Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SREDIŠNJA LJETNA IZLOŽBA

U Dom na žalu U Preku stižu “Oni” i Tisja Kljaković Braić

Autor: Portal ZL

01.08.2023. 11:27
U Dom na žalu U Preku stižu “Oni” i Tisja Kljaković Braić

Foto: OniU ponedjeljak, 7. kolovoza, u 20 sati, u galeriju POU Dom na žalu u Preku, stižu “Oni” i Tisja Kljaković Braić. Na središnjoj ljetnoj izložbi preškoj publici predstavit će se akademska slikarica, spisateljica i ilustratorica iz Splita Tisja Kljaković Braić i njezini “Oni”, sredovječni bračni par dobro poznat široj javnosti jer osvajaju svakodnevnim britkim humorom.


Kao što je napisao Ante Tomić u uvodniku kataloga: “Oni” nisu standardna ljubavna priča iz tisuća filmova i televizijskih serija o mladićima i djevojkama koji se lakomisleno voze u kabrioletima, o nekim odvjetničkim pripravnicima ili specijalizantima sa širokim bisernim osmijesima i čvrstim trbušnjacima.


“Tisjini junaci davno su prošli prosječnu dob junaka romantičnih komedija. U noćnu uru, dok se omladina radosno predaje razvratu, njih dvoje, krupni i otromboljeni, hrču ispred televizora. Postali su cinični, oprezni, štedljivi, ne oduševljavaju ih temperamentne geste kao nekad.
Pojavi li se on na dvadeset petu godišnjicu braka s velikim buketom na vratima, nju će to prije natjerati u bijes, nego raznježiti. ‘Budalo’, kazat će mu, ‘mogla sam kupit dva kila teletine’”.


Na likovnoj sceni Tisja Kljaković Braić prisutna je dvadesetak godina, a u kolektivnu svijest likovne i šire publike upisala se upravo duhovitim karikaturama prizora iz bračnog života koje je prije pet godina počela objavljivati na Facebooku.


Nakladnička kuća Fraktura izdala je 2018. godine njezinu knjigu karikatura “Oni”, a 2021. godine izdana je i nova knjiga karikatura “Oni 2”. Tisjin književni prvijenac “U malu je uša đava”, već tri godine drži prvo mjesto na popisu najprodavanijih hrvatskih izdanja (prema podacima hrvatskog portala za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena), a za istoimenu predstavu splitskoga Hrvatskoga narodnoga kazališta redovito se traži karta više.


Izložba karikatura “Oni” Tisje Kljaković Braić moći će se razgledati do 31. kolovoza.