Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

ORNITOLOŠKI REZERVAT

U Kolanjskom blatu će se obnoviti postojeći put i promatračnica

Autor: Goran Šimunov

11.07.2023. 12:38
U Kolanjskom blatu će se obnoviti postojeći put i promatračnica

Foto: MORANA BAČIĆ/ NATURA JADERAJavnoj ustanovi Natura Jadera, koja upravlja zaštićenim područjima na području Zadarske županije, dodijeljeno je 267.884,25 eura za projekt »Sanacija puteva Kolanjsko blato«. Projekt je prijavljen u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje projekata koji doprinose održivosti posjetiteljske infrastrukture u okviru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Ukupni prihvatljivi iznos projekta je 334.855,31 eura. Prijavitelj na ovaj Poziv je JU Natura Jadera, a Općina Kolan sudjeluje u sufinanciranju projekta. Projektne aktivnosti uključuju obnovu postojećeg puta, podizanje nivelacije puta i to na dva mjesta, te obnovu promatračnice na području Kolanjskog blata.


– Mi u javnoj ustanovi smo izrazito zadovoljni što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prepoznao vrijednost ovog zaštićenog lokaliteta te nam osigurao sredstva za provedbu projekta, govori Damir Perić, ravnatelj Nature Jadere.


Prihvatljiv oblik turizma
Na hrvatskoj obali i otocima preostalo je još vrlo malo močvarnih staništa. Većina nekadašnjih priobalnih močvara je isušena te je očuvano tek nekoliko većih močvarnih kompleksa od kojih je jedan ornitološki rezervat Kolanjsko blato – blato Rogoza na Pagu. Tijekom zime i za vrijeme proljetne i jesenske migracije ovdje se zadržava vrlo bogat ptičji svijet, više od 160 vrsta. Vodena površina rezervata je povezana s morem kanalom koji prolazi kroz lagunu.


U današnje vrijeme kada je turizam najvažnija grana gospodarstva na otoku Pagu, iznimne prirodne vrijednosti ornitološkog rezervata resurs su za razvoj prihvatljivih oblika turizma kao što je promatranje ptica. Ovaj oblik posjećivanja je prisutan tijekom cijele godine, od čega najmanje tijekom ljetnih mjeseci.


Unutar rezervata je postavljena promatračnica koja je trenutačno u dotrajalom stanju i nije sigurna za korištenje te ju je potrebno zamijeniti novom.


Postojeće makadamske staze koriste promatrači ptica i lokalno stanovništvo, ali dio staza često poplavljuje čime postaju nedostupne. Iz tog razloga lokalno stanovništvo drenira vodu s područja na način da se prokopava i širi spoj lagune s morem, iako to dovodi do smanjivanja vodene površine rezervata i širenja trske.Nivelacija makadamskog puta


Da bi se spriječilo poplavljivanje ceste, uz očuvanje ciljnih staništa, kroz ovaj projekt će se na potrebnim mjestima podići nivelacija makadamskog puta za najviše 20 cm u ukupnoj dužini 505 m i širini od 2,5 m.


Oko rezervata će se obnoviti već postojeći putevi u dužini od 2.000 metara i u širini od 2,5 m metodom površinske obrade posipom karbonatne frakcije s bitumenskom emulzijom koja nema štetnih učinaka na okoliš te je i vizualno slična podlozi postojeće ceste, a osigurava trajnost i održivost.


Osim toga, u sklopu radova obnovit će se pješačka staza od postojećeg makadamskog puta do promatračnice u dužini 630 m i širine 1 m. Staza se namjerava obnoviti prirodnim kamenom i šljunkom kojim će se osigurati trajnost staze i zaštita od urušavanja.


S obzirom da se staza nalazi uz postojeći suhozid od kojega ima kosinu prema livadama i jezeru ornitološkog rezervata, nasipom krupnog kamenja po obrubu formirat će se potporni suhozid visine do 30 cm na udaljenosti jednog metra od postojećih suhozida koji će zadržavati šljunak koji se nasipava kao podloga novoobnovljene staze. Ovakvi radovi provedeni su i pri uređenju Premužićeve staze na Velebitu.


Obnovljena staza će voditi računa o minimalnom utjecaju posjetitelja na prirodu omogućujući istovremeno pristup području za vrijeme visokih voda. Na stazi će se postaviti edukativne i informativne ploče, čime će se naglasiti vrijednost ornitološkog rezervata i područja ekološke mreže Natura 2000.


– Obnovom promatračnice i postojećih puteva, postavljanjem edukativnih ploča te podizanjem nivelacije makadamskog puta na kritičnim mjestima, ostvarit će se uvjeti za skladan suživot prirode, turizma i lokalnog stanovništva, ističe ravnatelj Perić.