Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

odgovori na pitanja

Savjetnik u Županiji kontrolirat će pravne utemeljenosti akata

Autor: Nikolina Lucić

18.02.2023. 12:58
Savjetnik u Županiji kontrolirat će pravne utemeljenosti akata

Foto: Arhiva ZLUoči prve ovogodišnje sjednice Županijske skupštine stigli su i odgovori na vijećnička pitanja s posljednje dvije sjednice. SDP–ovu Helenu Mikulandra zanimala je pozicija savjetnika za planiranje sjednica Skupštine, za koju je Županija raspisala natječaj.


– Zanima me koji je točno opis posla navedenog savjetnika, s obzirom da se sjednice Skupštine održavaju svakih nekoliko mjeseci. Je li to navedeno radno mjesto nastalo zbog odlaska postojećeg savjetnika ili je novo otvoreno?, upitala je Mikulandra, koja je ponovno aktualizirala i problem snimanja sjednica Skupštine.


Na pitanje je odgovorila Milena Ikić, pročelnica Upravnog odjela za pravne i zajedničke poslove i rekla kako opis poslova radnog mjesta savjetnik u Odsjeku za pripremu sjednica i pravne poslove uključuje kontrolu pravne utemeljenosti akata i nadležnosti za donošenje akata za sjednice župana i Županijske skupštine, pripremanje održavanja sjednica župana i Županijske skupštine, pripremanje prijedloge akata i administrativne poslove iz djelokruga Odjela koji se odnose na poslove stručne službe Županijske skupštine.


Tema »crno brdo«
Na 10. je sjednici Skupštine vijećnicu Mikulandra zanimalo kada će se očistiti »crno brdo« u Biljanima Donjim.


Na pitanje je odgovorio Olivio Meštrović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove koji je rekao kako je Vlada RH donijela Izmjene Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine na sjednici održanoj 30. prosinca 2021. godine, te kako su »crne točke« odnosno lokacije onečišćene opasnim otpadom dopunjene lokacijom odlagališta kamenog agregata crno brdo u Biljanima Donjim.


– Što se tiče vremenskog okvira kada se može očekivati donošenje odluke o sanaciji navedene »crne točke«, uputili smo zahtjev za očitovanjem Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, budući da sanacija lokacije tzv. »crnog brda« spada u njihovu nadležnost, poručio je Meštrović.


– Prema odgovoru Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na temelju podataka Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine početkom je godine u tijeku bio postupak ispitivanja svojstava talioničke troske radi utvrđivanja mogućnosti njene upotrebe u građevinarstvu. S obzirom da je nalaz vještačenja pokazao da je odloženu trosku moguće koristiti s drugim materijalima, a ne samostalno, zbog čega se ona više ne smatra mineralnom sirovinom, te je u tijeku određivanje daljnjih aktivnosti i dinamika postupanja.