Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

nakon godina čekanja

Slijedi natječaj za izvođače radova na hospiciju

Autor: Marina Šaponja

15.04.2023. 08:06
Slijedi natječaj za izvođače radova na hospiciju

Foto: Zadarska županijaNakon godina čekanja, izgradnja hospicija u Zadarskoj županiji bliži se kraju. Naime, na sjednici Vlade u četvrtak, Ministarstvo zdravstva odobrilo je sredstva za hosipicij na Babindubu, te je u potpunosti zaokružena financijska konstrukcija za njegovu izgradnju i opremanje.


Usvojenim zaključkom ostvaruju se preduvjeti za osiguranje sredstava u državnom proračunu za građevinske radove i nabavu opreme i to u iznosu do najviše 2.256.287,74 eura, stoji u zaključku Vlade kojim se Ministarstvo zdravstva zadužuje da, u suradnji sa Zadarskom županijom i Domom zdravlja, poduzme potrebne radnje vezane za realizaciju ovog projekta.


– Rekonstrukcijom zgrade i opremanjem stacionara za palijativnu skrb Doma zdravlja Zadarske županije, Vlada RH i ova zdravstvena administracija odgovaraju na zdravstvene potrebe naših građana pružajući im dodatnu palijativnu skrb. Još jedan reformski iskorak s pacijentom u fokusu, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice.
S ovim je zadovoljan i župan Božidar Longin, koji je i na posljednjoj sjednici Županijske skupštine odgovarao na pitanja o budućoj izgradnji hospicija.


– Zahvaljujem Vladi RH na odobrenim sredstvima. Projektna dokumentacija u potpunosti je gotova i uskoro će se raspisati javna nabava za izvođače radova, rekao je Longin.


Podsjetimo, Zadarska županija je započela s realizacijom projekta hospicija na Babindubu 2019. godine kada je od Ministarstva državne imovine dobila nekretnine ukupne površine 2.626 m². Nakon toga Županija je izradila glavni i izvedbeni projekt rekonstrukcije zgrade bivše vojarne Babindub. A o izgradnji hospicija i golemim potrebama za ovu ustanovu govori se već više od 10 godina.


Projektom je predviđeno uređenje ukupno 592,99 m² neto korisne površine građevine, koje će sadržavati 10 postelja u 5 dvokrevetnih soba, kao i prostorije za rad multidisciplinarnog stručnog osoblja.


Građevinska dozvola ishodovana je u kolovozu 2020. godine, a sada je konačno riješeno pitanje financiranja projekta te će Zadarska županija, odmah po donošenju odluke Vlade RH, provesti sve potrebne postupke i raspisati javni natječaj za izvođenje radova.