ponedjeljak, 4. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

dug za cestu

Općina Stankovci u blokadi!

Autor: Iva Bucić

03.10.2023. 08:00
Općina Stankovci u blokadi!

Foto: Luka JeličićOpćina Stankovci od srijede je u blokadi, otkako joj je na naplatu došla pravomoćna odluka suda, prema kojoj je dužna platiti tri milijuna kuna za izgradnju ceste Radašinovci – Dobra Voda. No, načelnik Željko Perica ističe da je Općina u čitavoj situaciji samo kolateralna žrtva, a dug bi zapravo trebao snositi netko drugi – ili Hrvatske ceste, ili Ministarstvo prometa ili u konačnici Zadarska županija.


Na računu ni centa


S obzirom na to da na računu Općine više nema ni centa, bez plaće do daljnjega ostaju ne samo zaposlenici Općine Stankovci, nego i djelatnici komunalnog poduzeća KTD Kotarac te zaposlenici Dječjeg vrtića Stankovci. Uz to se na led stavljaju svi projekti koje je Općina započela i koje je trebala uskoro započeti.


– Preko odvjetnika smo pokrenuli postupak zaštite računa, ali taj postupak traje od 30 do 60 dana, što znači da smo sljedeći mjesec ili dva sigurno bez plaća, a uz to su nam zaustavljeni svi projekti koje trenutno provodimo, njih osam ili devet. Sav novac koji su nam zaplijenili je namjenski, to su sredstva koja smo osigurali za projekte, kazuje Perica.

Osim studenata, na čekanju je i projekt zaštite Kaštela Budak, rekonstrukcija javne rasvjete, potom Pametno selo Općine Stankovci, projekti izgradnje školske dvorane i sportskog nogometnog igrališta i mnogi drugi, a uz to Općina do kraja godine i banci mora vratiti pozajmicu od milijun kuna za izgradnju Dječjeg vrtića Stankovci.


– Ugroženo je kompletno funkcioniranje Općine. Imamo jako puno započetih projekata koji su u realizaciji i jako puno projekata koje smo planirali realizirati. Trebali smo, među ostalim, ove godine krenuti u javnu nabavu projektne dokumentacije za poslovni inkubator s Općinom Pirovac. Sada smo trebali isplatiti i stipendije, mnogi studenti ovise o tom novcu jer tako plaćaju smještaj, ističe načelnik.


S računa općine FINA je po nalogu suda skinula 66.139 eura, a preostali iznos duga je 275.441 euro.


Općina nije bila investitor


– Nakon 28 godina račun sa sedmerostrukim kamatama se ovrhom naplaćuje od Općine, i to za cestu koja nije pod nadležnošću Općine, nego je županijska, čija gradnja nije započeta, ni dovršena po odluci Općine, nego po odluci Vlade, koja nije bila vitalna za obranu Stankovaca u Domovinskom ratu, ali jest za akciju Oluja, naglašava Perica.


Stankovčani su, naime, u Domovinskom ratu cijelo vrijeme bili na prvoj crti obrane, imali su materijalnih i ljudskih žrtava.


– Kasnije je općina proglašena područjem od posebne državne skrbi i evo te državne skrbi – preko leđa naše djece, naših studenata, naših projekata se pune neki računi na nekom Fondu. Ovu državu smo branili i stvarali i mi. Jednostavno, ovo s čim nam država sa svojim institucijama vraća je skandalozno i Stankovčani su ogorčeni stavom države prema općini, kazuje Perica.Naime, odluku o gradnji ceste Radašinovci – Dobra Voda Vlada je u dogovoru s vojnim vrhom donijela 1994. godine, a glavni investitor bilo je Javno poduzeće Hrvatske ceste. Oni su, u konačnici, ti koji su na projektu imali svog nadzornog inženjera. No J.P. Hrvatske ceste u međuvremenu su podijeljene na tri poduzeća – Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Županijske ceste.


Nakon što je Općina Stankovci 1994. godine raspisala natječaj za izvođenje radova, sredstva u iznosu od 200 tisuća DEM osigurala je Vlada RH, čiju odluku je prihvatio Nadzorni odbor Hrvatskih cesta, dok je iznos od 520 tisuća kuna osigurala Zadarska županija. Kao najpovoljniji ponuđač izabrana je tvrtka AA d.o.o. Poličnik za iznos od 1,2 milijuna kuna, a oni potom za podizvođača radova uzimaju tvrtku Via Vita d.o.o.


Zadarska županija uredno je prebacila dogovoreni iznos Općini Stankovci, koja novac potom prosljeđuje izvođaču radova tvrtki AA d.o.o., a oni potom tvrtki Via Vita d.o.o. prebacuju iznos od 180 tisuća kuna. S druge strane, J.P. Hrvatske ceste Zagreb ne doznačuje Općini Stankovci odobrena sredstva, a upravo je to razlog pokretanja sudskog spora. Dogovoreni iznos J.P. Hrvatske ceste Zagreb naknadno su, doduše, uplatile podizvođaču radova.


Sudski postupak i nelogičnosti


Iako se u studenom 2005. godine tvrtka A.A. d.o.o. briše iz sudskog registra, unatoč tome sudski se postupak nastavio na Općinskom sudu u Benkovcu, koji 2008. godine donosi presudu po kojoj se nalaže tuženiku Općini Stankovci da tužitelju AA. d.o.o. isplati iznos od 557.244,14 kuna s pripadajućim kamatama.


– Dakle, imamo situaciju da sudski spor protiv Općine Stankovci vodi tvrtka koja je brisana iz sudskog registra. Ne postoji. Ali sudski proces traje. Tko ovlašćuje, tko plaća odvjetnika, ne zna se. Nakon nekoliko godina, po odluci Trgovačkog suda se čudom pronalazi ta ugašena tvrtka koja ima imovinu, a nema vjerovnike.


Imovina je, dakako, sudski spor s Općinom Stankovci. Na kraju, sudski proces završava ovrhom računa općine. Početni iznos od 500 000 kuna raste do vrtoglavih 3, 4 milijuna kuna. Novac pri tom ne ide vlasniku, ni državi, nego Fondu za namiru potraživanja, a prema poduzeću potraživanja nema nitko, naglašava Perica.Iz sudskog se spisa može zaključiti da se u gradnju ceste zbog hitnosti išlo bez popratne dokumentacije, tj. bez detaljnog troškovnika, pa su u konačnici prekoračeni troškovi gradnje. Zbog toga su tvrtka AA d.o.o. i Općina Stankovci potpisale aneks ugovora o gradnji s kojim se ukupni račun povećava na iznos od 1,7 milijuna kuna, a sve se to vrši pod nadzorom inženjera Hrvatskih cesta Ive Peroša.


U dugogodišnjem sudskom postupku pojavile su se mnoge nelogičnosti koje je uz svu dobru volju teško objasniti. Jedna od tih nelogičnosti je da su dva sudska vještaka, procjenjujući stvarnu vrijednost radova, došli do cifre koja je u lipu jednaka, iako se procjene uopće ne odnose na jednaku duljinu prometnice.