Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

ZANIMLJIVO U BENKOVCU

"VRUĆA" PITANJA Bulić ne želi solarne elektrane dok se ne izbori za naknadu!

Autor: Iva Bucić

08.03.2024. 10:45

Foto: Luka JeličićAktualnim satom 17. sjednice Gradskog vijeća grada Benkovca dominirala je tema vjetroparka iznad Vukšića. Iako HDZ-ov gradonačelnik Tomislav Bulić ističe da se ništa neće graditi bez razgovora s mještanima, oni su već jasno iskazali protivljenje vjetrenjačama.


Osim zbog vjetroparka, brinu se i zato što Općina Lišane na samoj granici s Gradom Benkovcem planira postaviti 41 hektar solarnih elektrana, no Bulić je jasan – neće se graditi ništa sve dok se gradovima i općinama ne osigura veći priljev novca od obnovljivih izbora energije.


Jedni odlaze, drugi dolaze


– Imate li saznanje o planu izgradnje 41 ha solarnih elektrana na području prema Vukšiću. Jeste li dali suglasnost i u kojoj je to fazi? Jeste li upoznati s tom namjerom Općine Lišane, pitao je Bulića DP-ov Zoran Ledenko.
– Upoznat sam jer je investitor i nama poslao upit i htio se širiti na naš prostor. Ali mi ne želimo da se išta u našem prostoru više gradi na ovaj način, dok se ne izborimo za naknadu iz obnovljivih izvora energije koja će biti potencijal za razvoj našeg grada, kazao je Bulić.


Ledenkov stranački kolega, DP-ov vijećnik Frane Tokić gradonačelnika Bulića, koji je ujedno i predsjednik Turističke zajednice, upitao je o razlogu otkaza pomoćnici direktora TZ-a Ravni kotari Jasni Babić te se osvrnuo na, kako kaže, lošu klimu rada i upravljanja u gradskim firmama i ustanovama.


– Zanima me razlog otkaza Jasni Babić, zaposlenici Turističke zajednice Ravni kotari na radnom mjesto pomoćnice direktora. Sami znamo da ta organizacija ima kao zaposlenika direktora koji nije baš redovit na svom radnom mjestu i još jednu osobu koja je ostala raditi na određeno vrijeme, kazao je Tokić.


Istaknuo je da ga je prije četiri godine, dok je još bio zaposlenik benkovačke Gradske uprave, Bulić lažno kazneno prijavio zbog neovlaštenog ulaza u gradski arhiv. Među svjedocima se tada, kazao je Tokić, našla i Babić, no policiji je na koncu rekla da nema saznanja o navodima gradonačelnika.


– Gospodin Bulić poznat je kao zlopamtilo. Ništa me ne bi čudilo s obzirom na to da su i ranije dijeljeni otkazi s objašnjenjem – nisi mi simpatična, nisi mi draga, nisi mi kliknula! Baš na taj način otkaz je oči u oči obznanjen Dragici Knez od strane Bulića i ukinuto joj je radno mjesto, kazao je Tokić.Bulić mu je odgovorio da prvi put čuje da je Babić pozvana kao svjedokinja u tom slučaju.


– Direktor je Babić zaposlio i otpustio, ima moje puno povjerenje. Fluktuacija ljudi ide, jedni odlaze, drugi dolaze, kazao je gradonačelnik Benkovca.


Tinjska cesta i fekalije


Osim direktoru TZ-a Ravni kotari Vanji Čvrljku, puno povjerenje Bulić je iskazao i direktoru Benkovića, Ivanu Mitroviću, koji mjesecima nakon pravomoćne sudske presude odbija radnika vratiti na njegovo radno mjesto u gradskoj komunalnoj firmi.


– Nakon niza odlazaka iz Gradske uprave svi vidimo jedno veliko rasulo na Šetalištu kneza Branimira, bez obzira na to što vi to opravdavate fluktuacijom, zaključio je Tokić.


Marina Čačić (Most) gradonačelnika je pozvala da se proveze Tinjom i vidi u kakvom je stanju i cesta i makadamski putevi. Osim toga, prenijela je pitanje mještana vezano uz prometnicu u predjelu Benkovačkog Sela, ispod novog naselja Kukalj.


– Stanovnici tog zaseoka dali su suglasnost da ustupaju lokalni put Gradu Benkovcu, ali uknjižba nije napravljena od 2017. godine do danas. Da stvar bude još jasnija, to su upravo oni stanovnici koji imaju problem s fekalijama iz Novog naselja, a fekalije se upravo slijevaju tom makadamskom prometnicom.


Mještanima ste već nekoliko puta obećali rješavanje problema pristupnog puta. Kada ćete staviti u plan rješavanje, to jest asfaltiranje te prometnice, pitala je Čačić gradonačelnika Benkovca.


– Komunicirao sam na tu temu s direktoricom Vodovoda. Gore su spojene oborinska i fekalna odvodnja. Nastojat ćemo to riješiti kroz ovu godinu, konačno smo dobili izvođača koji će održavati sve prometnice. Nešto ćemo tamponirati, nešto asfaltirati, u skladu s mogućnostima, najavio je Bulić.Osim toga, Bulić je pred gradskim vijećnicima najavio podizanje spomenika za vojne i civilne žrtve Domovinskog rata, pored Trga Franje Tuđmana. Naime, do kraja ožujka raspisan je natječaj Ministarstva hrvatskih branitelja za sufinanciranje izgradnje, postavljanja ili uređenja spomen-obilježja vezanim za Domovinski rat sredstvima državnog proračuna u 2024. godini.


Najam zemljišta


HDZ-ov vijećnik Mate Ćurković na aktualnom je satu upozorio da su KUD-ovi suočeni s velikim izazovima.


– Njihov bi rad bio kvalitetniji i produktivniji kad bi se poradilo na njihovom udruživanju i jedinstvenoj organizaciji. To bi rezultiralo boljim financiranjem i većim brojem angažiranih članova.


Jedna kvalitetna i profesionalna manifestacija dala bi daleko bolji rezultat za prezentaciju KUD-ova od sadašnjeg načina gdje imamo nekolicinu manjih manifestacija koje su postale svrha samima sebi, kazao je Ćurković.


Na glasovanju koje je uslijedilo, vijećnici su, među ostalim, izglasali Plan upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Benkovca, odlučivali su i o financiranju Javne vatrogasne postrojbe Grada Benkovca te o Akcijskom planu energetski i klimatski održivog razvoja Grada Benkovca.


Jedina točka koja s osam glasova za i osam protiv nije prošla glasovanje bio je Prijedlog Odluke o izboru i imenovanju Povjerenstva za zakup i prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Benkovca.


Naime, Grad je od oporbenih vijećnika tražio prijedloge kandidata, od kojih nijedan na koncu nije usvojen. S obzirom na to da će Povjerenstvo odlučivati o najmu velikih površina državnog poljoprivrednog zemljišta, oporbeni su vijećnici smatrali da je nužno da bar jedan od pet članova Povjerenstva ne bude iz redova vladajućih.