Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

pomorsko dobro

Turističkom resortu na Ugljanu privezište i plaža za 3 eura po kvadratu!

Autor: Iva Bucić

27.05.2024. 08:23
Turističkom resortu na Ugljanu privezište i plaža za 3 eura po kvadratu!

Foto: PRŽupanijska skupština Zadarske županije potvrdila je namjeru davanja u koncesiju 13.775 četvornih metara privezišta i plaže neposredno ispred Turističkog naselja Ljoka, odnosno Lioqa resorta na otoku Ugljanu, čiju je gradnju pratila sumnja javnosti o pogodovanju stranim investitorima.


Privatno privezište


Koncesijom koju je amenovala HDZ-ova većina u Županijskoj skupštini stječe se pravo na izgradnju i gospodarsko korištenje privezišta i javne uređene morske plaže Ljoka, a naknada za koncesiju iznosit će tri eura za metar kvadratni godišnje, odnosno 41.325 eura godišnje, čemu treba dodati i iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade, koji iznosi pet posto od prihoda ostvarenih od obavljanja djelatnosti na pomorskom dobru.


Od ukupno 13.775 četvornih metara koji se daju u koncesiju, privezište će zauzimati 9200, a plaža 4575 kvadrata.
Prije nego li su županijski vijećnici prošli tjedan podržali Prijedlog odluke o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja privezišta i javne morske uređene plaže u općini Preko s 20 glasova za, četiri protiv i jednim suzdržanim, SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković kolege je podsjetila da su vlasnici Ljoka resorta svojevremeno reklamirali prodaju vila pod sloganom Truly private, truly yours.


Boutique resort s pet zvjezdica, koji se nalazi na južnoj strani otoka Ugljana, sastoji se od 21 vila, a vlasnici su svojevremeno, osim privatne plaže najavljivali i gradnju privatne marine namijenjene vlasnicima vila.


– Pomorsko dobro i javni pristup pomorskom dobru sigurno im nije u interesu, upozorila je Mišković pozivajući kolege vijećnike da ne podrže predloženu odluku o namjeri davanja koncesije.


Potpredsjednik Županijske skupštine Davor Čerkuč (CENTAR) istaknuo je da smatra da se u ovom slučaju rado o proširenju devastacije pomorskog dobra te da se ide isključivo u interesu samo jednog mogućeg koncesionara, kojem se koncesija dodjeljuje na razdoblje od 20 godina.Pri tom iznos koji će budući koncesionar plaćati Čerkuč opisuje kao nečuven i smiješan.


Resort prodan Slovacima


– Iznos od tri eura po metru kvadratnom je nečuven. Smiješan je iznos koncesije, a sve ide u pravcu toga da se za određenu skupinu korisnike resorta osigura rekreacija i marina, što znači da naši ljudi neće imati kvalitetan ni dostupan pristup svemu tome skupa i mislim da bi o ovoj temi trebalo govoriti nakon malo podrobnije analize, da nam se ne dogodi ono što se sada događa u Dragama, u Filip i Jakovu i slično, kazao je Čerkuč pred kolegama vijećnicima.


Resort Lioqa, čija je gradnja počela početkom 2022. godine, sastoji se od 21 vile s površinom interijera u rasponu od 195 do 346 kvadrata, a uz samu plažu smještene su recepcije i još tri zgrade za popratne sadržaje poput restorana, beach cluba, wellnessa i fitnessa. Svaka od građevina ima bazen, a cijena noćenja kreće se u rasponu od 1068 eura za osam osoba do 1835 eura za 12 osoba.


Do sada je tvrtka u vlasništvu tvrtki iz Cipra, Luksemburga, Slovačke i Nizozemske prodala 15 vila u resortu, a cijena preostalih šest dostupnih vila kreće se od najmanje 1.8 do maksimalnih 2.8 milijuna eura.


Resort se prostire na terenu od 40 tisuća metara četvornih, koji je u stečajnom postupku oduzet tvrtki Ljoka projekt i prodan slovačkoj firmi, a njegova je gradnja počela prije dvije godine.


Vlasnici resorta desetak godina ranije ulagali su i u Vile Guduće, a petnaest kamenih vila s bazenima smješteno je uz samu granicu resorta. One su se svojevremeno prodavale po cijeni od 300 do 370 tisuća eura.


PRODANO 15 VILA


Do sada je tvrtka u vlasništvu tvrtki iz Cipra, Luksemburga, Slovačke i Nizozemske prodala 15 vila u resortu, a cijena preostalih šest dostupnih vila kreće se od najmanje 1.8 do maksimalnih 2.8 milijuna eura.