Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

kali

TRODNEVNA TUNUARA U kuhanju brudeta od ugora okupljen rekordan broj ekipa

Autor: Vesna Benić

09.08.2025. 16:59
TRODNEVNA TUNUARA U kuhanju brudeta od ugora okupljen rekordan broj ekipa

Foto: Vesna Benić



U Kalima je započela trodnevna ribarska fešta Tunuara, jedinstvena i tradicionalna manifestacija posvećena bogatoj ribarskoj baštini mjesta. Među brojnim događanjima, jedno od najiščekivanijih i najzanimljivijih svakako je natjecanje u kuhanju brudeta, koje je ove godine privuklo rekordan broj sudionika.


Naučili ih muževi


– Ove godine imamo rekordan broj prijava i iznenađeni smo tolikom zainteresiranošću. Drago nam je da tradicija u Kalima opstaje i da nove generacije pokazuju interes za pripremu poznatog brudeta od ugora, i to na specifičan kaljski način. Na startu imamo 29 muških i dvije ženske ekipe, kazala je Ina Kolega, direktorica TZO-a Kali.





Ugor, u Kalima poznat i kao grug, cijenjena je morska riba zmijolikog oblika, čvrstog bijelog mesa bogatog mastima i bjelančevinama. Na rivi se ovog puta okupila čak 31 ekipa s osebujnim imenima – Prica, Žene, Gorile, Žute jakete, Ruaskrižje, Čađavica, Grupa Grosuplje, Vampiri, Stršljeni, Bluaslovi, Pitoni, Špina, Pantere, Pasi, Pierini, Punta Piana, Amigosi, Galebi, Smušeni, Gušteri, Klošari, Minimum, Portić, Brgačelj, Kamenjuarke, Gofi, Stanjarovi, Rege Gege, Šćuavi, Dan Day i Žuti Bravinci. Svaka od njih ima svoj tajni recept, no samo će jedan brudet biti proglašen najboljim. O tome odlučuje stručni žiri u sastavu Šime Vitlov, Željko Vidov i Aleks Lukin.


U užarenoj atmosferi natjecanja uspjeli smo doći i do Žena, jedne od dviju ženskih ekipa.


– Kuhati brudet naučili su nas muževi. U ekipi su Keti, Mirka, Marija, Milena, Josipa, Valentina i ja, a nedostaju nam Nina, Marijeta i Ivana koja je trudna. Nemamo neki poseban recept – to je kaljski brudet, a grug je, naravno, iz našega mora. Nama je ovo najljepši dio godine jer se okupljamo mi mladi iz Kali, kazala je Ema Kurtin. S druge strane, Stršljeni, prošlogodišnji pobjednici, branili su titulu.



Žiri sve kuša


– Ove godine ciljamo barem top pet. Naš recept je jednostavan: kapula, ulje, sol, papar, malo luka, dobar ugor i domaće maslinovo ulje. Nama ovo nije naporno, nego gušt, rekao je Matej Blaslov.


Šime Vitlov, umirovljeni kapetan i član žirija, otkrio je kriterije ocjenjivanja.


– Najprije gledamo boju, zatim kako su rezani komadi ribe, kakav je okus juhe, začinjenost, kvaliteta krumpira, a na kraju i cjelokupan dojam. Ako nema gruževine, nema ni brudeta. Posla je puno, pa sam ponio litru i pol vode da isperem usta nakon svakog kušanja, kazao je Vitlov.



Turistička zajednica Općine Kali osigurala je nagrade – 150 eura za prvo, 100 za drugo i 50 eura za treće mjesto. Nakon višesatnog kuhanja i ocjenjivanja, titulu najboljeg brudeta 2025. ponijela je ekipa Brgačelj, drugo mjesto osvojile su Pantere, a treće Vampiri.


Trodnevna Tunuara, koja se ove godine održava od 7. do 9. kolovoza, donosi i niz drugih događanja: gastro ponudu »Jedi što vrijedi«, dječju radionicu »More, ribe i dječje ruke« by Cinci Linci, nastup folklorne skupine Kualjske posestrine, glazbeni program uz DJ-e Petrus & Tomi, te gostovanje prijateljske Općine Grosuplje iz Slovenije, koja u Kalima izvodi folklorni program i koncert Big Banda Combo. Vrhunac glazbenog dijela manifestacije bit će koncert grupe Dalmatino, a posljednjeg dana održat će se Ribarske igre, revija mažoret plesa te nastup klape Cambi.


Kali su još jednom pokazale da Tunuara nije samo fešta nego i snažan podsjetnik na bogatu kulturnu i ribarsku tradiciju koju zajednica s ponosom njeguje i prenosi novim generacijama.