Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

"PROGRAM ZA ČISTU PETICU"

Mnogi županovi projekti ostali su samo pusta obećanja

Autor: Marina Vlakić

02.12.2022. 12:24
Mnogi županovi projekti ostali su samo pusta obećanja

Foto: Arif SitnicaNakon žestokih rasprava o oko projekta hospicija na nedavnim sjednicama Skupštine, Zadarska županija objavila je nacrt dokumentacije o nabavi za rekonstrukciju zgrade i uređenju okoliša Centra za koordinaciju palijativne skrbi Zadarske županije, zvanog hospicij.


Kritike vijećnika o prijeko potrebnoj ustanovi za pacijente u terminalnoj fazi bolesti očito je urodila plodom jer je dokumentacija odmah objavljena u Elektroničkom oglasniku. No to ipak ne znači da će građani uskoro dobiti toliko željenu ustanovu s obzirom da za realizaciju ovog projekta treba još jako puno vremena.


Naime, zadarski župan Božidar Longin svojim je sugrađanima hospicij obećao još prošle godine u predizbornoj kampanji, prigodno se fotografirajući okružen starijim osobama, od kojih su neki bili na invalidskim štapovima i hodalicama. Dakle, već sama slika sugerirala je kako je hospicij nešto prijeko potrebno našoj županiji, no i dio staraca s izborne fotografije, nažalost, neće ga dočekati jer je tek objavljen »nacrt dokumentacije«.


»Novac je na računu Doma«
Teško bolesni koji trebaju palijativnu skrb stoga će morati pročekati još neko vrijeme na otvaranje hospicija jer se od županove najave u svibnju prošle godine praktično ništa nije dogodilo. Sve je ostalo samo na praznom obećanju, kao i za još nekoliko domova za starije ili proširenja postojećih kapaciteta u nekima. Naime, evo što je Longin u predizbornoj kampanji izjavio 5. svibnja prošle godine.


– U ovom mandatu ćemo povećati mjeru sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 na 800 kuna, izgradit će se hospicij na Babindubu, dva nova doma za starije i nemoćne u Svetom Filipu i Jakovu te Poličniku i proširiti kapaciteti depandanse u Preku, obećao je Longin.


Ali, kako kaže ona stara – obećanje, ludom radovanje. Naime, vijećnici su saznali kako u prijedlogu novog proračuna sredstva za hospicij u 2022. nisu osigurana, niti su predviđena u financijskim planovima Doma svetog Frane, iako je župan 23. rujna ove godine decidirano izjavio: »Jutros smo dobili potvrdu da je novac na računu Doma svetog Frane«.


Međutim, tog novca u izvještajima Doma nema, upozorio je na sjednici Skupštine SDP-ov vijećnik Jure Zubčić, napominjući da je župan spektakularno najavio da su stigla 2,3 milijuna kuna za hospicij iz Ministarstva zdravstva. Neispunjeno obećanje o ustanovi za neizlječivo bolesne kritizirao je i nezavisni vijećnik Ivica Žuvela, poručujući Longinu da je upravo hospicij bio »jedan od razloga zbog kojih su prošle godine podržali proračun«:


»Jedna velika obmana«


– A sada vidimo da je u planu za 2022. godinu nula kuna. Znači, čista laž! Čemu amandmani i obećanja kada ih ne ispunjavate?! Ne znam kakav ste student bili, ali na ovom ispitu ste pali, kazao je Žuvela. Longin mu je odgovorio da je projekt hospicija u savjetovanju na e-oglasniku, iz čega su vijećnici zaključili da od otvaranja ove ustanove još dugo vremena neće biti ništa.


SDP-ov vijećnik Jure Zubčić stoga upozorava da je projekt hospicija, nažalost, tužan dokaz samodopadnosti župana Longina kojeg za interes javnosti nije ni najmanje briga:


– U srce predizborne kampanje, točnije 12. ožujka 2021. ministar Aladrović najavio je kako će njegovo ministarstvo financirati projekt hospicija. Tada su se pompozno potpisili i ugovori koji nikad nisu predočeni javnosti. Naravno, odmah smo na izglasavanju proračuna za 2022. godinu upozorili da hospicija neće biti u ovoj godini, iako je župan javno obećao da će biti.


Na sjednici održanoj 17. veljače 2022. župan Longin rekao je da su sredstva osigurana u financijskom planu Ministarstva rada. Provjerili smo te navode i utvrdili da je Ministarstvo predvidjelo ta sredstva staviti na Dom svetog Frane. No, Dom ta sredstva nikad nije imao predviđena u svojim financijskim planovima.


Očito je to sve bila jedna velika obmana. Zašto bi sada vjerovali da će se izvršiti ovaj plan gradnje koje će navodno financirati Ministarstvo zdravstva, kazao nam je Zubčić, ističući kako će i dalje pažljivo pratiti njegove najave i realizaciju obećanog.


Na mjestu poljo centra pasu ovce


– To je modus rada Zadarske županije, lažna obećanja bez imalo transparentnosti, u kombinaciji s optuživanjme oporbe da je ona protiv projekata. A mi smo ti koji se brinemo da se projekti provedu jer pozorno pratimo sve radnje vezane za projekte. Zadarska županija stoga pod hitno mora postati transparentnija i ne strahovati od javnosti, zaključuje Zubčić.


No, nije hospicij jedino Longinovo obećanje iz kampanje. Stanovnici Zadarske županije čekaju i još nekoliko domova za starije, ali i jedan od strateških projekata za razvoj poljoprivrede, Poljoprivredno-edukacijski centar u Zemuniku. Naime, u siječnju prošle godine objavili smo najavu Županije o tome kako su »sredstva za izgradnju prve faze Centra u iznosu od tri milijuna kuna osigurali u proračunu za 2021. godinu« i da će »osigurati građevinsku dozvolu za prvu fazu radova«.


Otad je prošla gotovo godina dana, građevinske dozvole nema, a umjesto Poljoprivrednog centra s plastenicima, modernim sustavom navodnjavanja i tisućama hektara nasada, na tom mjestu – ovce pasu travu. Situacija je, dakle, jednaka onoj s teretnim terminalom u luci Gaženica – još je sve pod ledinom.


Tu je i Plavo-zeleni centar u Bibinjama za koji se, putem ustanove Inovacija financirala natječajna dokumentacija od 82.500 kuna te potrošeno i 339.625 kuna za izradu projektne dokumentacije. Od tog centra ni danas nema ništa, zbog čega je SDP-ova vijećnica Vedrana Mišković Longina na nedavnoj sjednici Županijske skupštine pitala.


– Gdje je nestao Plavo-zeleni centar i ima li šanse da uskrsne? Ako ne, namjerava li Općina Bibinje tražiti povrat zemljišta od Županije? I treće, planira li Županija prekinuti praksu trošenja javnog novca na projekte koji se neće izvesti?, pitala je vijećnica. Župan joj je, pak, priznao da – novaca nema.


– Mi nemamo potrebnih 42 milijuna kuna. Ako nađemo neki izvor financiranja, pokrenut ćemo taj projekt. Od Vlade bismo mogli tražiti 20 milijuna. Dok ne nađemo sredstva, taj projekt stoji ad acta, priznao je župan.


Od njegove kampanje, dakle, mnogi projekti stoje ad acta te godinu i pol dana od predizbornih obećanja vrijedi podsjetiti na jedan od njegovih glavnih slogana iz predizbornih nastupa: »Nije vrijeme za eksperimente! Birajmo sigurnost, ne destrukciju. Birajmo razvoj, a ne povratak u neizvjesnost«.


No, čini se kako je upravo neizvjesnost ono što karakterizira brojne projekte što ih je Longin obećao u utrci za zadarskog župana iako je, predstavljajući svoj »program za snažnu i uspješnu Zadarsku županiju« izjavio kako je riječ o – »programu za čistu peticu«.