Utorak, 21. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Suzbijanje neusklađenosti

Smanjene redukcije vode na otoku Ugljanu

Autor: Matea Guzalić

09.08.2023. 12:53
Smanjene redukcije vode na otoku Ugljanu

Foto: Arhiva ZLPrije nekoliko tjedana izvijestili smo o zabrinjavajućem stanju vodoopskrbe na otoku Ugljanu, gdje su se mještani suočavali s izazovom potrošnje vode koja je značajno premašila dostupnu opskrbu. Nedostatak vode bio je potaknut povećanom potrošnjom stanovnika, izgradnjom novih objekata i porastom turističke aktivnosti.


Već tada su uvedene mjere redukcije vode u noćnim satima kako bi se suzbila neusklađenost između količine vode koja se potražuje i one koja se opskrbljuje, a nadležni su jasno isticali potrebu za temeljnom rekonstrukcijom vodovodnog sustava.


Kako su se stvari razvile od tada, upitali smo načelnika Općine Preko Juru Brižića i načelnika Općine Kali Bruna Mišlova.
– Trenutačna situacija je znatno bolja. Zadnja dva, tri dana nismo imali nikakvih redukcija. Prethodne redukcije su, naravno, primjenjivane isključivo noću, od 23:00 do 5:00 sati, tako da ljudi nisu bili nešto previše zakinuti.


Neki gornji dijelovi zona nisu imali vodu uopće, dok se ostalima samo malo smanjio pritisak vode. Ali, već sad je bolje nego što je bilo, objasnio je Brižić, dok je Mišlov istaknuo kako kod njih redukcije i dalje traju.


– Trenutačno nam je na snazi redukcija vode od 23:00 do 6:00 ujutro. Koliko mi je poznato, kuće koje se nalaze u priobalnom dijelu imaju redukciju vode kroz cijelu noć, a kuće koje se nalaze bliže cesti imaju malo slabiji pritisak vode. Ali nemamo nikakvih pritužbi jer ta redukcija očigledno daje pozitivne rezultate, kazao je Mišlov.


Podsjetimo, na otok Ugljan voda stiže s Puntamike putem cjevovoda kojim se puni vodosprema Starešin iznad Lukorana koja je otvorena 2008., no ukazana je potreba za hitnim inovacijama u tom sektoru.


Međutim, promjene su već na vidiku jer se planira da će do kraja tekuće godine vodoopskrba na području cijelog otoka biti objedinjena pod upravom zadarskog Vodovoda koji je već predvidio potrebu za novi cjevovod te će se aplicirati za sredstva EU-a.


Ova promjena će osigurati i bolje i stabilnije opskrbe, a rezultirat će i smanjenjem cijene vode za građane koji trenutačno, uz redovnu cijenu vode, plaćaju i dodatne troškove dopreme vode.