Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

prigodne aktivnosti

Učenici ninske OŠ Petar Zoranić obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Autor: Portal ZL

17.11.2023. 12:31
Učenici ninske OŠ Petar Zoranić obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Foto: OŠ Petar Zoranić Nin

U OŠ „Petar Zoranić“ u Ninu, kao i svake godine, obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Kako je ove godine Dan sjećanja u subotu, u školi su se cijeloga tjedna provodile prigodne aktivnosti povodom tog velikog i iznimno značajnoga dana hrvatske povijesti. I neki su drugi blagdani posvećeni Domovinskom ratu, no ovo je dan u kojem je vrhunac svih emocija.


U njemu je sublimirano vjekovno stremljenje za slobodom, ljubav prema domovini, a nadasve ponos zbog pripadnosti svom narodu koji je uspio stvoriti i zadržati samostojnost ove male, a nama velike, zemlje. Dan je to kada smo posebno svjesni da žrtva i patnja nisu uzaludne ako postoje oni koji ju cijene i sjećaju je se – a to su upravo naša djeca.

U skladu s tim naši su učenici i njihovi učitelji uredili izložbene prostore u učionicama i školskom predvorju. Kroz sve nastavne predmete podsjetili su na veličinu žrtve Vukovara i Škabrnje i na sve žrtve diljem naše domovine.


Učitelj povijesti održao je predavanje za učenike osmog razreda u Ninu, a na satovima razrednika u razgovoru i kroz osobna svjedočenja učitelja te kroz književne tekstove učenicima je približeno to teško, ali i slavno vrijeme naše prošlosti. Nadamo se da oni slično nikad neće trebati proživjeti.U petak 17. studenoga učenici su sa svojim učiteljima i ravnateljicom zapalili svijeće ispod središnjeg križa na novom Gradskom groblju u Ninu. Pridružio im se i ninski župnik koji je predvodio molitvu. Na isti način su to učinili i učenici PO Zaton na njihovom mjesnom groblju, dok su učenici u PO Ninski Stanovi i PO Vrsi palili svijeće ispred svojih školskih zgrada.


Dostojanstveno, s poštovanjem i zahvalnošću naši su mladi proveli vrijeme u tišini i molitvi za sve one koji su nam omogućili život u slobodnoj domovini.