Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

DRŽAVNA IZLOŽBA

Udruga Grdelin izložila 72 goluba i osam kunića

Autor: Matea Guzalić

28.02.2024. 09:48
Udruga Grdelin izložila 72 goluba i osam kunića

Foto: NIKO PEDIĆUdruga za poticanje uzgoja i zaštitu malih životinja »Grdelin«, sa sjedištem u Debeljaku, nedavno je sudjelovala na 29. Državnoj izložbi malih životinja u Velikoj Gorici. Na izložbi je sudjelovalo 70 izlagača iz cijele Republike Hrvatske s gotovo tisuću eksponata: 760 golubova u različitim pasminama, 48 eksponata velike peradi, 56 eksponata patuljaste peradi, 66 eksponata kunića i 26 eksponata ptica.


– Naša je Udruga, koja ima članove iz svih općina u Zadarskoj županiji i susjednih županija, izlagala 80 eksponata, od kojih je bilo 72 goluba i 8 kunića. Izlagači su zadovoljni cijelom izložbom, bilo je dosta zainteresiranih posjetitelja, a čak i onih mlađih što mi je posebno drago, istaknuo je predsjedik udruge Niko Pedić, koji ima šampiona Zadarski prevrtač crvene boje s 97 bodova.


– Najveći fokus stavljamo na zadarskog prevrtača, ta je ptica vrlo prepoznata i priznata u svijetu, stoga je guramo kako bismo dokazali da naš golub ipak nešto vrijedi, objasnio je predsjednik Udruge Grdelin te pozvao sve zainteresirane da se pridruže njihovoj radionici i cjelokupnoj udruzi, koja trenutno broji 36 članova.
Uz njega, dopredsjednik udruge Marko Kokić osvojio je šampiona Orijentalni prevrtač s 97 bodova, a Nikolina Pedić osvojila je šampiona Zadarski prevrtač bijelih krila s 97 bodova te šampiona Dalmatinska zimovka zlatna crnokrila s 97 bodova. Nadalje, Anto Begić osvoio je šampiona Sirijski jedriličar s 97 bodova, Frane Pedić Zadarskog prevrtača s 97 bodova, Ivica Pavlović Zadarskog prevrtača bijele boje s 97 bodova, a Mijo Prša osvojio je za Orijaš kunića 96 bodova.


Uz ove nagrade, pojedini članovi udruge dobili su titulu »Hrvatski majstor uzgoja« u raznim pasminama – Niko Pedić s 381 bodom u pasmini dalmatinska zimovka, Ivica Pavlović s 344 boda u pasmini zadarski prevrtač bijele boje, Nikolina Pedić s 384 boda u pasmini Zadarski prevrtač, Anto Begić s 378 bodova u pasmini sirijski jedriličar te Frane Pedić s 384 boda u pasmini zadarski prevrtač.