Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

DUG DUGUJU...

Stankovčanima stigla prodana dugovanja za davni odvoz otpada

Autor: Iva Bucić

13.01.2024. 11:30
Stankovčanima stigla prodana dugovanja za davni odvoz otpada

Foto: Toni PerinićTvrtka Michieli -Tomić d.o.o. iz Gornjeg Humca na Braču, bivši koncesionar za odvoz komunalnog otpada u općini Stankovci, prodala je dugove mještana agenciji za utjerivanje dugova pa nezavisni načelnik Željko Perica Stankovčane poziva da se jave u Općinu ako žele da im se pruži besplatno pravno zastupanje putem odvjetničkog ureda.


Pogodovanje


Na adrese mještana Stankovaca drugi put počele su pristizati Obavijesti o pozivu na plaćanje tvrtke za financijsko posredovanje. Navodna dugovanja kreću se otprilike u rasponu od 20 do 100 eura. Tvrtka Michieli -Tomić d.o.o. koncesiju za odvoz otpada imala je od 2021. do 2022. godine, a imala je 400-tinjak korisnika, otprilike 300 manje od sadašnjeg koncesionara.


– Kada su izgubili koncesiju, prodali su navodna dugovanja građana iz 2015., 2016. i 2017. godine, kojima nikada ranije nije bila ispostavljena uplatnica niti im je na računima bilo navedeno dugovanje. Potraživanje je najprije prodano 2022. godine tvrtki Creditexpress iz Zagreba.
Tada smo angažirali odvjetnika i stotine ljudi potpisale su punomoć. Početkom srpnja 2022. godine dobili smo dopis u kojem stoji da je problem nastao kod njih i da će se, s obzirom na situaciju, korisnicima stornirati sporna dugovanja. Međutim, prošla je godina i nešto, a izgleda da su dugovanja opet prodana, ovaj put firmi Primasolvent, tumači načelnik Perica.


Nije to prvi put da se Perica obračunava s navedenom tvrtkom. Naime, Nezavisna lista mladih Općine Stankovci prije tri godine upozorila je javnost na pogodovanje tvrtki Michieli -Tomić d.o.o.. Naime, iz općinskog proračuna godišnje im je isplaćivano 120 tisuća kuna subvencije, iako to nije bilo predviđeno natječajem.


Tadašnji HDZ-ov načelnik Željko Baradić, koji je na čelu Općine odradio punih šest mandata, objasnio je tada da se subvencija isplaćuje kako bi građani plaćali manje račune, a odnosi se na trošak odlaganja – zbrinjavanja komunalnog otpada na odlagalište Bikarac.


(Ne)čist račun


Pri tom valja istaknuti da tvrtka Michieli -Tomić d.o.o. uopće nije imala svoje radnike, nego su za prikupljanje otpada angažirali djelatnike općinske tvrtke KTD Kotarac.


– Kada je koncesionar bio Michieli -Tomić, nije bilo razdvajanja otpada, nije bilo mobilnog reciklažnog dvorišta, krupni otpad išao je jednom godišnje. Sadašnji koncesionar Eko -Flor Plus, uredno isporučuje račune i imaju skoro duplo više korisnika nego prijašnji koncesionar.


Oni, naravno, ne dobivaju 12 tisuća kuna mjesečno od Općine. Uredno prikupljaju miješani komunalni i reciklabilni otpad, svaka dva tjedna prikupljaju tekstil i svaka tri mjeseca krupni otpad. Usluga je građanima maksimalno osigurana, kaže Perica.


Tvrtka Michieli -Tomić d.o.o. prije nekoliko godina našla se u fokusu javnosti jer je azbest iz više županija dovozila i skladištila na otoku Braču, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među mještanima.