Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

"salto animato"

Manifestacija IslanDance ponovno u Velom Ižu

Autor: Portal ZL

01.08.2023. 10:30
Manifestacija IslanDance ponovno u Velom Ižu

Foto: Neven Petrović



Umjetnička organizacija ON/A na otoku Ižu organizira drugo izdanje manifestacije IslanDance 4. kolovoza 2023. godine. Program manifestacije IslanDance je usmjeren na suvremenu plesnu i izvedbenu umjetnost, a publici se prikazuje kratki isječak cjelovečernjih plesnih predstava koje umjetnici izvode i smještaju u postojeću otočku infrastrukturu.


Na otoku Ižu, u Velom Ižu umjetnici kao izvedbeni prostor koriste prostor Čitaonice. Na ovogodišnjem izdanju izvodi se plesni rad “Salto Animato” u izvedbi Filipe Bavčević i Jovane Zelenović. Program počinje u 21:00 sat, a ulaz je besplatan.


“Salto Animato” je plesna predstava nastala prema ideji Filipe Bavčević i Nastasje Štefanić Kralj. Inspirirajući se komedijama francuskog književnika najpoznatijeg pod imenom Beaumarchais, odnosno konkretnije njegovom komedijom Figarova svadba ili Ludi dan, koja je između ostalog poslužila kao temelj Mozartovoj operi Figarov pir, težnja je bila propitati bez kojih to sastavnih elemenata opera buffa ne može, a zatim i rekombinacijom tih elemenata graditi vlastiti izvedbeni materijal.





Ekvivalent opernoj izvedbi koju karakteriziraju snaga, ali i istovremena lakoća koja proizlazi iz visokog stupnja virtuoznosti, dovela je do poigravanja s idejom maksimuma – kako izvedbenih tako i tjelesnih, unutar kojih se forme tijela prepuštaju konstantnim izmjenama kroz ‘činove’ kroz koje se poigrava s opernim konvencijama i značenjima te se tako gradi vlastiti narativ u otklonu od originala.


Manifestacija IslanDance pokrenuta je 2022. godine s ciljem promicanja suvremene umjetnosti i kulture na otocima zadarskog arhipelaga. Manifestaciju umjetnički oblikuju Ida Jolić i Marin Lemić.


Manifestacija IslanDance u 2023. godini sufinancirana je sredstvima Grada Zadra i Zaklade Kultura nova.