskrbi područja javlja se u ljetnim mjesecima, kada zbog nepovoljnog sezonskog karaktera oborina, nedovoljno razvijenog sustava javne vodoopskrbe i izražene turističke djelatnosti, dolazi do nestašice vode na pojedinim lokacijama.Ljetni mjeseci se, zbog sredozemne klime, odlikuju malom količinom oborina, a upravo se u ljetnim mjesecima javlja povećana potreba za vodom. Osim toga, bitno je naglasiti da na vodoopskrbnoj mreži ima dosta gubitaka, koji u zimskim mjesecima iznose i do 55 posto.


– To je jedan od prvih koraka na smanjenju vodnih gubitaka u vodoopskrbnom sustavu dok će se smanjenje gubitaka na ciljane vrijednosti ostvarivati kroz daljnje projekte, rekao je Colić i dodao kako će se hidraulička poboljšanja očitovati u stabilnoj vodoopskrbi tijekom eksploatacije, tj. podizanja tlakova izgradnjom crpnih stanica i osiguranja dovoljnih količina vode izgradnjom vodospremnika.


1.069 novih korisnika


Pristup žitelja pitkoj vodi, te smanjenje rizika u sektoru upravljanja vodom poboljšat će se izgradnjom nove vodoopskrbne mreže koje do sada nije imalo javnu vodoopskrbu.


– Nova vodoopskrbna mreža je planirana u dužini od 12.918 metara. U pojedinim režimima vodoopskrbe, pogotovo u ljetnim mjesecima dolazi do otežane, a u nekim trenucima i onemogućene, vodoopskrbe na višim lokacijama predmetnog područja sve zbog neadekvatnosti postojećih građevina pa ih je zato potrebno dograditi.


Procjenjuje se da će se unaprjeđenjem hidrauličkog rada sustava omogućiti poboljšana usluga za 4.635 stanovnika, odnosno za 18.694 korisnika ukoliko se uz stanovnike pribroje i drugi korisnici: privremeno stanovništvo, turizam i gospodarstvo, istaknuo je Colić i dodao kako se kontrola rada sustava planira osuvremeniti kroz ugradnju mjerne opreme na objektima.


– Na navedenu mrežu će se priključiti 362 priključka, odnosno 1.069 korisnika, a poboljšanje priključenosti i vodoopskrbe stanovništva odnosi se na žitelje u naseljima Sveti Filip i Jakov, Sikovo, Tičevo, Vrčevo, Gornje Raštane, Donje Raštane, Drage i Vrana, zaključio je Colić.