Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

drugo izdanje

[FOTO] U Benkovcu održan Festival poduzetništva Ravnih kotara

Autor: Nikolina Lucić

26.05.2024. 15:00
[FOTO] U Benkovcu održan Festival poduzetništva Ravnih kotara

Foto: Mislav KlanacRazvoj malog i srednjeg poduzetništva smatra se temeljem ekonomskog razvoja i prosperiteta Grada Benkovca i susjednih Općina. Područje Bukovice i Ravnih kotara ima dugogodišnju tradiciju u obrtništvu i ostalom poduzetništvu. Udruženje obrtnika Benkovac je u suradnji s Gradom Benkovcem, Razvojnom agencijom Grada Benkovca, Općinama Polača, Stankovci i Lišane Ostrovičke, Turističkom zajednicom Ravni kotari i komunalnim poduzećem Benković d.o.o. u svibnju 2023. godine organiziralo 1. Festival poduzetništva Ravnih kotara i Bukovice s ciljem promocije i popularizacije obrtništva, poduzetništva, OPG – a, trgovačkih društava, te ostalih oblika poduzetničke djelatnosti na području Bukovice i Ravnih Kotara.


Nova tradicija


Drugo izdanje Festivala ponovno je okupilo brojne ravnokotarske poduzetnike – od vinara, preko umjetničkih obrta s dva cilja, a to su umrežavanje poduzetnika s dionicima lokalne samouprave, obrazovnih institucija i javnosti, te promocija održivog razvoja turizma Ravnih kotara i Bukovice.


Broj obrtnika koji se na Festivalu predstavljaju raste iz godine u godinu, a samo Udruženje obrtnika broji 370 obrtnika. Među 60 -ak izlagača tako su bila 25 obrta, 12 OPG – a, tri poduzeća, sedam ustanova i JLU, tri udruge, dva KUD – a i tri kućne radinosti.
Okupljene je tako prvo pozdravio Tomislav Glavić, predsjednik Udruženja obrtnika Benkovca i sam izlagač obrta “Ker – Vin” čestitavši ponajprije svim izlagačima koji su pomogli u organizaciji.– Prošle smo godine započeli ovu tradiciju. Sve što smo prošle godine napravili ove smo unaprijedili, što ova večer i potvrđuje. 60 – ak se poduzetnika predstavilo ove godine, a inicijativa je krenula iz našeg Udruženja i obrtnice Marije Bešlić, podsjetio je Glavić, dodavši


Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca Festival je o službeno otvorio istaknuvši kako je ovo lijepa slika grada, koji podupire svoje poduzetnike i obrtnike.


– Ovo je prilika za upoznavanje, predstavljanje svog rada i pokažemo ga ovaj grad i njegova okolica žive i imaju niz kreativnih i radišnih poduzetnika. Ponovno pokrećemo proces sufinanciranja obrta, OPG – ova i poduzetnika, jer svaka je mala pomoć bitna, kazao je Bulić.


Od igle do prisnaca


Na benkovačkoj se šetnici, koja je vrvjela građanima tako moglo vidjeti, kupiti, ali kušati sve – od domaćeg pršuta i vina, do benkovačkog prisnaca i kozjeg sira.


Helena Vela, koja stoji iza keramičarskog obrta “Helenart” iz Benkovca tako nam je kazala kako u manifestaciji sudjeluje od njezina začetka, a ove je godine osim izložbeno – prodajnog štanda, pripremila i keramičarsku radionicu obrade gline.


– Polaznici su šalice izrađivali metodom štipkanja gline, tj. “pinch potteringa”, za koju vam ne treba mnogo alata, jer se rukama štipkaju oblici u glini. Na Festivalu sam se predstavila linijom uporabne keramike nastale ručnim modeliranjem na lončarskom kolu, koje sam također ponijela sa sobom, kazala nam je ova umjetnica, koja radi iz Benkovca.– Sam je grad i benkovački kraj pogodan za poduzetnički rad. Iako se danas sve može prodati preko interneta, jako mi je važno zadržati prisni kontakt s kupcima, kazala nam je ova umjetnica, kojoj je cilj jednog dana otvoriti svoj izložbeni i radni prostor.


Nada Pavin iz KUD –a “Sveta Kata” iz Zemunika Donjeg nam je pak kazala kako tradicija i običaji imaju važno mjesto na ovom Festivalu.


– Predstavili smo se linijom naših tradicijskih rukotvorina i starih vezova, kojima kroz radionice nastojimo vratiti život i obnoviti našu tradicijsku nošnju. Ovo je dio našeg života koji nikako ne smijemo zaboraviti i paralelno ga trebamo čuvati i prezentirati s novim proizvodima i modernim tehnologijama, poručila je Pavin.


Prilika je ovo bila i da se turisti koji ljetuju u benkovačkom kraju upoznaju s najboljim od domaćeg poduzetništva.


Hvalevrijedna inicijativa


Organizatori su pripremili i bogatu trpezu od fažola, ribe, pršuta i brojnih tradicijskih proizvoda, a upriličena je i svečana promocija jedinstvenog benkovačkog koktela s potpisom Klare Boban.– OPG “Marinić” smo predstavili proizvodnjom našeg domaćeg meda i kozjeg sira, mladog, dimljenog, te sira s paprikom i maslinama, kazala nam je Ankica Marinić, iz Donjih Miranja, dodavši kako se poljoprivredom bavi uz svakodnevni posao.


– Stado od 15 muznih koza zadaje mi dovoljno posla, a osim toga od domaćeg bilja s ovog prostora radim domaći med. Naše pčele nisu izložene nikakvim pesticidima. Nisu ugrožene i nema pomora, poručila je Marinić.


Tajnica udruženja obrtnika Benkovca i sama obrtnica i izlagačica na Festivalu Neda Marić kazala nam je kako je Festival, koji je započeo lani, jedna od prvih inicijativa Upravnog odbora Udruženja, nastala kao svojevrsni “pilot projekt” s ciljem bolje prezentacije svih benkovačkih obrtnika, poduzetnika, OPG – ova i kućne radinosti.


– Ovaj je festival jako važan jer mi okupljamo jako vrijedne ljude i potaknemo mlade na otvaranje obrta i općenito samostalni rad. Malo smo udruženje koje okuplja tri općine i jedan grad s 370 članova.


Nove većinom otvaraju mladi stručnjaci i to u različitim branšama, što dokazuje kako se vlastiti rad itekako isplati, zaključila je Marić, naglasivši kako je ovo velika prilika poduzetnicima da se povežu i poboljšaju svoje poslovanje.


Foto


Festival poduzetništva Ravnih kotara


avatar

Snimio: Mislav Klanac


26.05.2024. 14:36Galerija

Foto: Mislav Klanac