Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ljetni đir

S plaže Čeprljanda "puca" prekrasan pogled na more, Zadar i okolicu

Autor: Nikolina Lucić

17.07.2023. 22:03
S plaže Čeprljanda


Čeprljanda je jedan od devet zaseoka na sjeverozapadnom dijelu otoka Ugljana (Čeprljanda, Lučino Selo, Batalaža, Sušica, Gornje Selo, Muline, Guduće, Fortoština, Varoš) s više pitomih uvala od kojih se po ljepoti ističe uvala Ćinta, Suha, Mostir i Južna luka. Smještajem je prva u nizu ako se kreće iz smjera trajektnog pristaništa u Preku prema Ugljanu. Smatra se da je ime dobila po biljci koju domaće stanovništvo naziva »čeprlj« – dugih tankih listova s mesnatim izdankom koja se nakon cvatnje u proljeće suši i propada.


Ulaskom u mjesto vrlo se brzo dolazi do mora i uvale u kojoj se Čeprljanda smjestila, mada se samo mjesto prostorno širi od istoka prema zapadu (od uvale Ćinte do Tratice). Društveni kao i svakodnevni život mještana Čeprljande orijentiran je upravo u centru mjesta gdje se nalazi dječje igralište, plaža, škver, zog, uređeni stari mlin iz uljare Ugljan kao i ostali sadržaji.

Plaža Čeprljanda savršeno je mjesto za sve one koji u moru vole uživati bez velikih gužvi i puno plažne opreme. Djelomično šljunčana i betonizirana plaža u samom je centru mjesta, tako da svi znatiželjnici istovremeno mogu uživati u osvježavajućem moru i lokalnim ćakulama. Ukoliko volite gledati brodove kako prolaze prema otvorenom moru, blizu plaže je i mala ribarska lučica, epitom malog dalmatinskog mista, koja uz stare kamene otočke kuće Čeprljandu čini savršenim mjestom za odmor.


Cijeli zaseok obiluje bujnom i raznolikom autohtonom mediteranskom vegetacijom te je prekrivena mediteranskom makijom, borovim šumama, brojnim maslinicima, smokvama, bajamama i vinovom lozom. Pogled na iste najljepši je s brda Straža, Mali i Veli Kuran – smješteni između Čeprljande i Lukorana.Na škrtom kamenjaru Čeprljande može se naići i na velik broj samoniklog ljekovitog bilja. Plaža Čeprljanda je vrlo lijepa, čista i uredna te se s nje pruža predivan pogled na samo mjesto. Čeprljanda je jedno od najljepših mjesta na otoku Ugljanu.


Čeprljanda ima prekrasan pogled na more, Zadar i okolicu, a nalazi se na dijelu otoka s prekrasnim krajolicima, prekrasnom borovom šumom, pješčanim i stjenovitim plažama na obali kristalno čistog mora.