Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

BIJEG OD OBALNE GUŽVE

Ravni kotari sve poželjnija destinacija za odmor

Autor: Vanja Mirčeta

15.02.2023. 17:02
Ravni kotari sve poželjnija destinacija za odmor

Foto: Denis PerošRavni kotari najplodniji su dio dalmatinskog primorja prepun pitoresknih sela autentične ruralne arhitekture.


Posljednje tri godine na ovom području koje obuhvaća uz grad Benkovac i susjedne općine Galovac, Lišane Ostrovičke, Polaču, Stankovce, Škabrnju i Zemunik Donji, djeluje samostalna Turistička zajednica Ravni kotari koja svojim djelovanjem, akcijama i promocijom iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate te ovu do prije par godina zapostavljenu destinaciju sve više približava turistima kao poželjno odredište za odmor od gradske vreve i ubrzanog ritma života.


U 2022. godini na ovom području ostvareno je 17.510 dolazaka, što je za 33 posto više u odnosu na prethodnu godinu kada ih je bilo 13.097, dok je ostvareno 162.116 noćenja, odnosno za 32 posto više u odnosu na 2021. godinu kada ih je bilo 122.754.


Zadovoljni rezultatima u 2022.
– Što se tiče protekle sezone, mi smo zaista zadovoljni rezultatima. Nikada više noćenja i dolazaka nije ostvareno nego te godine. Svake godine se na našem području otvara sve više iznajmljivačkih objekata, posebno kuća za odmor. Bez obzira na pandemiju COVIDA-19 i sve okolnosti koje su uslijedile zbog toga, mi smo se pokazali kao destinacija koja je tada imala najviše gostiju.


Trenutačno imamo 370 registriranih objekata, od čega je 250 kuća za odmor, a ostalo su apartmani i sobe. Svake godine se otvori sigurno 50 do 60 novih objekata na području našeg TZ-a. Imamo jako dobru komunikaciju s iznajmljivačima, svake godine sve bolju.


Mi smo im stalno na usluzi, obavještavamo ih i informiramo putem elektronske pošte o svim najnovijim događanjima, pogodnostima, a kod nas dolaze i po promotivne materijale o svim projektima koje smo realizirali. Kontakt s iznajmljivačima nam je jako bitan jer su oni promotori destinacije uz nas, oni su ti koji upućuju goste gdje da idu i što da posjete.


Sve u svemu smo jako zadovoljni, a i iznajmljivači prepoznaju naš trud te naše nastojanje prezentiranja ovog prostora, istaknula je Jasna Babić, pomoćnica direktora TZ-a Ravni kotari.


Ovaj TZ bio je partner na projektu ‘’Razvoj tematskih ruta starih antičkih i srednjovjekovnih gradova na prostoru Grada Benkovca’’ čiji je prijavitelj Grad Benkovac, a koji je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


«Razvoj tematskih ruta«


– Tijekom cijele godine radimo na promociji destinacije jer imamo još puno prostora za razvoj, pa se tako već radi i na pripremi za nadolazeću sezonu. Napravili smo mobilnu aplikaciju Visit Ravni kotari, koja se može pronaći na Google Playu. Tu smo pobrojali sve kulturne i prirodne znamenitosti, razne agro turizme, OPG-ove, konobe, kušaonice i sl.


To je dosta sadržajno, nikada do sada nismo na našem području saželi sve što nudimo u sklopu jedne aplikacije svima nadohvat ruke i to poprilično znači i služi našim gostima. Feedback na to je zaista pozitivan. Osim toga u sklopu tog projekta »Razvoj tematskih ruta« trasirano je šest biciklističkih staza te napravljeno 18 odmorišnih točaka, naglasila je Babić.


U sklopu projekta MADE IN-LAND – MAnagement and DEvelopment of INLANDs u kojem je Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova jedan od devet partnera iz jadranskih regija Hrvatske i Italije razvijena je i web aplikacija ‘’Potraga za petim elementom’’ koja predstavlja alat za promociju turističkog sadržaja zadarskog zaleđa krajnjim korisnicima.


– Ova aplikacija je usmjerena više na gastro ponudu. Tu se nalaze svi OPG-ovi na našem području, dakle poznate vinarije, uljare te također muzeji, u Benkovcu i Biogradu. Svi koji posjete Ravne kotare mogu ostvariti 10 posto popusta na usluge i proizvode, jednostavnim skeniranjem QR koda koji se nalazi u svakom objektu koji predstavljamo na web stranici https://fifthelement.visitravnikotari.com/ i aplikaciji.


Kada gost dođe, on skenira taj kod, logira se preko njega, ispuni kratku anketu od pet pitanja i onda dobije taj popust na proizvode objekta u kojem se nalazi. To je jedna zanimljiva stvar koju smo napravili, ali stalno mi radimo nešto, uvijek nešto promoviramo. U planu su još nekakvi projekti i s vremenom će se to sve polako realizirati, kazala je Babić.


Najznačajnije manifestacije koje se već tradicionalno realiziraju na području Ravnih kotara su Vinfest i bukara, Benkovački prisnac, Bike & Wine Ravni kotari tura, Ravnokotarska fišijada, itd. Bogat program Benkovačkog kulturnog ljeta i ostalih već prepoznatljivih manifestacija koje se organiziraju na području ovog TZ-a nije izostao ni protekle sezone.


Turistički proizvodi


– Kao i uvijek do sada imali smo mnoštvo događanja, jedinstvenih i nezaboravnih manifestacija. Održalo se i Benkovačko kulturno ljeto koje počinje početkom svibnja i traje do sredine listopada, pod sloganom: Dobrodošli u Ravne kotare! Otvorio nam se u lipnju prošle godine i Zavičajni muzej, koji je rekonstruiran i obnovljen iz fondova Europske unije.


Stoga smo na neki način nastojali njih pogurati i pomoći im te su brojne manifestacije i predstave održane upravo na toj lokaciji. Osim toga organizirane su i brojne druge manifestacije koje promoviraju sve posebnosti ruralne Dalmacije s naglaskom na Ravne kotare.


Kroz ovakva događanja nastojimo približiti ovaj kraj koji je u neposrednoj blizini obalnih destinacija, domaćim i stranim gostima koji imaju prilike upoznati jedan drugačiji ambijent i doživjeti jedno novo iskustvo. Ravni kotari postaju sastavni dio turističke ponude regije i na ovaj način obogaćujemo ponudu cijelog prostora.


Što se tiče samog Adventa, imali smo također zanimljiv program, koncerte, božićni sajam, tradicionalnu podjelu bakalara, humanitarne nogometne utakmice, nastupe DJ-eva i još niz drugih događanja u vremenu od 16. do 29. prosinca, a osim u Benkovcu održan je i u naše dvije općine, Zemuniku Donjem i u Stankovcima, istaknula je Babić.


U sklopu Strategije razvoja turizma Ravnih kotara za desetogodišnje razdoblje od 2022. do 2032. godine jasna je vizija razvoja turizma na ovom području, a to je učiniti jedinstvenim boravak u ekološki očuvanom prostoru kroz razvoj održivog turizma, autentičnih doživljaja, atraktivnih proizvoda u cilju zadovoljenja potreba turista i interesa poduzetnika i lokalnog stanovništva.


– Osim toga misija Strategije je da održiv, organiziran i konkurentan turizam osigurava ekonomski prosperitet i društveni razvoj svim stanovnicima Ravnih kotara. Tu su navedeni i proizvodi koji bi trebali predstavljati srž destinacijske ponude Ravnih kotara.


Primarni su eko-turizam, seoski turizam, vinski turizam, gastronomski turizam, ciklo turizam te turizam događanja, dok su sekundarni kulturni turizam, turizam baštine, pješačenje, konjički turizam, turizam ‘’opuštanja i duhovnog sklada’’ i golf, istaknula je Babić.


TZ Ravni kotari uskoro svoje sjedište prebacuju u novi prostor novoizgrađene tržnice u Benkovcu gdje će biti smješten i prigodni showroom, odnosno trgovina proizvoda Bukovice i kotara.